Skyddsjakt eller flytt?

Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör i Dalarna säger till SVT, om den varg som i 20 minuter uppehöll sig intill två kvinnor,att vargens orädda beteende kan betyda att den ville visa makt i sitt revir, då den aldrig gick till angrepp”. Betyder det uttalandet att länsstyrelsen omedelbart kommer att bevilja skyddsjakt på vargen/vargarna i reviret? För vargar som visar ”makt” mot människor torde väl ha allra högsta skyddsjakts prioritet? Inte ens en synnerligen stelbent EU kommission skulle ifrågasätta ett sådant skyddsjaktsbeslut.

Något säger mig att det inte blir skyddsjakt nu heller. Dumheten riskerar att segra nu också. Kvinnan säger att hon överväger att flytta. Därmed uppfylls direktivets krav på att först utreda om det finns någon annan lämplig lösning! En lösning som betraktarna ofta ser som mera lämplig än att skjuta vargen, är att flytta!

19 Kommentarer
  1. Jan Bratt says:

    Ja, Henrik G. möjligheterna är många samt att det finns gott om älg i trakterna.
    Ilska och uppgivenhet från Karlsborgsjägarna kan vi läsa nu, men detta var ju väntat sedan länge.
    Jag hade förmånen att fått jaga några år mot gränsen norr om nämnda nationalpark i ett trevligt jaktlag men lade ned det hela i våras då jag förstod vad som skulle bli.
    Detta var tredje gången förövrigt på tio år man fått flytta på sig. Uppgivenhet ja men faktiskt ingen ilska, vargen kan i alla fall inte rå för det som är beslutat av myndigheter.
    Det man kan göra i sådant läge har jag gjort och jagar nu mest i Västerbotten men jag tycker väldigt synd om de som inte har dessa möjligheter. Att vargförekomst kan förändra hela tillvaron för människor är ingen överdrift då det handlar om livskvalité.

  2. mj says:

    Det är klart att man ska förvalta viltstammar efter bland annat mänskliga intressen (det finns andra värden men de är ju mänskliga värden så allt är väl mänskliga intressen) och en majoritet av svenskarna vill ha en större vargstam och mindre älgstam.

    Men med älgen så väger man olika intressen mot varandra och kommer fram till en lagom stam. För stor tycker skogsägare, bilister, hundägare, bönder också andra, men för liten tycker jägarna. Skulle man låta skogsägarna bestämma så skulle det nog hamna på ett fåtal tusen älgar i hela Sverige.

    Det är så med ALL natur att den som inte trivs nära den ska bo längre ifrån den. Man kan inte bosätta sig i skogen och sedan kräva att den ska huggas ner för att man tycker att skog är otäckt.

  3. Gunnar Glöersen says:

    mj, du verkar inte förstå vad vi diskuterar. Är det rätt eller fel att förvalta viltstammar utifrån mänskliga intressen? Eller skall den som drabbas flytta eller upphöra med sin verksamhet som lösning?

  4. mj says:

    Gunnar Glöersen:
    Så hur mycket ska vi minska älgstammen? Räcker det med 500 älgar?

  5. Henrik Gustafsson says:

    Nu får vi ”gratulera” Karlsborgstrakten till de nya vännerna i faunan. Undrar vart de kommer att vandra? Mitt stalltips är att de tar vägen över Tiveden eller liknande. Uppåt Götene finns det visst gott om dovhjort, kanske stannar de där och provianterar? Möjligheterna är många…

  6. Gunnar Glöersen says:

    mj, min fråga handlade om lösningen var att flytta till stan om man inte gillar varg. Med din logik löser man ju allt genom att upphöra med den verksamhet som vargen eller älgen står i konflikt med. Min lösning är begränsade stammar.

  7. mj says:

    Gunnar Glöersen:
    Ska vi utrota vildsvinen och älgarna för att folk som inte vågar köra bil på landsvägar eller som inte vågar spela golf på avsides belägna banor ska kunna göra det?

  8. Gunnar Glöersen says:

    Mj, gäller det alla som får sina gräsmattor uppbökade av vildsvin eller stränder nedskitade av kanadagäss också? Skall vi sluta köra bil också eftersom vi riskerar att köra på älgar?

  9. Tommy Olsson says:

    JJ mitt svar behöver knappast skrivas protestera genom bojkotter eller protestera i form av Manifestationer typ den i Karlstad
    Gunnar jag tror absolut inte du vill döda löshunds jakten
    Men ert tidigare engagemang har utan tvekan bidragit till det dilemma vi befinner oss idag
    men det är historia nu
    Nu är det nya grepp som gäller och tillsammans kan vi ge betraktar sidan nådastöten genom att tvinga in regeringen på vår linje vi har verktygen frågan jag ställer är vill ni hålla i skaften
    Och jag är böjd att hålla med Calle

  10. JJ says:

    Det finns två val just nu. Man går antingen ut och bedriver en egen skyddsjakt och hoppas på att fler föjer med. Eller så tar man och går den demokratiska vägen och protesterar och bojkottar det staten vill ha utfört. Vad skulle ni välja?

  11. Calle Seleborg says:

    Jag säger bara en sak.
    Var och en som anser eller bejakar att vi ska ha en livskraftig vargstam i svensk kulturbygd är medskyldig till alla problem som dess vargar orsakar enskilda människor. De är medskyldiga till att småskalig djurhållning inte längre kan bedrivas med godtagbar ekonomi. De är medskyldiga till den utarmning av den biologiska mångfalden som följer i vargens spår.
    Vargen hör hemma i ödemarken, fjärran från människors boningar.

  12. Gunnar Glöersen says:

    Tommt Olsson, stödet för vargflytten ahde ett enda syfte. Så få vargar som möjligt. Tyvärr är det fortfarande en förutsättning för att Eu skall acceptera vargjakt och färre vargar. tyvärr har regeringen tappat bort hela rovdjurspolitiken. Därför har SJF hoppat av det som kunde ha fungerat, om det hade fullföljts. Nu vet jag uppriktigt sagt inte hur det skall sluta. Eftersom jag själv jagar med löshund vore det mig främmande att bidra till den jaktens död. Tyvärr finns det andra krafter som just nu styr vårt intresse mot sin undergång. Men tro mig, jag ger inte upp i första taget.

  13. Tommy Olsson says:

    Flytta vargar hur kan någon komma på nåt så otroligt dumt hur kan Sjf ens ha medverkat till detta det är ett kamoflerat sätt att slå ihjäl löshundsjakten
    Hur kan svenska folket gå med på att lägga ut mångmiljon belopp på sådan idioti
    jo pga, att dom aldrig fått veta kostnaderna man lägger ut milioner på att flytta runt det värsta skade djur som finns samtidigt som gamla mäniskor dör svältdöden på våra äldreboende
    på mitt eget språk FY FAN

  14. Tommy Olsson says:

    Tack Dan hadde det bara hjälpt
    Läste just om dom två Shiller stövarna den varg dödade på bild där föraren gjort allt som fans för att skydda sin hund .Naturligt vis kunde han låtit bli att jaga med hunden.Men är det så vi skall planera vår framtid är det så här våra grannar vill det skall vara. Jag tror inte det men en klick av mäniskor som vill sätta sig till doms över andra har utan tvivel lyckats i sitt uppsåt dom flesta av dom sitter nu och gottar sig åt ödet för mannen som fick sin jaktkamrat och familje medlem dödad Tänk er att komma hem till familjen med sin vän inrullad i en filt Sargad och död
    Detta måste stoppas Det måste ta ett slut Vi skall inte behöva ha det så här Vargen är och har alltid varit ett skade djur av ofantliga mått.Om våra förfäder kunde räkna ut det måste vi väl kunna det idag också för två hundra år sedan hade det svenska folket jagat veganer och Betraktare med spik brädor och med all rätt
    Nej jag tycker vi skall ta dom varg dödade hundarna och övriga vargdödade tam djur och tillsammans åka upp o lägga dom på trappen till riksdagshuset och om det finns en gnutta mod i Riksjägarna och Sjf så börja anordna en sådan aktion för Löshundsjaktens framtid och för mäniskors rätt att bruka och leva I naturen och Med naturen
    MVH en oerhört ledsen och Förbannad Tommy Olsson

  15. Tommy Olsson says:

    Gunnar visst är det sorgligt när man inte tar större hänsyn till mäniskor
    Ibland undrar man om man skall skratta eller gråta vad har det blivit av Svenska folket som inte har någon som helst empati för sina medmäniskor Har vi blivit så avtrubbade att vi bara kan se till vår egen välmåga och bara hånle åt andras olycka
    Jag är 55 år och Renrasig Svensk men jag skäms snart för att visa det
    Jag skäms över alla dårar som utan misskund sätter andras liv och leverna i stupstocken
    Hur kan ett land bli så fullt med skitstövlar som dom som stödjer Betraktar sidan
    Finns det en enda av dessa mäniskor som kan tänka längre än till sin egen förträflighet
    och gädjas över att ställa till ett helvete för andra
    Man bejakar varg i vissa län medans man försöker förbjuda hållning av kamphundar i städerna
    Kanske det snart är dags att vända sig till dom kriminella MC gängen och be dom rensa bort lite skit I ledningen

  16. Jan Bratt says:

    Skulle inte sätta någon större peng på Stig-Åkes tolkning av vargens beteende.
    I Sverige har vi nu endast några tiotals års erfarenhet av en vargpolitik som aldrig tidigare funnits här. Hur detta kommer att sluta får vi säkert snart uppleva.
    Jag tror inte vargen ”vill visa makt”, vargen var istället försiktigt avvaktande, lite osäker helt enkelt, en ovan situation. Däremot är vargen väldigt mottaglig för intryck i olika situationer och till slut kan vad som helst hända.

  17. Kennet says:

    Har man följt de senaste årens yttrande från ansvariga på Lst Dalarna har man ju inte några större förhoppningar om något.

Kommentering är stängd.