För vem sker vargflytten?

SvD citerar vargforskaren Doug Smith i dagens tidning, ”er vargflytt ligger i viltforskningens frontlinje, det är det coolaste som går att göra. I Europa är man helt exalterad över det ni är på gång med. Det här är en stor karriärmöjlighet för de svenska vargforskarna”.

Susanna Baltscheffsky, som skrivit artikeln, kontaktade mig för några veckor sedan. Hon ville veta hur förbundet ser på vargflytten och hur förankringen går. Jag passade då på att bjuda in henne till någon av våra två jägarträffar i förra veckan. Några dagar innan ringde hon och sa att hon kanske skulle komma, men dök aldrig upp. Istället för att träffa de människor som påverkas mest av vargstammen i Sverige och sen redogöra för SvDs läsare om hur de ser på vargflytt väljer hon att träffa amerikaner. Men det är väl sexigare att åka till Yellowstone än Sunne!

Tyvärr bidrar artikeln till att ytterligare förvärra den misstänksamhet som finns mot rovdjurspolitiken. Vargflytten är inte till för vargforskare! Den är till för de människor som kom till våra möten i Sunne och i Örebro och även vargarna lär dra fördel av nya gener. Den enda anledningen för jägarna att säga ja till vargflytt är för att hålla nere det totala antalet vargar.

Nu skall jag inte fullständigt såga Baltscheffskys inlägg, hon citerar även ranchägaren Elaine Allestads som vis av egen erfarenhet säger, ”Ska inflyttningen av varg fungera måste projektet vara öppet och ärligt. Och de planer som djurägare och jägare ställt upp på måste hållas, det är absolut nödvändig”.

Precis det kommer jag att framföra till miljöminister Andreas Carlgren när jag träffar honom inom kort. Vargprojektet måste vara öppet och ärligt och målen för vargstammen måste utgå från oss som skall leva med dem i vår vardag. Allt annat är oacceptabelt. Tyvärr finns det oroväckande signaler som tyder på det omvända. Carlgren har själv sagt att vi skall ha fler vargar än tvåhundra och det talas i direktiven till rovdjursutredaren om ekosystemperspektiv. För mig och många andra ger det dåliga vibbar. Det finns ingen anledning för landsbygdsbefolkningen att acceptera vargflytt om den inte ger något tillbaka. Vargflytten är inte till för vare sig forskare eller vargkramare. Den måste syfta till att minimera problemen för oss som lever med vargarna, inget annat! Carlgren och regeringen har inte gett något tydliga löften om begränsning av den framtida vargstammen. Det är hög tid nu, Carlgren.

15 Kommentarer
  1. Ricki Persson says:

    Vad jag uppfattar på de senaste inläggen från honom så tycker Carlgren att Sverige har för lite vargar. Men debatten har spårat ur fullständigt. Vi jägare blir fullständigt överkörda. Denna debatt är rent patetiskt och förnedrande för de boende i varglänen. Regeringen är livrädda för EU och vargkramarna och känner att till varje pris måste de öka vargstammen som ni förhoppningsvis förstår. Men att hålla på och diskutera vidare tycker jag är fullständigt meningslöst från berörda varglänsmedborgare och jägare som stöttar dessa. Vi blir överkörda och får bara släppa mer och mer. Så stå upp nu gott folk, Sverige har inte plats för mer än några vargar få och dessa skall vara skygga för folk och tamdjur. Vad skall de göra om vi bestämmer oss en gång för alla att vargen skall bort på ett eller annat sätt.

  2. jörgen bergmark says:

    Kristian Littke är ännu en som tror att människan inte ingår i ekosystemet! Vilka fler arter än människan hör inte till naturen? Björken? nötskrikan kanske? eller gråsidingen?

  3. Kristian Littke says:

    Vargflytten sker på grund av att vi behöver ett fungerande ekosystem. Du, jag och alla människor, djur och växter är beroende av att systemet fungerar. Rovdjuren bidrar till det, inte jägarna. När ni jagar tar ni med er hela djuren hem (förutom inälvorna då). När varg och lo jagar lämnar som en del som kommer andra djur, fåglar och insekter till del. Detta gynnar ekosystemet. Vi behöver rovdjuren. Även om dom ställer till materiella och ekonomiska problem för oss är det värde dom skapar långt mycket viktigare i längden. Vi människor har inte kapacitet att bestämma vilka djur som ska finnas eller inte. Bara ett fungerande ekosystem klarar av att sortera bort organismer som inte har en uppgift och en given plats. Så sluta förstör vår natur genom att bokstavligt skjuta ihjäl den! För det är ALLAS natur. Min, din och alla andra. Inte bara jägarnas!

  4. Sture Sjöstedt says:

    Gunnar. Var de frågor jag ställde för svåra ? Inlägget var ju på nätet så pass länge
    att många sett det. Många undrar nog varför du inte vågade kommentera några
    enkla konstateranden om SJF:s inkonsekventa hållning i vargfrågan ?

  5. Tommy Claesson says:

    Hej
    Jag vill bara understryka det du skriver, jag håller med till fullo. Fortsätt kämpa, blogga och debattera. Detta måste var en fråga för dem som skall bo och leva med vargarna.
    Tommy C

  6. Gunnar Glöersen says:

    Mållgan, jag har inget emot att inhämta erfarenheter från USA. Däremot tror jag att Susanna Baltscheffsky också borde belysa hur de människor som skall ta emot vargarna se på frågan. Allt som sägs i hennes artikel har vi framfört i flera år. Vargflytt kräver att man är öppen och ärlig mot dem som skall leva med vargarna i sin vardag. Att människor som bor i städerna är positva löser inte den lokal konflikten. Eftersom vissa säger att rovdjurspolitiken inte bidragit till ökad förståelse hos bl a jägare, vore det väl intressant att få någon journalist att möta dessa personer i verkligheten.

  7. Gunnar Glöersen says:

    Bjärven, jag tycker som du att artikeln innehäll delar som är värda att ta till sig. Bl a att vi har helt andra förutsättningar än Yellowstone på flera sätt. I grunden är det inget nytt, det är sådant som vi framfört i många år. Lite märlligt att det som gäller i andra länder inte tycks gälla i Sverige. WWF t ex tog hit ryska tigerforskare förra året. De studerade hur man kan öka bytesdjurspopulationerna i syfte att minska konflikterna med lokalbefolkningen. Här hånas samma grupp och kallas ogina när de påtalar att deras jakt blir förstörd.

  8. Gunnar Glöersen says:

    ernie, jag tror att det är få som hatar djur. Däremot kan det finnas de som hatar en politik som negligerar den som berörs. Mitt inlägg handlar främst om att vargflytten inte är till för forskare. Möjligen tror du att förbättrade karriärmöjligheter för vargforskare underlättar vargfrågan. Jag tror det inte.

  9. Frans Jaska says:

    Janne,
    den för jakten anvarige tjänsteman på Sveaskog har fått sin stövare mördad av vargar.Är det så konstigt att han inte älskar de???

  10. Janne says:

    Visst går det att hata varg.

    En av de som är ansvariga för jakten på Sweaskogs marker säger rakt ut att han HATAR vargen!

  11. Mållgan says:

    Ja det är verkligen konstigt att Susanna Baltscheffsky väljer att intervjua den som har praktisk erfarenhet av varginplantering i stället för att intervjua den som har åsikter om samma sak. Och miljöminister Andreas Carlgren (C) är ju alltid helt öppen och ärlig, man kan alltid förutsätta att han menar precis tvärt om mot vad han säger.

  12. Lars Persson says:

    Tack Gunnar för att du i vanlig ordning skriver balanserat i motsats till många andra som har synpunkter om vargens vara eller inte vara.
    I vargdebatten är det ett märkligt språkbruk från många håll och det mest horribla är varghat och varghatare.
    Vargen är ett fascinerande och extremt effektivt och välanpassat rovdjur som verkar ha fått pandastatus hos många svenskar. För normalsvensken som bor i stad och tätort är det lätt att romantisera vargen, men för många på landsbygden är verkligheten en annan.
    För dem som har hundar eller andra tamdjur inom vargrevir är vargarna ett stort osäkerhetsmoment som skapar olust och försämrad livskvalitet. För den skull har jag aldrig hört någon uttrycka en så stark känsla som hat mot vargen.
    Går det att hata en djurart? För att misskreditera meningsmotståndare finns det personer som tar till sådana ord, men jag uppskattar mycket att du inte faller in i det språkbruket.
    Det finns en utbredd misstro och ett starkt missnöje från många som lever i vargland mot myndigheter och myndighetspersoners agerande i vargfrågan. Fortsätt att föra deras talan på ditt sätt.

  13. Claes-Göran Phersson says:

    Hej inom en snar framtid får vi ännu mera bekräftat att för mycke rovdjur typ varg i markerna gör att älgen är rörelse näst intill dygnet runt.
    Detta förstår ej transportstyrelsen som ojar sig för detta enorma ökande av trafikolyckor
    BIL ÄLG.
    Egenligen med logiskt tänkande före rovdjuren var ju älgen mest i rörelse en-mån före kalvn samt 2-3 mån und jakt, i dagsläget jagas den 12-mån av rovdjuren.
    Allt efter vi ser myndigheterna tappa kontrollen över vargen kommer älgolyckorna
    öka AVSEVÄRT.
    (är det bara jag som tänk så)

    mvh.classe.

  14. Bjärven says:

    Jag tycker också att hon belyser en viktig del i sin artikel:
    Hon påpekar att varginförandet i USA har skett i obefolkade områden i Wyoming och Idaho. Den typen av helt obebyggda områden har vi helt enkelt inte i Sverige vilket hon redan i ingressen pekar på. Vi kan följaktligen inte kopiera USA rakt av.
    Att det sedan finns vargforskare som har den uppfattningen Doug Smith redovisar är väl en sak, själv har jag inte så låga tankar om våra egna.

  15. earnie says:

    Uppenbart är det enbart jägarna som enligt dig äger frågan, har rätt att debattera den, har rätt att yttra sig om den, säga ja till vargflytt. Varför, är ju enkelt att räkna ut, särintresset. Hade inte du och dina församlingsmedlemmar haft behov av att jaga så hade knappast vargen varit ett problem för er. Det är ni som gör detta till ett större bekymmer än vad det egentligen är. Tänk att ödsla så mycket energi på att hata ett djur….obegripligt.

Kommentering är stängd.