Hur Naturvårdsverket hanterar fakta…

,

Någon som missat att jag är lite sur, trumpen och uppgiven efter dagens lodjursbeslut?

Här ska ni få nästa rallarsving. Naturvårdsverket har idag tagit två väldigt principiellt viktiga beslut, det ena baserat på extremt byråkratiska snedsprång och krumbukter och det andra på ren och skär populism. Tar man två beslut på dessa vitt skilda grunder samma dag i samma lojaktsbeslut kan man knappast förvänta sig varken trovärdighet eller en fortsatt förtroendefull dialog med de som drabbas.

Man förbjöd fällfångst av lodjur. På vilka grunder? Samma grunder som man tillät vildsvinsfällorna på? Bakläxa räcker inte på faktaunderlaget här, för det finns inget faktaunderlag. Det är lika bra att erkänna, man fegade ur och hoppades att jägarna som ifjol skulle skjuta lodjuren så snabbt och lätt att fällorna blev snudd på onödiga.

Man konstaterade också att eftersom något län i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet inte når upp till sina minimimål så sätter man ett tak för hela området. Lika logiskt som att pinka på sig när det är kallt om bena. Det blir varmt direkt, eller tyst i storstadsmedia, men det blir snart skitkallt, eller rätt tomt i leden nästa gång vi ska inventera rovdjur med hjälp av jägarna…

Jag var inne på nämnda verk idag och diskuterade framtidens älgförvaltning, en för all del konstruktiv dag. Man slås dock av tanken på i vilken roll man träder in där genom snurrdörren på Valhallavägen. Idag hade jag älgkepsen på men lobeslutet togs innanför samma dörrar och på vägen ut for lokepsen på då jag såg SVT´s kameror i foajén. Det är dags att alla inblandade förstår att jägarna är de samma oavsett vilka viltarter eller verksamheter vi diskuterar. Sviker man oss i rovdjursfrågan kommer det inte bara att ge avtryck i rovdjursinventeringen, det är samma folk som ska försöka sjösätta en ny älgförvaltning. Förbjuder man lofällor ska man förklara för samma folk varför vildsvinsfällor är tillåtna. Struntar man i fakta och går på poltik i lofällefallet måste man nog förklara varför man struntar i politik och konstruerar egna hemfabricerade fakta i tolkningen av hur man kan delegera beslut i rovdjursförvaltningen…

Det här duger inte.

7 Kommentarer
  1. Leif says:

    Tragiskt om fällfångsten.Vad ska man utreda/undersöka, som vi inte redan vet idag?Skador som kan uppkomma vid fällfångst är klo och tandskador.Det pratas om stress, och sannolikt blir även ett lodjur stressat i en fångstsituation.Jakt och stress hör ihop med många olika jaktformer.
    För så skadefri fällfångst som möjligt,ställ tre krav på fällan: Slät invändig,Tät invändig,och slutligen en självklarhet,fällan ska vara larmad.

  2. Bibbi says:

    Media har en syn på jakt och jägare.
    Allmänheten har sin syn på hur en jakt går till, medans jägarna många gånger själva har sin syn.
    Men den bild allmänheten får av jakten skapas till stor del av jägarna själva.

  3. Daniel Ligné says:

    Lin: Exakt hur skiljer sig allmänhetens syn på djuren sig från min eller Jägareförbundets?

    Japp. Jag har faktiskt specialstuderat etologi kopplat till olika djurgrupper och just typiska reaktioner när de stängs in. Vilka tror du mår mest illa, solitärt levande kattdjur utan sociala strukturer eller flocklevande svindjur med tydliga sociala strukturer? Självklart är vildsvinsfällorna ur djurskyddssynpunkt enormt mycket mer tveksamma än lodjursfällorna.

    Problemet är att vi i massor med år nu visat att vi jobbar ideellt, vi tar ansvar och vi är lydiga. Vad har vi tjänat på det?

  4. Börje says:

    Daniels poäng var väl att NVV fattade beslutet att förbjuda fälljakt utan att ha något annat underlag för beslutet än en undersökning som inte rekommenderade förbud, utan fortsatt utredning. Beslutet baserades således inte på fakta.

  5. Lin says:

    Det enda som inte duger, är hur ni bär er åt i Jägareförbundet.

    Ni måste börja tänka på allmänhetens syn på djuren, inte bara er egen.

    Om du läser beteendebiologi, etologi, kan du se att det är skillnad på beteende hos ett Lo och ett vildsvin. Detta måste ni väl ändå vara medvetna om…

    Lägg inte ord i vår mun, påstå inte att vi inte vill ha rovdjur, när nästan alla som bor på glesbygden vill det.

    Visa människor att de kan lita på er istället för att gapa efter mer, annars har ni kanske snart inga djur kvar att jaga.

Kommentering är stängd.