Det svider i skinnet!

På väg mot Örebro slog jag på P1 och Ekot. Jag var redan irriterad, det kliade nämligen över hela kroppen. För andra gången på ett år har jag, när jag sovit borta, blivit angripen av otäcka små djur som inte ens SNF värnar trots att de bidrar till den biologiska mångfalden. Vägglössen är tillbaka. Jag kan erkänna, jag är nollvisionär! Undrar hur Mikael Karlsson ser på dem?

Inte blev irritationen mindre av att just Mikael Karlsson i Ekot berättade att de nu kommer att begära att kommissionen driver licensjakten till EU domstolen, trots regeringens lappkast. – Vi vill ha ett prejudikat i domstolen som förhindrar framtida licensjakt, säger han till Ekot.

Är det verkligen någon som tar SNF och Mikael Karlsson på allvar längre? Förra veckan jublade samma man över regeringens beslut. Jag välkomnar verkligen regeringens initiativ. Det behövs en stärkt dialog om de stora rovdjuren. Vi tackar ja till att ingå i kommittén och jag hoppas att vi kan ta initiativ till att träffa de andra engagerade parterna redan innan kommittén påbörjar sitt arbete, sa han. Idag anklagar han regeringen för att försöka lura kommissionen. Det enda som är positivt med hans uttalande är att det han befarar, är det vi hoppas. Nämligen att det blir en omfattande skyddsjakt i vinter och ny licensjakt nästa vinter.

SNF av alla, som motarbetat all rovdjurspolitik, bjuder nu in till diskussion. Jag skulle bli otroligt förvånad om någon från brukarsidan ens övervägde att ingå i en grupp om rovdjursförvaltning med Mikael Karlsson som initiativtagare. SNF tillsammans med sina allierade är just nu det största hotet mot våra rovdjur. Genom sina närmast föraktfulla uttalanden om de drabbade i varglänen äventyrar de hela den svenska viltförvaltningen.

SNF, WWF och SRF anser inte att Sverige själv skall få bestämma hur vargstammen skall förvaltas. Nej, de tycker att det sköts bäst av EU byråkrater, långt, långt borta från dem som berörs.

Marit Paulsen, känd för sitt miljö- och livsmedelsengagemang, befarar nu ökad illegal jakt. Samma sak säger även andra politiker. Den dramatiskt minskande illegala jakten på varg, som forskarna presenterat, kommer att vara ett minne blott! Det enda som SNF tillsammans med EU kan förbjuda är legal jakt. Illegal jakt däremot kan inte förbjudas! För det är bara något som är tillåtet som kan förbjudas.

Inga dyra rättsprocesser, inga obekväma politiska beslut och ett EU som inte har några invändningar. Först efter 10 år har jag fullt ut förstått vad ”The Italien Way” innebär! Men det är ett cyniskt synsätt. Det är de människor som förväntas sköta den ”Italienska förvaltningen” som får ta riskerna. I Sverige upp till fyra års fängelse.

Det kliar över hela kroppen. Lössen gasas förhoppningsvis just nu av Anticimex. Vem slåss för deras rätt att leva? Ingen, för en bild på en vägglus genererar inga intäkter till SNF. Dessutom riskerar även stotstadsbor att drabbas av dem. Kanske blir det rent av Mikael Karlsson eller EU kommissionen som får kännas vid den ökande biologiska mångfaldens konsekvenser i natt! Mina sympatier får de inte om det svider i skinnet i morgon!

24 Kommentarer
  1. Per Bengtson says:

    Mats S Johansson: De på bevarande sidan som blir besvikna för en minskad tjuvjakt tror jag är fåtaliga. Visst finns det kanske några få som är rabiat emot jakt och använder vargen som ett slagträ mot jägare. Men de flesta tror jag resonerar som jag och tycker det är ohyggligt pinsamt att vi inte kan klara av att skydda en utrotningshotad population, av vilket djur det än må vara, i ett rikt och välutbildat land som Sverige.

    Jag förstår inte riktigt på vilket sätt WWF’s agerande är pinsamt? De har gjort jägarna en tjänst och öppet redovisat att illegal jakt på just varg gått ner. Som jag förstår det syftade inte rapporten till att utröna vad det beror på. Orsak-verkan samband är i stort sett omöjliga att fastställa i den här typen av studier. Du har säkert hört talas om de klassiska exemplen på detta, till exempel att prästernas löner verkar öka när spritpriset höjs, eller att det finns en närmast perfekt korrelation mellan nedgång i storkpopulationer och hur många barn som föds i vissa regioner. Men visst, nog finns det en möjlighet att den förändrade rovdjurspolitiken spelat in. Framför allt $28, jag har svårare att se att licensjakten kan ha spelat någon roll efterson den inte ens var påtänkt när trendbrottet skedde och det nog var ytterst få jägare som kunde se den utvecklingen framför sig inom den närmsta tiden.

    Hur som helst, låt oss alla vara glada att tjuvjakten minskat. Det är något som alla förutom de mest rabiata på båda sidor vinner på. Låt oss hoppas att det förbli så. Med tanke på allt snack om hur viktigt det är med en känsla av delaktighet för att förhindra tjuvjakt skulle jag kunna tänka mig ett (antagligen högst orealistiskt) system för framtida (licens)jakter där tilldelningen baserades på antal invandrade vargar. Varför inte ge en tilldelning på säg 20 vargar, varje gång en första konstaterad föryngring där en invandrad varg är inblandad sker. Det skulle nog sätta fart både på inventerandet och leda till självkontroll, eftersom de som inte gillar varg skulle vinna på att ”nya” vargar kom in och förökade sig. Men tyvärr skulle det antagligen vara vansinnigt svårt att genomföra och få att fungera i praktiken.

  2. Mats S Johansson says:

    Per Bengtsson.
    Vi det här laget har du säkert läst WWFs rapport och vet svaret på din inledande fråga. Jag håller verkligen med dig när du hoppas att man avstår från att tjuvjaga trots bevarandesidans alla sabotage mot samarbete. Jag är faktiskt övertygad om att bevarandesidan kommer att bli besvikna. Den absoluta majoriteten av jägare är inte dummare än att man förstår att snart är tjuvjakten det enda de kan använda mot oss. Du måste väl hålla med on att WWF agerande när man nu fick ”fel” svar i en utredning man själv beställt är direkt pinsam. Att Aftonbladet och andra gör vad de kan för att hjälpa till att rädda skinnet toro jag inte hjälper. Vart tog den undersökande journalistiken vägen. Den här saken borde ju vara en underbar möjlighet med sina val av presentationsdagar och andra kreativa krumsprång.

  3. Gunnar Glöersen says:

    Ulf S, WWF agerar inte på samma sätt i internationella frågor. De bjöd in ryska jaägare/viltförvaltare till Sverige för att lära sig hur man får större klövviltstammar för att de skall räcka till både tigrar och människor. De sa att man måste samarbeta med lokal jägare och visa dem förståelse för att nå framgång. I Sverige är det det omvända som gäller. När hörde du någon på WWF tala sig varm för att värna jaktliga intressen i varglänen?

  4. ULF S says:

    Intressant inlägg!

    Jag delar frustration över hur rovdjursfrågorna hanteras och att det inte finns någon realism från SNF och Rovdjursföreningen än mindre empati för dem som har drabbats av rovdjurens starka frammarsch. Att SJF har svårt att föra en dialog med dessa organisationer är också förståligt men att det inte ska gå att föra en dialog med svenska delen av WWF är för mig lite förbryllande då SJF har direkta kopplingar till den organisationen. Är det inte dags att försöka få tillstånd en dialog som fungerar med WWF eller öppet ta avstånd från dem? Att ha inflytande i en organisation som så uppenbart motverkar medlemsintresset i SjF kan jag inte se som en framgångsfakort.
    //Ulf S

  5. Anton says:

    Gunnar: Mycket möjligt att tjuvjakten på varg minskat och att det står i en rapport som publiceras idag, men vad är det värt när media istället valde att gå ut med uppgifter om att tjuvjakten på lo ökar? Det var på Rapport i morse och inte en stavelse berörde varg. Istället trummades det ut att 80 % av lodjuren i norr tjuvskjuts och att siffran i söder är 30 %. Tom Arnbom från WWF (som beställt undersökningen) uttalade sig oemotsagd.

  6. Classe W says:

    Kan bara instämma i vad som anförs gällande SNF och denne Mikael Karlsson. Jag arbetar på ett företag som använder deras symbol pilgrimsfalken, mot förhandlad avgift. Den ska konstant höjas för som man uttryckte det vid förhandlingsbordet: ”vi behöver cash”. Tror f-n det med den enorma organisationen…och Karlsson som är expert på allt från innehåll och risker med fibrerna i tamponger till rovdjursförvaltning och allt där emellan. Karln är ett stort skämt men karriär och goda inkomster kan skaffas på olika – ohederliga – sätt. Jag har mer respekt för en yrkeskriminell!

  7. Fredrik-AC says:

    Läste på Jaktjournalens hemsida att SJF ska fixa fram jägare till Vikbolandet för skyddsjakt på en varg. Så tanken är att fortsätta bistå Lst och NVV med framtida skyddsjakter?

  8. Per Bengtson says:

    Gunnar, det var ju lite positivare och betydligt mer uppmuntrande siffror du nämner nedan, än de 51% som presenterades härom veckan! Vilka år är det som jämförts när du nämner nergången från 16 till 2.6%, och hur många vargar dödades legalt respektive illegalt dessa år? Hoppas innerligt att din slutsats om kraftigt minskad illegal jakt stämmer och inte beror på statistisk kreativitet den här gången. Det hade varit en stor och välbehövlig fjäder i ett numera ganska skamfilat jägarrykte! Likaså hoppas jag att alla jägare runt om i landet i så fall fortsätter på den inslagna banan. Kommentarer här och annorstädes gör mig inte hoppfull att så kommer ske. Tvärtom känns det som om många hävdar att om vi inte får som vi vill jagar vi ändå, oavsett om det är olagligt. Eller snarare andra jägare, just JAG fördömmer såklart illegal jakt. Men andra jägare kommer göra det (till den grad att vargen utpekas som en stor förlorare eftersom den kommer jagas illegalt till utrotningens brant). Hoppas innerligt att ni som påstår dylikt har fel och att den nyvunna respekten får kvarstå. Jag tror absolut att man i längden förlorar på att använda tjuvjakt som påtryckningsmedel.

  9. Tommy Olsson says:

    jörgen bergmark jag riktar inte min ilska mot vare sig Gunnar eller daniel i person
    jag är mycket besviken på att inte SJF för vår talan på ett sätt som ger resultat vi förlorar mark dagligen vad gäller varg sedan 2010 har det bara gått baklänges
    Gunnar ja skydsjakt är tillåtet men frågan är om den blir utökad som Carlgren sa i presskomferansen och av vilken andledning kan inte den tas bort presis som lisensjakten
    att när taket var nått med 210 individer skulle det tas bort var och när har detta nått fram till gemene man förän sist onsdag en fråga som jag har missat har sjf sina medlemmars fulla stöd då det gäller den förda kampen mot vargens population är det stämmans mening att ni skall föra en kamp som leder otvetydligt och bevisligen mot avgrunden för Svensk jakt
    det är okej att ni gjort väldigt mycket bra för jägarna och framför allt viltstammarna men vad hjälper det oss nu Och vad hjälper det att argumentera med fakta och kunskap om ingen lyssnar
    det gemene man lyssnar till är när hundra och tusenlappar försvinner ur plånboken för något dom aldrig får se eller har någon som helst nytta av med andra ord vargen vargen är ett rovdjur lågt värre än både Björn och Järv och Lo tillsammans vi mäniskor har ingen som helst glädje eller nytta av den arten det finns marker som man kan utnyja som nationalparker där den är fredad utanför dessa områden är det allmän jakt på den samma en lösning lika god som någon

  10. Göteborgaren says:

    Att det blir illegal vargjakt är snf:s ”våta dröm”. Dom offrar gärna några vargar i syfte att använda det emot oss och i slutändan vinna desto mer genom att misskreditera jägarkåren, utöka skyddsområden (som då blir nödvändiga), säga ”vad var det vi sade” mm. För att vinna måste vi spela med. Skit i allt vad skyddsjakt heter. Säg i stället att vi inte jagar utrotningshotade djur och bli hjältar. Fortsätt tokvägra att skyddsjaga även när problemen blir övermäktiga tills dom fattar även i städer att utan jägarkåren löser vi inte detta. Först då kan vi börja ställa krav. Tänk på att oppinionen i städer är kännsliga för ”naturproblem” när det drabbar dom själva. Det kan bli ett herrans liv över skitsaker som tex ett vildsvin på en kyrkogård, ett par uppätna tulpaner, en älg på ett elljusspår, en fästing som klamrat sig fast e dyl. Att det finns folk som blir tvugna att nödavrätta sina egna husdjur för att dom trampar runt på sina egna tarmar, har uppätna juver mm är fakta som aldrig tillåts komma ut men är fullt realistiska händelser även för stadsbornas hästar och hundar i takt med att vargen sprids. När så stadsmakternas kunskap och resurser inte klarar jobbet och kostnaderna längre kan vi börja förhandla, som ”hjältar”. Tänk bara på vad några hundra vargar kostar idag och tänk sedan vad kostnaden skulle bli (nu och om några år) om vi inte ställde upp på skyddsjakten. Ibland får man offra lite för att vinna.

  11. Björn Isaksson says:

    Gunnar.
    Jag förstår att du är upprörd, jag är glad att min bil inte har sollucka när jag hörde inslaget, då vete f-n hur det slutat.
    Vi måste nog göra en grundlig analys av hur det kunde gå så här, är vi för självgoda i vårt kunskapsbaserade argumenterande?
    Ska vi skaffa en PR-byrå som lär oss handskas med media och imagehantering, fakta räcker bevisligen inte.
    Därmed tycker jag din fråga om att ta MK på allvar är felställd.
    Tyvärr tar uppenbarligen EU-kommisionen MK på allvar.
    Tyvärr tar uppenbarligen regeringen MK på allvar.
    Tyvärr tar media uppenbarligen MK på allra största allvar.
    Varför tar regeringen, media och EU-kommisionen inte fakta på allvar?
    Vad har vi för image i media?
    Det är frågor jag tycker vi borde få svar på för att vi på ett bättre sätt ska nå ut.
    Missförstå mig inte, jag anser att förbundet har haft ett korrekt utgångsläge i att våra argument ska bygga på fakta. Men vi har bevisligen misslyckat med den taktiken, det innebär att vi, medlemmar och förbundsfunktionärer måste granska vår taktik.
    Vi kan bevisligen inte fortsätta på det här sättet.
    Vi måste ställa oss frågan: Vill vi ha rätt eller vara lyckliga?

  12. Jörgen bergmark says:

    Tommy Olsson, du har säkert goda skäl att vara arg, men jag tycker att du skulle rikta din ilska mot dom okunniga vargförespråkarna istället för SJF. Jägarsidans problem är just detta, oenighet! Medans våra motståndare håller varandra om ryggen och ser mellan fingrarna på både lögner och personangrepp och våldshot från de egna, så skrattar dom åt oss som istället för att samla oss till något vettigt kivas och slåss sinsemellan!

  13. Fjollträsk says:

    Mikael Karlsson kommer härnäst, efter NSF, att dyka upp inom Miljöpartiet, ingen annan stans. Han landar ju ingen position inom det offentliga under nuvarande regering.

  14. Gunnar Glöersen says:

    Tommy Ollson, EU behandlar licensjakten. Om det vill ifrågasätta skyddsjakten också blir det ett helt nytt ärende. Det råder ingen tvekan om att skyddsjakt är tillåtet.

  15. Tommy Olsson says:

    Gunnar uppfatningar är en sak att sätta press på regeringen är något helt annan
    eftersom Karlsson bestämt göra en ny anmälan till EU så kanske vi hamnar i död läget där vare sig skydsjakt eller lisensjakt kan bli fråga om på många år eftersom Folket i Brysel förstår att den Svenska regeringen tänkt lura dem
    beskedet tillregeringen borde vara att allt sammarbete med Nvv och staten är lagd på is på obestämd tid inga eftersök ingen vargflytt inget ofentligt uppdrag ingen skydsjakt absolut inget som kan hjälpa dom oavsett vad det gäller om vi inte har något medbestämande finns ingen anledning till sammarbete

  16. Gunnar Glöersen says:

    Tommy Olsson, vår uppfattning om vargjaktsbeslutet var med i 120 artiklar eller inslag förra veckan! Fler träffar än Juholt! Vad läser du för tidningar?

  17. Tommy Olsson says:

    Gunnar om nu det ni kallar tjuvjakt ökar skulle jag vilja kalla den nödvärnför det är det allt handlar om att värna om sin egen framtid
    själv har jag börjat se mig om i vårt Grannland Norge efter jobb bostad o jaktmarker för i det här skithålet kan man inte bo

  18. Anton says:

    Att driva det till EU-domstolen kan möjligen, vid ett utfall i Mikael Karlssons intresse, ge honom personligen en prestigeseger. Men för vargen blir det vid ett sådant beslut en förlust. Det är detta han inte förstått (ärligt talat är det väl frågan om han ens bryr sig?). Om EU pekar med hela handen mot Sverige och bestämmer över vår förvaltning (samtidigt med vetskap att t.ex. Slovenien och Italien jagat varg på mer godtycklig grund) blir det bara anarki och utbredd tjuvjakt. Vargstammen skulle kunna utrotas på bara några år om utvecklingen går åt det hållet. Och den lilla variation i genbas som nu ändå finns kan försvinna på en helg, om några få individer med lokalkännedom bara vill ha det så (det står t.ex. klart vilka individer som är besläktade med Kynna- resp. Galvenvargen).

    Men för Mikael Karlsson har det alltid varit viktigast att få rubriker och medlemmar (makt). När han sedan är slut som SNF-ordförande ska du se att det ”råkar finnas” en högre befattning inom Naturvårdsverket åt honom. Det är ju så det fungerar i de där korridorerna… Han skiter givetvis fullkomligt i såväl vargar som den svenska naturen (vargen utgör exempelvis ett hot mot den biologiska mångfalden, eftersom att viktiga betesbiotoper försvinner). Och varför bry sig ett skit om kulturmiljöer? De är bara intressanta för honom och SNF om de kan nyttjas till att hindra en skogsmaskin.

    Du har helt rätt i att SNF äventyrar hela den svenska viltförvaltningen. De kommer givetvis att förneka detta in absurdum. Deras grundargument tycks vara att allt mår bäst av fri utveckling, utan mänsklig påverkan (à la BBC-naturfilm) och att förvaltning genom att sprida bly är mordiskt och fel. Jag ser framför mig ett scenario där vargen på nytt är utrotad (frågan är om de ens hinner köra en nedräkningskampanj av modell WWF) och skulden skyfflas över på jägarna och medlemsantalet inom SNF rusar. Alla nöjda, men inte var det bra för vargen.

  19. Tommy Olsson says:

    Gunnar att inte ta Mikael Karlsson på allvar är nog ett stort misstag det är nämligen han som hitils gått segrande ur striden om varg
    och att ingå några förhandlingar med regeringen i varg frågan är att bjuda carlgren att åter igen stå och bedyra att regeringen tänker på dom som är berörda medan han med ett självbelåtet hånflin delar ut dråpslaget
    Att du med andra anser att vi jägare är kriminella gör inte saken bätre och som jag tidigare skrivit så finns det sätt att lösa problemen med varg utan att skjuta den ilegalt
    det handlar om pengar det måste bli så dyrt att blåsa oss jägare och att sno vårt sätt att leva
    att vara jägare är en livsstil du om någon borde veta hur många timmar dagar och år det skall till innan man får det där perfekta drevet med en hund som man tränat själv när vi sedan får ett klart besked som om man läser mellan raderna betyder Åt Helvete med dig och din hundjakt Är det då inte dags att dra saken till sin spets kanske ett nytt Ådalen den här gången tror jag inte moderaterna kan kalla in militär och skjuta oss
    Men Gunnar det som smärtar mig mest är att inte höra eller se en enda reaktion från er i varken press eller media

  20. Gunnar Glöersen says:

    Mats S Johansson, den presenteras i morgon. Den illegala jakten på varg har minskat från ca 16 % årligen till 2,6 %!

  21. Mats S Johansson says:

    Gunnar.
    Du nämner en forskarrapport som visar på minskad tjuvjakt. Var kan man hitta den?

  22. Kjell Svedman says:

    Ja, nu ser vi att den ”fejkade” nya rovdjursförvaltningen bara är en byråkratisk teater för att skapa ”jobb” och strul. Viltförvaltningsdelegationerna har det övergripande ansvaret även för rovdjurförvaltningen och därmed så har regeringens och EU:s beslut visat att den i Eu:s grundlag fastställda närhetsprincipen, inte gäller i Sverige och att delgationer och förvaltningar hit och dit bara är lakejer utan regionalt eller lokalt mandat att förvalta utifrån dess geografiska områden.
    Jag är glad att jag fortfarande äger domänerna
    viltforvaltningsstyrelsen.se
    viltforvaltningsdelegationen.se
    rovdjursförvaltningen.se
    rovviltsstyrelsen.se
    rovviltsförvaltningen.se
    rovdjursstyrelsen.se

    Dessa köpte jag för att inte vargkramarna skulle ta dem.
    Kanske det är dags att jägarna organiserar sig och tar initiativet.
    Jag ställer dem gärna till förfogande om det finns ett ur jägarperspektiv trovärdigt alternativ.
    Detta är en sorgens höst i Jägarsverige eftersom vår fantastiska jaktkultur nu kommer att raseras tillsammans med en av jägarna skapad viltresurs som är/var bäst i Europa.

Kommentering är stängd.