Italienska eftertankar och framtiden…

Jag har förstått att det är lätt att bli missförstådd. Många har idag genom polis, media och okonventionella kanaler försökt få mitt tidigare blogginlägg till en uppmaning till illegal jakt. Jag förstår inte hur man kan se det så, men det skrivna ordet är som gjort för vantolkning. Det intressanta är att BRÅ skrev exakt samma sak för något år sedan, då gick jägarna i taket…

Jag kan skriva det igen; jag fördömer all form av illegal jakt. Kan det vantolkas?

Nu var det inte det jag skulle skriva om, jag tänkte fokusera på framtiden. Vi står inför historiska förändringar i Sveriges viltförvaltning. En ny älgförvaltning ska sjösättas, vi ska försöka behärska vildsvinen, såväl kron- som dovhjort ökar och ska förvaltas, nya arter som mårdhundar, dvärgbandmaskar och vitsvanshjortar knackar på dörren och givetvis ska rovdjuren hanteras. Är det någon mer än jag som ser detta som en helhet? Bevisligen gör inte staten och myndigheterna det.

Jag brukar ibland ta upp de efterverkningar som NV lider av efter att i många år hävdat att björnstammen var konstant cirka 1000 individer. De märks av än idag. Samma problem skapar man just nu. Det kommer de, och alla vi som vill ha en adaptiv och seriös viltförvaltning, att lida av i många år framöver.

Jag var själv närvarande när man från alla tänkbara instanser förklarade att det fanns två ytterligare helt bombsäkra vargföryngringar i Värmland, som man av tidsskäl inte kunnat kvalitetssäkra, inför årets vargjakt. Tog man hänsyn till det? Nej. Nu sköt vi ungvargar i båda reviren, kanske lite pinsamt och en smula dåligt för trovärdigheten? Kollega Gunnar räknade på en kafferast ihop en sannolik siffra på antalet kvalitetssäkrade lodjursföryngringar i år, har vi sett den beräkningen från myndigheten? Nej. De kör den klassiska försiktighetsprincipen på försiktighetsprincipen…

Man förbjöd fällfångst av lodjur i årets beslut med motiveringen att man utreder frågan. För det första kanske det blir svårt att utreda frågan om man inte fångar lo i fälla och för det andra kanske man skulle tänkt på att fällfångst av vildsvin är under utredning, samtidigt. Jägareförbundet tog initiativ till en utredning av fällfångst av vildsvin eftersom det framkommit en del konstigheter i samband med att vildsvinsfällor tilläts. Ingen jägare vill fånga djur med oetiska redskap eller metoder. Varför förbjöd inte NV vildsvinsfällor under utredningen? Vi har bevis på vildsvin som inte mått bra (de dog) av att sitta i fälla, vi har inga bevis på att lodjur mår dåligt mer än att de har ett gram träflisor i magen. Konsekvent? Nej.

Sist, men inte minst, så ska vi nu sjösätta den största förändringen i svensk viltförvaltning på ett decennium eller två. En ny älgförvaltning. Jägarna förväntas betala mer och arbeta mer ideellt. Någon som tror på att det går bra med den ”uppskattning” vi nu åtnjuter? Jag är oroad…

Det är samma jägare som ska samla rävskit för att upptäcka dvärgbandmask som förväntas inventera rovdjur ideellt, betala mer i älgförvaltningen, acceptera en utebliven rådjursjakt, förstå att det är skillnad på ett eventuellt lidande lodjur och ett lidande vildsvin som ska ta sitt ansvar och kanske jaga ett lodjur i Gävleborg, med uppenbar risk för överskjutning och ännu en smutskastningskampanj i media och de obligatoriska hoten. Är det konstigt om de tappar tron och gömmer sig?

”The Italian way” är det ultimata nederlaget och min värsta mardröm, men den är närmare än någonsin just nu. Tolka det inte som en uppmaning till tjuvjakt, för det är det inte, tolka det som ett rop på hjälp. Det här går åt skogen…

19 Kommentarer
  1. Fredrik Jonsson says:

    Bra skrivit Daniel, vi har råkats i Helsingeskogarna under bjönjakten några gånger.
    Jag börjar själv tvivla på att det går att jobba vidare med rovdjursförvaltningen som den ser ut idag. Vi i södra delen av Sverige har börjat tröttnat på länsstyrelsen sätt att sköta lodjurs stammen, man vill hela tiden öka antal föryngringar utan att tillåta någon form av skyddsjakt. Samtidigt vill man gärna att vi jägare skall ställa upp manngrant när det gäller inventeringar av dessa katter som kalasar på det vilt vi försöker att vårda. Det är häpnadsväckande att vi i Halland skall hysa 7 föryngringar bara för att vi annsees som ett tillväxtområde! Jag har ofta frågat hur många föryngringar det behöver vara för att säkerhetställa 7 föryngringar är det 12-13 innan myndigheterna kan vara helt säkra? Vi det laget har många slutat jaga rådjur av ren barmhärtighet för att dessa inte skall utplånas helt, tyvärr kommer det att leda till Italyen way på många håll och detta kommer inte ganna någon part.

  2. Sture Sjöstedt says:

    Fredrik-AC. Bra att du går in och talar om hur man räknar. De allra flesta tror att man räknar individer och vet exakt hur många lodjur och vargar som det finns i Sverige.

  3. Fredrik-AC says:

    Sture: Man räknar väl bara föryngringar, inte enstaka individer. Alltså på en loföryngring räknar man att det finns minst 2 ytterligare lodjur i området. 2 föräldrar, 1-2 ungar och 2-3 strölodjur blir en koefficient på 6. Jämför med varg där vi i Sverige räknar på 10.

  4. Sture Sjöstedt says:

    Daniel Ligne. Varför räknas en lodjursföryngring som sex individer ? En lodjurshona får väl sällan mer ån två ungar som blir vuxna.

  5. Örjan Classon says:

    Som nybliven jägare med en jägarexamen som inte är äldre än nån vecka så hör jag läroböckernas text ”vi tillgodoser oss överskottet i naturen” klinga i min öron. Om nu rådjurs stammen blir så hårt angripen av rovdjur blir det inget överskott därför ska vi inte jaga rådjur eller hur? Men om nu stammen av stapelföda för lodjuren är för liten är det inte då ett överskott av lodjur istället, eller hur mäts ett överskott? Är det enbart indvidantal som räknas? Borde inte livsbetingelserna i stort räknas in?

    Sen har jag en annan liten fråga. Inventeras rådjursstammen på samma sätt som älg, varg och lo? Har aldrig sett något i debatten om att man gjort spillningsinventering eller någon annan form av inventering av rådjuren. Kan det vara så att jag helt enkelt är för grön för att veta hur det egentligen funkar?

  6. albert fridborg says:

    Daniel nu när dvärdbandmasken konstaterats i sverige,är inte detta ett lysande tillfälle
    att få tillstånd en förändrad lagstiftning vad det gäller hållning av tamkatter.
    Det finns som jag ser det ingen rimlig anledning att släppa katter vind för våg.
    Nu finns dessutom en uppenbar risk för smittspridning.
    I anslutning till bebyggelse är tamkatten ett lika stort hot mot småviltet som räven.
    Om man åtminstonde kunde kräva registrering,nu är det omöjligt att avgöra om det
    är tama eller vilda katter man har att göra med.
    Katter är som bekant inte inhemska rovdjur men dom ställer till med lika mycket
    skada för det.
    Är det någon som tycker att det är orimligt att kräva strickt tillsyn från säg aprill
    till september?

  7. albert fridborg says:

    Carolin det kommer inte som någon överaskning att varken du eller dina kompisar
    har problem med rovdjursförekomsten.
    Där jag jagar är uttaget på rådjur 1-1,5 per 1000 ha.
    Det kanske inte säger dig så mycket,men markerna skulle kunna hysa mer än 100
    rådjur per 1000ha.

  8. Anders Åberg says:

    Caroline.
    Visst finns en risk at jag är ute på djupt vatten, för detta är inget jag sett med egna ögon, men jag har svårt att tro att jägarnas rapporter om rovdjurstrycket i delar av mellansverige bara är lögn och påhitt.
    Dina egna argument att ingen du känner har haft problem med lo är ju inte heller av någon större vetenskaplig tyngd om man skall vara ärlig, men vad har du för uppfattning om situationen för klövviltet och då framförallt rådjuret där du bor?
    Det jag är rädd för, är att ökande rovdjursstammar i kombination med hårda vintrar riskerar att nästan utplåna rådjuret från dom områden där både varg och lo finns i relativt starka stammar.
    Även om jag inte jagar själv, så tycker jag att vi bör ha en rovdjurspolitik som är såpass lokalt förankrad att trycket på bytesdjuren inte blir större än att även vi människor kan fortsätta skörda av räntan.
    Det skulle vara intressant att höra din åsikt även i den frågan.

  9. Jens says:

    Ska NVV vara konsekventa så borde dom väl införa ett tak för licens- och skyddsjakt på rådjuren i Mellansverige framöver…
    Efter beslutet om den i stort sett uteblivna lojakten kommer det ju på vissa ställen inte finnas jaktbara stammar av rådjur och då når de ju på dessa ställen inte upp till miniminivåerna som uppfyller jakt på dem i Mellansverige…
    Inte för att jag hoppas eller tror på det scenariot men med NVV vet man aldrig!!

  10. Lars Dahlen says:

    Caroline känner du någon som jagar ?

    Om du gör det fråga dem.

    Själv bor jag i Sörmland & tycker inte att det är något problem med vildsvin men mina kamrater på jobbet klagar mer ellerr mindre varje dag på förstörda golfbanor.
    Jag tycker inte att det är något problen för jag spelar inte golf .

  11. Mats S Johansson says:

    Caroline A. Du säger att man bara ska uttala sig om man har korrekt bakgrund eller undersökningar. Tycker du själv att du har det?

  12. Peter S. says:

    Caroline A: Vi pratar inte om problem mellan människa och lodjur, som människan och vargen! Vi pratar om rätt balans mellan rovdjur, i detta fallet lodjur och bytesdjur! Detta märker man inte av om man sitter hemma i sin stuga eller bara är ute i naturen! Då ser man inte problemet! Med en för stor lodjursstam på en mindre yta så kommer balansen att förändras och där bla rådjuren kommer att gå lidande ut med en så kraftig minskning att lodjuren själva kommer att gå under av undernäring på grund av bytesdjursbrist av för många Lodjur på ett förlitet område! Det är detta som jägarna de senaste åren har sett bla. när man hittat döda utmärglade lodjur i lodjurstäta områden där bytesdjuren försvunnit! Det är detta som SJF reagera mot och det tycker jag inte är så konstigt! Ni ser bara djuret som sådant och inte konsekvenserna av denna frågan! För skillanden mellan bla vargen och lodjuret är att lodjuret är mer en nöjes jägare och oftast inte äter upp de byten de slår! Vargen tar där imot och äter upp sina bytesdjur som den slår!

  13. Svante Sandgren says:

    Daniel, det tål att sägas igen. Man ska vara försiktig med orden, särskilt om man sitter i en tjänstemannaposition. Det spelar ingen roll om man som tjänsteman uttrycker ”privata åsikter och tolkningar på skämt i sin blogg”, man blir ändå citerad som det var tjänstemannens och organisationens åsikter. Och det leder bara till en nedåtgående, hopplös spiral av dementier och pudlar och resultatet är, till slut, en skadad trovärdighet. Att, som riksjaktvårdskonsulent, bara andas möjligheten att jägare i sin besvikelse kan behöva ta till illegala jaktmetoder, vägra delta i inventeringar och andra uppdrag som ingår i det allmänna uppdraget, är ett fatalt misstag. Att antyda att vi dessutom har maktmedel att sätta bakom våra krav är ännu dummare och kontraproduktivt.
    Hur man än ser på den regionala förvaltningen så måste det nationella målet för viltstammarna vara överordnat. Det blir svårt att komma runt detta och tillfällig koncentration av lodjur i bytesrika områden är nog en förutsättning för naturlig spridning och utjämning av bestånden mot söder på sikt. Dock håller jag med om att man måste ta ett större helhetsgrepp och mer se till samspelet mellan flera arter än att bara förvalta en art för sej.
    Men, Naturvårdsverket kommer inte att ändra sitt beslut om årets tilldelning för det är ett beslut som ju är i linje med och tar hänsyn till det nationella beståndsmålet för lodjuren. Lev med det och sluta underblåsa missnöje för det tenderar bara att slå tillbaka mot jägarkåren, och det behöver vi verkligen inte mer av.

  14. Per says:

    Caroline!
    Märkligt nog så bor jag också i mellansverige, inte heller jag har några rovdjursproblem där jag bor (mellan Gbg och Trollhättan). Men mellansverige är en smula större än västra Götaland, om du nu inte hade kollen på detta. Om du istället för att navelskåda över din egen gräsmatta lyfter blicken till exempelvis mot Värmland, så finns där en av de största koncentrationerna av lo och varg i världen. Att ignorera de som bor lokalt och som ser detta som ett problem fungerar inte, oavsett om du önskar annat.
    Och just genom sitt fullständigt vansinniga beslut har NVV slagit undan fötterna på det som var sagt skulle vara lokal förvaltning. Nu är det istället kaviartub-effekten man hoppas på, dvs. det skall ske en så stor överetablering lokalt att viltstammarna (både av bytesdjur och rovdjur) skall bli så stora att de ska skvätta iväg till nya platser precis som om myndigheten stampade på en kaviartub. Tja, nog kan det skvätta en del, men samtidigt blir tuben tom. Till glädje bara för de som ogillar jakt, kan tilläggas. För det finns inte kvar vare sig klövvilt eller rovvilt i skogarna efter detta.
    Konstruktivt? Alls icke.

  15. Kurt says:

    Daniel!

    Vore det inte dags för en stor manifestation igen? Vi samlade 3000 personer sist, denna siffra borde bli ännu större med de senaste tagna besluten i färskt minne. Stockholm ska vi naturligtvis till nu, varför inte 26 mars… Är det möjligt? SJF har organisationen och kontakterna att organisera detta. Sätt snöbollen i rullning är min mening!!

  16. Caroline Augustsson says:

    @ Anders Åberg

    ”lodjurstilldelningen i just mellansverige känns felaktig mot bakgrund av det jag kan läsa mig till om rovdjurstrycket där”
    Vill inte tala om sådant jag inte vet något om, men där jag bor i MellanSverige ( västra götaland) , finns de inget problem med rovdjuren. Har aldrig hört någon här haft några större problem med dem här heller. Känner även en del i Värmland som säger desamma.
    Tror det är just jägare som uttalat sig om i MellanSverige att det är ”alldeles” för mycket. Och man kan ju undra varför dem uttalar sig så, tror både att jag och ni vet. Tycker det är helt fel att säga så utan någon korrekt bakgrund eller undersökning..

  17. Anders Nilsson says:

    Det får inte vara för långt mellan arbete och fritid för NVV:s byråkrater….Ska man leva miljövänligt måste man ju kunna ta en lördagspromenad till seansen..

    ”Boka lördag 26 mars för SRFs årsmöte i Stockholm
    Gör din röst hörd! Var med och diskutera rovdjurspolitik och föreningens framtid. Alla medlemmar välkomnas till Rovdjursföreningens årsmöte på Skeppsholmens Folkhögskola i Stockholm lördag 26 mars 2011. Årsmötet börjar kl. 13.00.”

  18. Anders Åberg says:

    Jag uppfattar det inte som att du direkt uppmanade någon till tjuvjakt Daniel, men nog sjutton gav du råg i ryggen till dom som tänker i sådana banor.
    Sedan håller jag med om att lodjurstilldelningen i just mellansverige känns felaktig mot bakgrund av det jag kan läsa mig till om rovdjurstrycket där.
    Det lokala inflytandet som jag tror är nödvändigt för en tillräckligt flexibel rovdjursförvaltning, fungerar uppenbarligen inte och man kan undra hur det skall gå för t.ex. rådjursstammen en vinter som denna, med så mycket rovdjur.
    Antagligen har rådjurens naturliga utbredning inte har gått så långt norrut i landet innan människan började skjuta av rovdjur och nu kan man drabbas av misstanken att NVV tänker låta naturen ha sin gång och låta rådjurets nordgräns flytta söderut.
    Själv tror jag att mer normala stammar av rovdjur är bra för naturen, men vi måste ju hitta en rimlig balans som lämnar något över till vår mänskliga jakt.
    Vad gäller fällorna så tycker jag nog det var bra att dom stoppades.
    Det säger ju sig självt att ett vilt djur lider av att stängas in på det sättet.
    Fällor borde bara få användas som ett nödvändigt ont när man inte kan hantera en djurstam på annat vis.

  19. Magnus Andersson says:

    Skrivit det på andra ställen, du är en känslomänniska precis som italienarna. Det biter en i rumpan ibland, men när det är gjort känner man sig förbannat skönt avslappnad.
    Alla känslor är inte politiskt korrekta, men oftast är dom nödvändiga för att nåt skall ske.

    Jag tolkade inte heller inlägget som ett uppviglande, mer ett krasst konstaterande bortom din och förbundets kontroll. Jag tyckte det var modigt, huruvida det var klokt är inte min sak att bedömma, men klart är i alla fall att det var behövligt. Desperata tider kräver desperata åtgärder.

    Idag har jag infallit i ett stadium av likgiltighet efter gårdagens chock. Likgiltighet är farligt, tror inte NVV i sin vildaste fantasi kan förstå vilken sten som är satt i rullning och då talar jag inte primärt om risken för civil olydnad. Jägare och naiva och extremt laglydigt folk, ingen grupp i samhället kan uppvisa så rena papper som vi kan. Det räcker med att somna salongsberusad på McD för att uteslutas ur vår skara. Således finns andra vägar att manifistera missnöje än det illegala, och där måste jägarorganisationerna enas nu.

    Slut på mesandet och slut på servicen till samhället, det kan iaf jag lova utan att bli lagbrytare. Jag har idiellspårat mitt sista lodjur och skickat min sista räv och grävling till forskningen.

    Vespan knattrar iaf i helgen, hoppas på fint touringväder.

Kommentering är stängd.