Opinionen vänder!

På senare tid har vi sett allt desperatare utspel från betraktarsidan. De vill begränsa eller helt förbjuda löshundsjakt, de skickar egna vinklade rapporter om lodjursjakten till viltförvaltningsdelegationerna och de protesterar vilt mot varje beslut om skyddsjakt på varg. Varför kommer utspel på utspel just nu? Jo, de noterar samma sak som jag, opinionen håller på att vända. Det är allt fler som genomskådat betraktarsidans ensidiga argumentation. Deras bidrag till en rovdjurspolitik som både tar hänsyn till rovdjuren och människor är lika med noll! Visst de stängslar någon enstaka fårbesättning i PR syfte, nu senast i Kronoberg, men endast på ena kortsidan av hagen var det någon som påstod. Men i övrigt är de emot alla beslut som tar hänsyn till människor och som syftar till att begränsa de stora rovdjuren. De protesterar mot i stort sett varje beslut.

Elva distrikt i JRF gjorde förra veckan ett utspel om nollvision för varg, vilket inte ens har stöd i den egna riksorganisationen. Expressen skrev om det och genomförde parallellt  en webbomröstning. – Ska vargen få finnas i Sverige, var frågan? 62 procent av de 11 442 som röstat sa att de INTE vill ha varg i Sverige. Nu är jag inte så naiv att jag tror att de speglar svenska folkets inställning. Men det är ett tydligt tecken på att opinionen vänder. Ett sådant resultat hade varit omöjligt för bara ett par år sedan.

Normalt står vi jägare ensamma i snålblåsten och debatten. LRF, SSR, Jordägareförbundet m fl har varit nöjda med att vi tagit striden. Tyvärr har passiviteten gynnat betraktarsidan som helt fräckt har gjort rovdjurspolitiken till en fråga om jägarna mot resten av samhället. Den strategin fungerar inte längre. De mullrar i hästfolksleden, det mullrar i bygdegårdsföreningar, de mullrar i djurägarleden, det mullrar i renägarleden och ”vanligt” folk protesterar hos länsstyrelsen. Möjligen blir det ett kort uppsving för beraktarna när de kommer med sina snyftartiklar om Skultuna valparna, men det blir kort, mycket kort. För vem skall de nu sikta sin giftpilar mot då vanliga jägare inte får delta och avlivningen sker från helikopter? Kort sagt, opinionen vänder!

110 Kommentarer
  1. Tommy Olsson says:

    Viktor Ranger Varför skall det finna landsbygd kor får och svin Kött mjölk o grönsaker kan vi ju köpa i affären
    OJOJOJ

  2. Victor Rangner says:

    Gunnar, jag tycker att du uppmanar till att inte ta livet tillräckligt mycket på allvar.
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/rysk-polis-i-strid-med-vargar
    Som om det vi inte tror oss kunna påverka, kan vi inte heller påverka. Det finns en känd berättelse om hur ”inlärd hjälplöshet” fungerar. Man har en rovfisk i ett akvarium. Så sätter man en glaskupa över rovfisken. När man gjort det, släpper man ner de fiskar som rovfisken brukar äta upp. Nu när rovfisken ser sitt byte simma omkring i akvariet, omöjliga för rovfisken att hugga på, så ”lär” sig rovfisken till slut att den inte kan ta sitt byte. När det nya mönstret är väl inlärt, så tar man bort kupan och rovfisken har lärt sig att bytet inte går att ta. Så kan de andra fiskarna simma lugnt omkring i akvariet, utan att behöva bli jagade av rovfisken.
    Man skulle kunna tro att ”inlärd hjälplöshet” inte fungerar på rovfiskar. Men den saken är säker; att ”inlärd hjälplöshet” fungerar på människor. Några kan anse att detta är positivt; människor går att förändra till det bättre. Andra anser att man skadar människorna genom att tvinga dem till att inte följa sina drifter och behov. Detta gäller t ex människor som envist bara vill leva av vegetarisk föda.
    Angående överbefolkningen i världen, så tror jag att den i mycket är beroende av ett försäkringssystem som finns bland fattiga och outbildade människor. I min fars familj fanns det föräldrarna och sedan min far och hans åtta syskon. I länder där det finns stor fattigdom, återfinns fortfarande systemet där barnen ska försörja sina föräldrar, när föräldrarna blir gamla och orkeslösa. Därför ser man till att barnen får så god utbildning som möjligt. För att senare kunna utbilda sig till t ex lärare eller läkare.
    Vi har som sagt haft samma system här i Sverige. Innan den svenska staten började garantera ett försäkringssystem som inte var beroende av individerna i en familj, släkt eller klan. Man kan se samma händelseförlopp på Irland. Katolikerna fortsatte att föda många barn, medan protestanterna födde få barn, men med en säkrare framtid. Katolikernas barn emigrerade till USA och skaffade sig utbildningar och arbeten där, t ex till poliser eller militärer. Samtidigt söker sig människor från andra länder till Sverige, vilket gynnar den svenska befolkningen, då man inte behöver betala ut så mycket skattemedel på barn och ungdomar som ska växa upp. De invandrare som kommer hit från andra länder, kan sätta igång och arbeta så fort de lärt sig att tala och skriva svenska, samt räkna och någon slags praktisk utbildning. T ex inom sjukvård och omsorg.
    Eftersom jag bor i Hässelby Gård, kan jag se många människor på torget, i affärerna och i buss och tunnelbanor, när de möter det svenska samhället som det ser ut idag. Säkert kan de se all vår rikedom som vi har omkring oss. som att vi bor ensamma i, med deras mått mätt, stora lägenheter med stor bostadsyta. De är vana vid trångbodhet och att umgås socialt dygnet runt. Medan vi svenskar gärna vill ha ett större utrymme omkring oss, utan att känna av andra människors närhet.
    Där jag bor, liksom på andra ställen i stockholmstrakten, byggs det nu för fullt med bostäder. Fram till år 2014, räknar man med att femhundra lägenheter ska ha byggts, både bostadsrätter och hyresrätter. Till dessa bostäder måste man också planera annan allmän bebyggelse, som utrymmen för människor som vill motionera, eller barn som vill leka och spela spel utomhus. Eftersom varje hushåll idag har en eller två bilar, så är det redan nu trångt med bilar på gatorna. De som står parkerade och de som ska transportera varor och tjänster.
    I innerstan har man börjat med trängselskatter, men det hindrar inte att det blir allt fler människor som utnyttjar trottoarerna till alla de olika fordon som ska kunna serva och hjälpa människor där de bor. Barnvagnar, cyklister, människor med rollatorer, inline-åkare, rullskidåkare, människor med hundar, shoppingvagnar och olika slags försäljare med flera. Alla som ska rymmas på samma trånga utrymme. De gator och torg som finns idag, har växt fram organiskt då husen byggdes mellan 1800-talet och fram till vår tid.
    Man räknar redan nu att staden Stockholm kommer att växa ut runt Mälaren till att bli en större stad, kanske med namnet Mälardalen. Så att alla små städer runt Mälaren kommer att förbindas med tunnelbanor, tvärbanor och bussar. Utvecklingen kommer säkert också att fortsätta ut mot den stockholmska skärgården. Så att människor flyttar ut närmare Waxholm och Värmdö.
    http://www.dn.se/sthlm/nacka-far-tunnelbana–om-tjugo-ar
    När du skriver att människor bör ha rätt till att bestämma hur de vill bo, i närheten av naturen, så tänker jag att vi alla idag styrs av var de företag finns som kan och vill anställa fler människor. Redan nu är det inte längre frågan om vilka arbeten som behövs utföras, d v s en brist på mänsklig arbetskraft. Utan istället vilka företag som har behovet av att anställa människor till sina företag.
    http://www.dn.se/ekonomi/detta-oroar-svensken-mest-1
    Vilket är viktigast; att människor slipper vargar i sin närhet, eller att de har elektricitet till sitt boende?
    För över tio år sen gick jag två utbildningar till distansarbete. Företaget Uppdragsutbildningen Kvalitetsdata, eller som det senare hette, UKD Distans, körde sina kurser med visionen om att fler skulle kunna distansarbeta i framtiden. Vad jag vet, så är UKD Distans lagd i malpåse, när visionen inte stämde överens med verkligheten. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt många företag som var intresserade av att ha sina anställda arbetande hemifrån eller från slags arbetsstationer i mindre samhällen.
    Därför tror jag att många människor, svenskar, som idag bor kvar på landsbygden eller i mindre orter, känner att trycket på dem, att flytta till större orter eller städer, ökar. De försöker då hitta en slags nostalgi-strategi, för att avkräva städerna och företagen att de boende på landsbygden ska kunna bo kvar.
    Sedan riksdag och regering drog in på arbetsplatser kopplade till det svenska försvaret, har allt fler svårt för att finna sin försörjning nära naturen. Det enda de kan göra för att påverka politikerna är att försöka skapa en slags ”hotbild”. T ex att naturen utgör ett hot.
    Men jag, inklusive många stockholmare, har också min härkomst från landsbygden. Då mina förfäder någon gång på artonhundratalet blev tvungna att söka sig till stockholm och sälja sin gård nära naturen. För att börja arbeta inom industrin eller något statligt företag. Min farfar, från roslagen, blev militär. Min morfar, från trakten Varnhem och Skara, blev polis.
    Ser man tillbaka i tiden, har det funnits gott om sysslor som kunde utföras i hem på landsbygden. Det vanligaste var väl stickmaskinerna, när fruarna i hemmen kunde sticka plagg som sedan såldes av textilföretag. Eller annat hantverk som utfördes i gårdarna och som såldes på marknader, av handelsresanden eller gårdsfarihandlare. Idag finns det väl fortfarande några gårdar kvar som säljer mejeriprodukter eller har djur som slaktas och säljs vidare till livsmedelskoncerner.
    Allt detta kan säkert upplevas som ett hot eller ett tvång av dem som bor kvar nära naturen. Men vi som redan bor i städerna, vet att det bara är en tidsfråga tills att de som bor i glesbygden nu, erkänner att de har flyttlasset stående på gården. De måste flytta dit där arbetena finns. Eller effektivisera eller skapa nya produkter, t ex ekoturism eller guidade turer runt i vildmarken. Så länge som vildmarken nu finns kvar, orörd.
    Så när du nu skriver att ”Opinionen vänder!”, så skulle man anta att svenskarna, de som bor i storstäderna eller som är på väg att flytta dit, väljer att antalet vargar ska skyddsjagas.
    Men jag tror hellre att dessa blivande storstadsmänniskor, gärna vill vända sådana frågor ryggen. Några ”motståndsmän” håller ut och försöker hålla frågan aktuell, för det ger deras liv mening. Men Svenska Jägarförbundet vet nog redan nu, att även detta förbund drabbas av ”medlemsflykt”. Liksom de politiska partierna och de religiösa sekterna. Människor har ont om tid, vill ha mer tid till att leva i sina familjer. Men ofta måste välja att arbeta övertid för att kunna ge sina barn en god uppfostran och utbildning.

  3. Gunnar Glöersen says:

    Victor Rangner, såg ett program med Hans Rossling härom dagen. Han menar att befolkningsökningen stannar vid 10 miljarder, helt enkelt för att mortalitet och nativitet tar ut varandra. Det har med åldersstrukturen att göra. Det är en massa människor, men om han har rätt stoppas alltså befolkningstillväxten.
    Nu är de problem som du beskriver väl stora för att gemene man skall orka bry sig. Vi nöjer oss med det lilla, som hur rovdjuren påverkar våra intressen. Jag kan inte se att det är fel. Våra ”små” problem kan inte förringas med att det finns större för mänskligheten. Sverige kommer att se helt annorlunda ut om 50 och 100 år. Vi kan inte ens föreställ oss hur det kommer att se ut ens i vår vildaste fantasi. Förändringar går fortare för varje år, inte långsammare. Men vi vet att vi kan påverka våra liv i det lilla och på kort sikt. Låt oss få den möjligheten utan att förringa det strävandet genom att belysa hela mänsklighetens problem. Att begränsa eller inte begränsa vargstammen lär inte påverka vår framtid i någon riktning. Men om vi inte kan enas om en så enkel sak så lär det bli mångfalt svårare att lösa dina problem.

  4. Victor Rangner says:

    Hej Gunnar! Tack för trevligt svar! Jag tycker att debatten om vargen och andra frilevande rovdjur har gått i stå. Därför att man bryr sig hellre om någon som drabbats, än åt en långsiktig planering. Vi stockholmare fick nyligen veta att vi kommer att uppnå antalet 2,5 miljoner invånare till år 2030. Jag tycker att man måste vara realistisk, och då blir man snart också pessimistisk. Därför finns det också anledning att se vad människorna kan göra, istället för att lägga skulden på de frilevande djuren. Redan nu har antalet svenskar boende i städerna blivit fler än svenskar boende på landsbygden. Inget tyder på att företagen kommer att flytta sina tillverkningsindustrier till den svenska landsbygden. Hellre flyttar de den till länder i Sydostasien, där det finns både billig och kompetent arbetskraft. Kina tillverkar ju redan idag det mesta av tillbehör till den elektroniska industrin. Just nu går en svensk serie på teve, som heter ”Äkta Människor”. Många vill kanske kalla serien för en ”science fiction”, men då glömmer man bort att industrirobotar redan idag tar över sådana arbetsuppgifter som ses som farliga för människor, eller som för tråkiga.
    Jag kan förstå de jägare som ser jakten som sitt ”Livets Mening”. Men de bör också vara medvetna om att det är ett privilegium som de kanske inte kommer att få behålla så länge till. Det har ju länge funnits en slags ”Åsa-Nisse-kultur” i Sverige, där man skämtar lite om tjuvjakt, tjuvfiske och att inte följa den svenska statens eller Naturvårdsverkets paragrafer till punkt och pricka. Så gick plötsligt samma kultur över till att bilda en slags ”motståndsrörelse”, riktad mot ”överförmyndarstaten”, men med skjutvapnen riktade mot t ex vargen. Eller fiskare som vill få bort säl och skarv, för att de äter upp yrkesfiskarnas levebröd.
    När det första världskriget var över, trodde man inte att det skulle kunna följa något värre än det. Men så kom det andra världkriget. Som ledde fram till olika slags organisationer som skulle förhindra ett tredje. Där ibland hoppet om att människor aldrig skulle våga ett tredje världkrig, därför att då skulle man använda atomvapen och andra direkt destruktiva vapen för hela mänskligheten. Men idag hoppas fortfarande ”utvecklingskramarna” (till motsats mot ”utvecklingsfientliga) att vi människor ska kunna flytta över hela den kreativa mängden av mänskligheten till en annan, orörd och oförstörd planet. Men vad ska människorna leva av på den planeten? Kan det finnas älgar, rådjur, lax och foreller även i de markerna. Eller kommer människorna flytta över alla sina problem även till den nya hemplaneten? Liksom vi flyttade över det vi hade både till Grönland och Australien? Det är alltför lätt, menar jag, att människorna bara vill se de problem som finns i närheten av stugknuten just nu. Men räknar de att deras barn kommer stanna och växa upp i den rovdjurstäta skogen, eller kommer barnen att söka sig in till storstäderna, för att få arbeta med datorspel, film och musik? Hur kommer alla stadsboende människor värdera en natur som de ytterst är beroende av för att leva vidare, men som de sällan eller aldrig ser eller förstår?
    Sådana frågor tycker jag är mer väsentliga än om vargarna ska få bli tjugofem stycken till, eller om de har ätit av nöjesjägarnas frysboxförråd…

  5. Björn Isaksson says:

    JonnyPuma…
    Jag tror också att vargen kommer att leva kvar i Sverig. Risken är bara att ni kramar ihäl den….

  6. Gunnar Glöersen says:

    Victor Ragner, jag vet inte riktigt vad du vill ha sagt med ditt inlägg och vad det har med opinionsfrågan att göra. Men i sak håller jag med om mycket av det du skriver.
    Jag väljer att tolka det som att du menar att vi människor alltid kommer att göra egoistiska val. Det som gynnar mig eller befolkningen får i längden företräde. I så fall är vi överens. Jag hävdar alltid att såväl bevarande eller utrotning (extremerna) görs av egoistiska skäl. Det är i sak ingen skillnad. Den som vill bevara allt och tycker att naturen sköter sig bäst självt väljer den linjen för att han/hon har en idiologisk övertygelse. Den håller bara i en situation av överflöd. Den dagen resurserna krymper och maten inte räcker till kommer även denne att kräva nyttjande av naturen och begräsning av t ex vargar. Omvänt är den som vill utrota också en egoist, möjligen ärligare, utifrån sina värderingar. Bevararen ser sig inte sällan som osjälvisk företrädare för djuren och naturen. Men andra arter lär överleva oss, men kommer världen att se annorlunda ut.
    Så det bästa för alla vore om vi kunde enas om att vi måste bruka jorden, ta hänsyn till varandras intressen i hopp om att inte allt skall gå åt skogen. Men när det t o m finns de som framför att vargen behövs i Sverige för att den motverkar klimatförändringar så måste jag säga att det finns lite hopp om en vettig dialog.

  7. Gunnar Glöersen says:

    Johnny ”puma” Höglin, att du inte märker att opinionen vänder kan ju bero på att du hänger för mycket på en viss typ av sidor. Välkommen till verkligheten. Vem är det som säger att vargen inte kommer att leva i Sverige, det är väl knappast det frågan handlar om- Lär dig leva med att vargen kommer att jagas!

  8. Victor Rangner says:

    Det är lätt att stirra sig blind på ett problem och en lösning, t ex att det är vargarna som söker upp människornas boning. Läs gärna min blogg! Har skrivit om andra ”lösningar” till ett annat, större och allvarligare problem. På lite mer än hundra år, har mänskligheten ökat från 1,65 miljarder individer, till 7 miljarder. Och ökningen fortsätter. Som exempel på vad en ökning av mänskligheten skulle påverka Sverige som land, jämför jag med Nederländerna. Nederländerna hade år 2010 492 invånare per kvadratkilometer. I Sverige hade vi år 2010, 22 invånare per kvadratkilometer.
    http://www.landguiden.se/Statistik/BefolkningSprak?id=471#countries=SWE
    Enligt en mycket enkel beräkning, så om vi här i Sverige skulle ha samma befolkningstäthet som man har idag i Nederländerna, så skulle Sverige ha en befolkning på 177 miljoner invånare. Någon vill kanske räkna bort ytor i Sverige som inte kan bebyggas på grund av berg, sjöar, lermark eller liknande. Men det finns inget hinder för att bygga till några våningar på höjden.
    Redan idag har städernas invånare ökat i förhållande till landsbygd och glesbygd. Mycket av den mat vi äter, är importerad från andra länder. Enligt en siffra från Civilförsvarsförbundet, skulle den svenska vildmarken kunna försörja 50 000 invånare. Sveriges befolkning skulle alltså inte kunna överleva på jakt, fiske och samlande av växter. Om vi skulle leva på vilda djur, så skulle med all säkerhet harar, rådjur och älgar snart vara utdöda i den svenska faunan. Likt när yrkesfiskarna klagar på att säl och skarv äter upp fiskarnas blivande fångst. Eller uttrarna som äter upp odlad fisk. Så för varje gång som vår egen art Människan känner av konkurrens med vilda, frilevande djur, så ska dessa djur decimeras till antal.
    När en björn blir väckt i sin långa sömn på vintern, skadas en jägare svårt och blir förd till sjukhus. Björnen anses farlig och dödas.
    Mer av sådana händelser kommer att uppstå. Medan människorna sitter framför sina apparater hemma och på arbetet, får de aldrig en helhetsblick för vad som händer i den svenska naturen, i den europeiska naturen och i världen som helhet.
    Liksom George Orwells roman Djurfarmen, så återstår till slut bara människor och grisar. Och, som det också står i romanen; det är svårt att se skillnaden:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm

    Vi människor blir tvungna att tänka alltmer kortsiktigt, eftersom vi har påbörjat den banan för länge sen. För att pensionssystemet ska gå ihop, måste vi bli fler och fler. De efter oss, ska betala in skatt så att vi får ut det som vi en gång betalt in i skatt.
    Vi blir bättre på att hantera sjukdomar, skador och andra händelser som kan vara avgörande för mänsklighetens utveckling. Därför vill man knappa in på nationalparker och marker där t ex samerna har sina renbetesmarker. Vi måste få in mer utländskt kapital. Det vi har som fortfarande går att sälja i en eller annan form, är de marker som än idag står orörda. De som i framtiden ska bli till utrymme för vindkraftverk, prospektering av metaller och mineraler. Hoppet om att finna gott om uran, som kan bli till bränsle för kärnkraftverken. Och så de marker som i framtiden kan bli till turistområden ”nära naturen”.

  9. Johnny "Puma" Höglin - Wolf Army Sweden says:

    Detta var bland det mesta nonsens hittills. Opinionen vänder? Ja, kanske enligt er interna press vill det väl vinklas så för att hålla lågan uppe, i bästa stalinistmanér. Det finns bredare perspektiv än era Facebook och varghatarsidor ska du se, och den opinionen rimmar illa med din. Ta en titt själv, vetja.

    Vargen kommer fortsätta leva kvar i Sverige. Lev med det bara.

  10. Jan Åhman says:

    Till Johan: Jag instämmer i stora drag i det du skriver. För mig är det OK med den reglerade jakt man hade ett par år. Sedan kan man alltid diskutera formerna för den, men en poäng bör ju vara att det är de drabbade jägarna och bönderna som bör sköta den, inga helikopterskyttar! Man måste också hitta en hållbar lösning för de bönder som fortfarande håller djur.

  11. Johan says:

    @Jan Åhman
    Givetvis tillhör viltet inte någon, det står även i lagen. Det handlar i grunden om att samsas mellan olika intressen, komma överens och ha förståelse och tolerans för varandras olika åsikter och viljor tänker jag.
    Min ståndpunkt är blott den att om jag ska vilja/kunna fortsätta jaga så vill jag ju att det ska finnas bytesdjur i skogen även i framtiden.
    Jag jagar i Dalsland, där jag är med i 2 jaktlag. Jag betalar 13.800 kr i arrende varje år för rätten att jaga på marken. Det ena laget består av 31 personer och det andra består av 11. Totalt har vi i bägge lagen 7 vuxna älgar och 8 kalvar i tilldelning.
    Rådjur jagar vi knappt längre på grund av rovdjurstrycket. Förr om åren sköt man mellan 50-60 rådjur per år för att hålla stammen i balans.
    Jag har inga problem med att rovdjuren äter lite vilt, men helt oreglerat blir det ju inget kvar till mig som jägare, som med rådjuren. Kan du förstå att jag tycker det är ledsamt och trist?
    Kan du tänka dig att gå med på att begränsa (inte utplåna) vargstammen så att jag och andra kan få möjlighet att fortsätta att jaga?

  12. Jan Åhman says:

    Till Michael M. ??!! Jag har då aldrig sagt åt någon att flytta av det ena eller andra skälet! Jag tycker att det är berikande med de stora rovdjuren, men jag inser också att det innebär stora problem. Inte minst för de lantbrukare som ännu håller ut med djurhållning. Det jag kan reta mig på är den del av jägarkåren som driver vargfrågan som om de ensamma ägde allt vilt i det här landet. Därför detta påpekande om vildsvinen. Antagligen är det till stor del samma folk som har planterat in dessa djur och nu låter dem sprida sig över landet utan hänsyn till de problem de skapar för andra människor, exempelvis undertecknad som varje år får använda ptskilliga timmar för att återställa de skador de åsamkar mig vid vårt sommarhus. Men du kanske kan komma och stängsla åt mig?!

  13. Mats S Johansson says:

    Anders Hermansson.
    Jag tror världskrig är lite för stort för mig att diskutera, i alla fall här. Jag koncentrerar mig om ”inbördeskriget”.

  14. Anders Hermansson says:

    Citat Mats S. Johansson, 23 januari, 2012 kl 10:28: ”Det som pågår är ett krig om den framtida kontrollen av svensk vilt- och natur-förvaltning med vargen som vapen.”
    Det är bra att Johansson har observerat att det är ett krig som pågår, men om vad är vi inte överens. Avgående VD för WWF Inc. är Carter S. Roberts, (går tillbaka till General Electric Inc.), är mer inne på att göra reservat av en stor del av jordens yta. Detsamma tycks gälla WWF:s Russel E. Train och Richard Moss. Man kan notera att Moss är chef för WWF’s klimataffärer. Så Mats S. Johansson, nog är det ett krig som pågår, men inte är det om vilt- och naturförvaltning utan det är som alltid i alla krig frågan om kontrollen över land. Vilt- och naturförvaltning används tillsammans med klimathotet för att finansiera propaganda och som vapen för att få bort lokalbefolkningar. Naiva ekologister används som fotsoldater, och som brukligt i krig så kommer INTE fotsoldaterna att få vara med att dela på krigsbytet, utan de får smulorna och har att se fram emot ett stadsliv i fattigdom och tristess. Smuts, bostadsbrist och hunger kommer allt fler till del i takt med att sunt förnuft tappar terräng, ungdomsarbetslöshet är en säker början. Ett belysande fall är vad som hände den ursprungliga lokalbefolkningen och vem det är som nu härskar i vad som kallas Krügerparken i Sydafrika. Målar jag fan på väggen? Jag skulle bli lycklig om så visar sig bli fallet – men jag ser få tecken i den riktning. Även om en vindkantring skett i vargfrågan så är det föga troligt att rovdjurspolitiken kommer att ändras i tid; skall landsbygden blomstra så behövs hjälp och inte det stjälp som rovdjurspolitiken är.

  15. Mats S Johansson says:

    Kerstin Fredin.
    På tal om att lära.
    För lite mer än 10 år sedan skrev SRF följande om Illegal jakt:(i er rovdjurpolicy)
    ”För hotade eller sårbara arter skall allmänna medel bekosta bevakning av bon, lyor, etc
    där så är nödvändigt. Sådan bevakning skall ske av länsstyrelsernas naturbevakare
    och/eller andra som utsetts på ett sätt som säkerställer tilltro till deras kompetens och
    pålitlighet. Polis och åklagare skall ges tillräckliga resurser att upptäcka och beivra illegal jakt. Straffsatserna skall vara sådana att de verkar avskräckande.”
    2007 kom BRÅ’s stora utredning med bl.a ny fakta om hur man bäst bekämpar tjuvjakt och miljokriminalitet.
    2009 kom rovdjuruppgörelsen med stöd av samliga partier utom V och MP.
    Strax efter anmäler SNF/SRF Sverige till EU och saboterar därmed en plan byggd på forskning som ni i samma policydokument säger er umhulda.
    Ni litar tydligen så mycket (se ovan) på vissa av länsstyrelsens naturbevakare att ni, trots att deras arbetsgivare gått offentligt ut och tagit avstånd från deras uttalanden, presenterar deras privata uttalanden som sanningar i senaste numret av er tidning.
    Jag frågar dig igen, både som privatperson och som styrelsemedlem i SRF: Vad har du för ursäkt?
    PS. Jag tror inte du svarat på frågan om den s.k. uttolkningen av er rovdjurpolicy fortfarande gäller. Ja eller nej? DS.

  16. Kerstin Fredin says:

    Mats, jag kan självklart inte allt, och ger mig sällan in i diskussioner där kunskap saknas helt.

    Jag har i princip bara rent ytliga kunskaper, men då på ganska många områden. Lär mig hela tiden något nytt, både om rovdjur och om människor.

    Det jag har lärt mig under åren, är att själv försöka ta fram fakta bakom alla de påståenden som dyker upp. En riktigt bra metod för lärande var just att vara inne och kommentera på Jakt & Jägare under några år.

  17. Tommy Olsson says:

    Gunnar OM ni hade tagit till en hårdare attetyd direkt när licens jakten togs bort kanske vi varit i ett gynsammare läge nu
    Min uppfattning har ni väl alla förstått för länge sedan. Visst är det fördelaktigt om man kan komma varandra närmre via en sansad dialog men då krävs att motståndarna är så utrustade mentalt att dom har förmågan att se till fler individer än sig själv
    Hur det ligger till med det behöver jag väl inte nämna
    Det är den enskilda mäniskans rätt att leva som man gjort i generationer som är viktig
    det är den vi måste försvara inte Rovdjurs Vara eller inte
    Tyvärr är det för sent att tala om att man lever när locket är igenspikat

  18. Gunnar Glöersen says:

    Mats S Johansson, att vara tålmodig och taktisk lönar sig för det mesta. Tyvärr är det allt fler som inte tror på det längre. Möjligen kommer det att krävas hårdare tag för att våra intressen skall erkännas och respekteras. Dagens rovdjursutveckling är orimlig, ja rent av idiotisk. INGEN vinner på detta i längden.

  19. Mats S Johansson says:

    Kertin Fredin.
    Det måste vara skönt att ha vetat allt redan för 10 år sedan. Jag tror mig själv ha lärt en hel del om bl.a. rovdjur på den tiden. Vad är det nu man säger? Man lär så länge man lever! (Alla utom de som redan vet allt.)

  20. Mats S Johansson says:

    Gunnar.
    Nu är jag heligt trött på smileys, undanflykter och rena lögner från den s.k. bevarandesidan.
    Det är inte lantbruks- eller miljö-ministrar SJF/JRF/LRF/SKK/… ska tala med, det är försvarsministern eller ännu hellre ÖB. Om inte han ser mönstret så är han definitivt på fel plats!
    Det som pågår är ett krig om den framtida kontrollen av svensk vilt- och natur-förvaltning med vargen som vapen. Generaler som säger de rätta orden, fotsoldaterna (med eller utan uniform som det passar), spionerna (eller ska vi säga självmordsbombarna) (jag tror inte jag behöver sätta namn på resp. grupp) som gör vad som helst för att splittra motståndarna eller få de mest desperata att göra något som kan användas mot gemene jägare/tamdjurägare/markägare. Jag är medveten om att de härmed har fått mig dit de vill och du väljer själv om du publicerar den här kommentaren eller inte. Om du gör det kan den väl också vara ett svar till Anders Hermannsson.
    Kerstin Fredin: Jag räknar med att du läst BRÅ’s rapport igen vid det här laget. Kunskapsbrist (dina vänner på SRFs FB-sida) kan vara en ursäkt. Vad har du för ursäkt?

    En sista bön Gunnar: Lova mig att ni i SJF har mer tålamod och taktisk sinne än undertecknad.

  21. Björn Isaksson says:

    Med all respekt, Kerstin.
    Ni är inte mot jakt på lo och varg generellt, säger du.
    Jag kan inte påminna mig om att ni tillstyrkt skyddsjakt oavsett hur mycket skada en varg ställt till med. Sedan är det dags att ställa frågan, tror du att SJF är mot tjuvjakt på rovdjur eller inte för att anknyta till Mats citering av dig. För citatet ät väl korrekt?
    Mina slutsatser är enkla.

  22. Calle Seleborg says:

    Ja, opinionen börjar vända. De gamla klyschorna om det ekologiska underdjuret varg har forskarna nu tagit avstånd från. Liksom att vargarna håller på att förtvina av inavel. Det är bara politikerna som inte har insett detta än.
    En liten lustig episod på ett möte om rovdjurspolitiken som Folkaktionen m. flera hade i Filipstad i lördags.
    Frågan ställdes till auditoriet (200+) ”Vilka är intresserade av att jaga varg?” Inte en enda person var intresserad.
    Kerstins Fredins desperata inlägg på denna tråd visar det med all tydlighet. Vargvärnarorganisationerna börjar märka att klimatet blir allt bistrare allteftersom vargen själv effektivt motbevisar den propaganda för varg som orkestrerats av staten med miljonbidrag.
    För övrigt Kerstin. Du verkar ju följa denna tråd. Passa på nu och svara på frågan som getts till dig otaliga gånger.
    Vad har vargen bidragit med till landsbygdsbefolkningens trevnad och försörjning?

  23. Anders Hermansson says:

    Mats S Johansson, nej, jag förstår inte vad du menar. Var god förklara, för det enda som är klart är att du vill avleda diskussionen genom personliga påhopp. Du har rätt i att det finns en tid för allt och nu är det hög tid att sätta stopp för projekt Varg. Vad gäller att opinionen har vänt och det med kraft så innebär det att till exempel SJF, JRF, LRF med flera riskerar att bli förbisprungna av grupper i denna opinion som är på det klara med att noll frilevande vargar är den enda ”förvaltningsmodell” för varg som stabilt kan fungera på lång sikt, det är bevisad under 150 år. Tro inte för ett ögonblick att det går att vinna någon folklig majoritet för en 150-vargars vision eller tvåvargrevirperlän-vision eller för den delen 5000 vargar, alternativt låta vargstammen reglera sig genom tillgång på föda. Med mördande reklam kan mycket gå för en kort tid; men ETT ENDA skarpt möte med varg suddar ut all inlärd propaganda. Rädsla är en hårdare läromästare än de som inte upplevt den kan tro. De möjligheter som erbjuder sig är att inom kort börja skjuta hundratals vargar per år, vänta 10 år och sedan skjuta 1000-tals vargar per år eller låta vargarna reglera sig genom svält. Alla tre alternativen har svåra biverkningar, men de två senare alternativen kommer med stor sannolikhet i mångt att vara förödande. Vilket alternativ tror Mats S Johansson att staten planerar för? Min tro är att staten inte planerar alls, staten har bränt sig på vargfrågan och hoppas att vargstammen skall begränsa sig själv på en lagom låg nivå utan jakt. Nej, staten sparar på planering, istället ägnar staten sig åt att plantera in fler vargar! Men en sådan underlåtenhetssynd har säkerligen sitt politiska pris.

  24. Kerstin Fredin says:

    Mats S Johansson! Du har absolut rätt! Min ”taktik” är med all säkerhet förutsägbar ;-)

    Den enkla förklaringen är att jag inte har någon ”taktik”. Jag bara uttrycker vad jag själv tänker och känner. Det gäller här och på alla andra platser där jag kommenterar.

    Det gör det ganska enkelt för mig, för jag behöver inte tänka på vad ja sa då och då eller var jag sade det. Jag vet s a s att det jag sa för 10 år sedan, i stort överensstämmer med min syn idag.

    Visst kan jag ha uttryckt mig på ett sätt som har uppfattats på ett sätt det inte var menat som, men min åsikt nu, och den för säg 10 år sedan, har definitivt inte förändrats i grunden.

    Både mänsklig jakt och varg och andra rovdjur ska få finnas i vårt avlånga land!

    Och – är det min privata åsikt eller SRFs? Jag vill påstå att den sista meningen gäller för oss båda!

  25. Kerstin Fredin says:

    Ha, ha, ha! MATS! DU är för underbar, när du frågar om herr Hermansson är med i SRF!

    DET gav dagens livgivande skratt!

    Tack för det Mats ;-)

  26. Kerstin Fredin says:

    ”Anders Hermansson”! Vad är du egentligen ute efter?

    En revolution? Tillräckligt med vapen finns säkert.

    Du är definitivt inte dum. Skulle t o m vilja påstå att din IQ är en bra bit över medelvärdet – men du är inne på en väg som de flesta människor inte skulle gilla resultatet av.

    Det är bara att hoppas att de inte fängslas av dina läror, MEN, det har ju hänt förr att högt intelligenta personer i vissa ämnen, fått de mer ”normala” att löpa amok.

    Hög intelligens och vissa andra egenheter är en mycket farlig kombination :(

  27. Mats S Johansson says:

    Anders Hermansson.
    jag tror du vet vad jag menar.
    Det är en tid för allt, men inte alltid rätt tid för allt.

  28. Mats S Johansson says:

    Sorry. Det var en fråga (glömde frågetecknet) till dig Kerstin Fredin och ingen annan.

    -När du i ett annat forum skriver:
    citat: Självklart är jägarförbunden emot illegal jakt – i alla fall utåt, och i vackra skrifter. Slut citat.,
    Är det du eller SRF som talar?

  29. Stockholmaren says:

    Opinionen vänder? Kanske… Senast igår berättade en kvinna, boende i Stockholm, att hon stöder varg i Sverige. Varför frågade jag henne. Därför det är ett så vackert djur var svaret.
    Man tänker precis så långt som näsan räcker. Man blir inte informerad av hur varg påverkar naturen och sin omgivning negativt.
    Folk blir matade av vargpropagandister med sagor och osanningar och man nämner inte med ett ord vilka negativa effekter som drabbar många boende i varglänen.
    Det är bara massiv information om vargens påverkan på sin omgivning som kommer att kunna förändra synen på varg, för det finns ju inga positiva effekter av varg, ENDAST negativa effekter. Hur vackert djuret än är så finns det i hundratusental och ställer bara till problem. Om malariamyggan var vacker, skulle man då arbeta för att plantera in den i Värmland och Dalarna? Knappast, eftersom alla vet att den bara, likt vargen, skapar problem.
    Det är det som måste ut till den oinsatta allmänheten. Det är detta som är sanningen och det är en skam att man använder pengar till desinformerande vargpropaganda. Sånt gjorde man i Sovjetunionen, vi behöver inte ta efter detta.
    Eller vill inte myndigheterna att befolkningen ska få veta sanningen? Vill myndigheterna hellre mata folk med vinklad information?
    Självklart vänder opinionen i takt med att vargarna sprider sig och problemen ökar.
    Tyvärr så kommer det alltid finnas oinsatta indoktrinerade människor och sådana som av någon anledning sätter vargar före människor, men likt Sovjetunionen och Nordkorea där myndigheterna hjärntvättar sin befolkning, så kommer sanningen fram så småningom. Vi börjar kanske se detta nu i vargfrågan, men att tro att opinionen har vänt är nog lite väl optimistiskt.

  30. Anders Hermansson says:

    Mats S Johansson, detta är vad du anklagar till exempel Fredin för; en avledande fråga. Men du skall ändock få ett svar: Nej. Nu står det dig fritt att kommentera sakfrågorna.

  31. Mats S Johansson says:

    Kesrtin Fredin.
    Din taktik börjar bli ganska förutsägbar. Så fort det hettar till gör du det till en personfråga. När du i ett annat forum skriver, citat: Självklart är jägarförbunden emot illegal jakt – i alla fall utåt, och i vackra skrifter. Slut citat., är det du eller SRF som talar.
    Anders Hermansson, du är för underbar! Medlem i SRF?

  32. Kerstin Fredin says:

    Nej Gunnar det har jag inte.

    Att jag TROR att vissa gått över till JRF grundar sig enbart på ett av mina resonemang + att de officiella siffrorna för SJF minskar och de för JRF ökar. Alltså – inga hårda fakta ;-)

    Den kampanj SJF hade för några år sedan, om att ett antal familjemedlemmar kunde gå med – gratis tror jag det var – fick mig också att fundera. Såg nyss att den finns även nu vid namn ”generationsskifte”. Vadan denna kampanj om det inte gällde just medlemsantalet? Några inkomster genererade de ju inte.

    När jag började engagera mig i rovdjursdebatten – kan det ha varit runt 2003? – så har jag för mig att antalet medlemmar i SJF låg på runt 200 000 medan JRF inte ens var uppe i 20 000. Nu ligger JRF på runt 30 000 medan SJF har minskat till runt 190 000. Frågan är hur många av de 190 000 som är betalande huvudmedlemmar, och hur många som är familjemedlemmar som inte genererar 1 krona? JRF verkar inte ha samma ”generösa” erbjudande.

    Gunnar! När det gäller ett aktivt stöd för licensjakt på björn och lo, så får du nöja dig med att vi inte motsätter oss jakt generellt på dessa arter.

    Å du, ställ inte högre krav på oss än du ställer på dig själv, så nämn gärna när du själv skulle kunna ge stöd åt SRF, utan att du själv eller SJF ha någon fördel av det!

    Jag kommer ihåg när Daniel Ligné uttryckte sitt gillande när vi inom SRF med kraft tog avstånd ifrån de avarter och försök att sabotera licenjakten 2009. Men hördes något från dig då? Kan faktiskt inte påminna mig om det.

  33. Anders Hermansson says:

    ”Vi har alla blivit så vana vid att leva ett bekvämt liv – att vara rena, varma och mätta – att vi har glömt under hur kort tidsrymd detta har varit människors normaltillstånd. I själva verket tog det människorna en liten evighet att uppnå detta, men så plötsligt fick vi allt i överflöd på en gång”. Men tyvärr har vi tydligen också glömt att historien är full av exempel på att majoriteter haft såväl fel som rätt. Det fanns åtminstone en politisk majoritet för rashygien, tvångsterilisering, långvariga övergrepp mot samerna, misshandel (till exempel aga) av barnhemsbarn osv. I andra länder fanns majoriteter för folkfördrivning och -utrotning. Allt detta låg bakom att världens länder enades om vissa grundläggande mänskliga rättigheter som bland annat bygger på att majoriteter INTE får utöva förtryck mot minoriteter, men tyvärr så är svensk rovdjurspolitik ett skolexempel på att en politisk majoritet grovt förtrycker en folklig minoritet, visserligen finns det många värre exempel på förtryck – men ett brott ursäktar inte andra brott. Så varför är det för SJF intressant huruvida SJF företräder landets politiska majoritet eller inte? SJF är en INTRESSEORGANISATION och skall som sådan företräda medlemmarnas intressen och inget annat. Tyvärr så har SJF inte förstått innebörden av detta, ett färskt exempel är när SJF tillsammans med några andra organisationer gjorde en uppgörelse med den politiska makten om att organisationerna skulle acceptera en vargstam i Sverige mot att man fick jaga varg (ja, ja, ni vinklade motiven lite annorlunda) trots att medlemmarna INTE ville ha varg på sina jaktmarker. Är det då ett giltigt motiv att ledningen anser sig veta bättre än medlemmarna genom att ledningen påstod att detta var en ”smart” uppgörelse som skulle ”minimera” vargstammen? Nej, och vi vet hur det gick.
    Fast den är fel, så är rubriken ”Opinionen vänder” lysande i sin klurighet. Att den är fel saknar betydelse men beror på att det är fel tempus, preteritum vore mera korrekt. Expressens webbomröstning är signifikativ, inte bara därför att SRF-medlemmarna synes (som vanligt?) ha ägnat sig åt en multipel massröstning, utan därför att ett resultat med 63 % som röstat för ett NOLL frilevande vargar i Sverige skulle inte ha varit möjligt för säg två år sedan, knappast ens för ett år sedan. Så nog HAR opinionen vänt.

    Citatet i första meningen är en fri översättning från Bill Brysons bok ”At Home”, vilken jag nyligen med stor behållning läste under en lång, tröttsam flygresa. Och nu är en osalig blandning av fanatiska ekologister, omedvetna politiker och giriga kapitalister i färd med att stjäla, riva och förstöra den unika människo- och djurvänliga miljö som den skandinaviska landsbygden utgjort och som det tagit generationer att skapa.

  34. Kerstin Fredin says:

    Jan, om jag kom in på löshundsjakt, så var det för att jag försökte svara på en fråga.

    Jag har ingen personlig erfarenhet av GPS, men kan tänka mig att det kan vara bra för att se till han hunden inte går emot en trafikerad väg, eller andra farliga ställen (delvis islagda älvar och annat islagt strömmande vatten kan vara rena dödsfällan).

    Någon kontroll ÖVER hunden har man dock inte med en GPS. För det krävs nog mindre såtar och en hund man har absolut inkallning på. Det tycks även finnas andra sätt för mindre såtar, som jag ska försöka få fram lite mer fakta kring. Möjligen skulle det gå att via GPS och mobil kunna gå att ge en signal till hunden för att få den att avbryta och återgå till ägaren – men det krävs förståss en passande teknik, och en massa träning.

    Just det här med löshundsjakt i område med varg, inser jag absolut ÄR ett problem. Det sticker jag inte under stol med – men jag är övertygad om att det går att lösa på ett sätt som de flesta kan acceptera.

    Vi får ju inte glömma att jakt med hund har pågått under kanske tusentals år, och det är bara under en mycket kort period Sverige i princip varit utan varg, och kanske inte alls, i de nodliga delarna. Har kopia av ett skyddsjaktsbeslut på 2 av ca 10 vargar 1979 i norra Sverige.

    Till sist vill jag också säga att det är hundägaren själv som måste ta ansvar för sin hund. Den person som släpper sin hund i ett känt vargrevir, och själv tar fullt ansvar för vad som kan hända, ser jag ingen som helst anledning att förebrå – kanske till skillnad från en del andra.

    Jag ser dock annorlunda på den som släpper sin hund medveten om risken, och sedan skyller vargförekomsten för det som skett. Det är – som jag ser det – inte att ta fulla ansvaret för hunden.

  35. Sture Sjöstedt says:

    Thomas Berggren.
    Visst skjuts det en hel del grävlingar av åteljägarna men det är inte grisarnas som skall äras för det.Modern forskning i Kolmården visar att grisarna går hårt åt markhäckande fåglar så du ska nog inte peka finger utan söka lära dig lite mer om hur det fungerar i naturen.

  36. L-J Kroonder says:

    Kerstin F:
    Det finns, som du säger, de som tycker vargen tar för stor debattplats. Det är de som inte ännu drabbats ännu eller tror sig komma bli drabbade.
    För jägarna är vargen är en ödesfråga för jakten med hund, för avelsarbetet och för allt som kretsar runt jakt.
    Det är mycket som står på spel, som jag tror inte så många tänker på.
    Tar man bort jaktglädjen, vilket man gör om man inte kan släppa hund utan omfattande spårning (inte så lätt utan snö), låg vilttillgång och inte minst att man känner sig motarbetad och utnyttjad av samhället, ja då sinar intresset.

    Med ett sinande intresse, varför ska man då vara medlem i ett jaktlag och hjälpa till med stödutfodring, inventering, vaka gris vid grödor osv?
    Skjutbanor tappar medlemmar och funktionärer och kanske får läggas ned eller skrinläggas, liksom jägarexamensverksamheten.
    Det finns en hel del organisation och erfarenhet uppbyggd runt jakten som snabbt kan raseras, men som inte går så lätt att organisera upp igen när behovet tarvar det.

    En del kanske tycker detta är överdrifter, men dessa organisationer är i många fall idag tunga att dra runt med sviktande föreningsvilja, vilket gäller generellt i föreningslivet och det blir inte lättare.
    Hur många skulle vara engagerade i en fotbollsförening, där fotbollsplanerna var avstängda för spel i ett okänt antal år framöver?

    Även om SRF får bestämma agendan framöver, kommer den dag då vargstammen måste börja skjutas av. Svenska folket kommer att kräva det!
    Frågan är då hur långt det gått? Hur många (hundra?) ska skjutas bort? och av vilka?
    Om jag blivit bedragen och lämnad av min fru, blir det svårt för henne att be mig hjälpa henne att flytta hem och börja om, när den nye gjort slut med henne, om ni förstår vad jag menar.
    Som sagt: Mycket står på spel, men jag hoppas att frugan väljer att stanna hos mig….

  37. Kerstin Fredin says:

    Aj då Mats, har den fredinska envisheten även nått dina öron ;-)

    Nå skämt å sido, jag håller med dig. Det finns råd i BRÅs rapport som naturligtvis är viktiga – ja det viktigaste t o m. Men det gör inte kunskapen om de neutraliserande argumenten mindre viktig att känna till.

    Det var ett tag sedan jag läste rapporten, så jag får nog ta en titt på den igen.

    Annars har jag för mig att det fanns bita där som även Serena C (I vargen spår) tog upp – men jag kan ha fel.

    Ja, jag är envis och köper aldrig: ”Det är så här, för att jag säger det.” Men kan någon komma med argument som jag tycker verkar logiska och som grundar sig i åtminstone någon slags fakta, så kan jag mycket väl ändra åsikt i en sakfråga. Fakta är trots allt en färskvara. Sedan finns det alltid åsikter som mycket väl kan stödjas av fakta åt båda håll, och då är det fråga om vilken väg man vill välja.

  38. Jan Bratt says:

    Kerstin, ser att du är inne på löshundsjakten igen. Vill gärna ställa en fråga till dig och svarar du kommer jag inte att diskutera vidare då detta inte hör till ”opinionen vänder”.
    Jag vet att ni är skeptiska till att vi släpper hundar som ni säger är utom kontroll av hundägaren. Hundar arbetar ju ibland långt ifrån jägaren.
    Tycker du att en modern gps-pejl är tillräckligt för att få bra kontroll över hunden?

  39. Mats S Johansson says:

    Kerstin Fredin.
    Du skriver: ”Den enda jakt – och då talar vi licensjakt – vi är motståndare till i dagsläget är på varg och järv. Däremot har vi synpunkter både på antal djur, och ibland även hur jakten bedrivs.”
    Hur ska jag tolka/varför orden ”i dagsläget”?

    Du säger att ni inte är emot jakt. (ofta lägger du av någon anledning till ordet ”generellt”)Kan du då härmed bekräfta att den uttolkning av er rovdjurspolicy som tidigare låg på er hemsida inte längre gäller? Ja eller nej, tack!

  40. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, du har rätt i att vi inte skiljer oss nämnvärt från JRF i fråga om vargpolicy. Vi har däremot inte dubbla agendor. Vet du att jägare lämnar SJF förJRF? Jag har inte sett sådan statisktik, du kanske ha en sådan.

    Du glömde svara på frågan, vilka jaktbeslut ni aktivt har stött det senaste året.

  41. albert fridborg says:

    Kerstin jag var nyss på Aftonbladet och röstade 15 ggr.
    Det ända jag behövde göra var rösta,gå tillbaks till frågan rösta osv.
    Man behöver inte ens lämna omröstningen,ingen begränsning alls.

  42. Mats S Johansson says:

    Nej Kerstin. Du är nog inte varken dum eller korkad, men jag tror vi är på väg att få ett uttryck som slår ”Hälla vatten på en gås”.
    Ska bli inressant att se om något om BRÅ-rapporten absorbberas. F–n tro’t.

  43. Kerstin Fredin says:

    Jo då Gunnar, jag tror mig förstå varför.

    Till mycket stor del är det sannolikt för att visa att SJF inte skiljer sig nämnvärt i rovdjursfrågan jämfört med det konkurrerande förbundet. Mer medlemstapp till dem vill ni förståss inte ha. Det sorgliga är att ni då missar alla dem som börjar tröttna på att nästan allt handlar om varg i det som skrivs, när det finns så mycket annat som är viktigt för jakten.

    Dom hoppar av och struntar i medlemskap. Det är ju liksom inte något krav för att få jaga, och de nödvändiga försäkringarna som krävs i vissa jaktlag, ingår normalt i en vanlig hemförsäkring. Fantastiskt hur många som inte visste det ;-)

    Du kan säkert visa på när våra representanter och medlemmar går ut hårt för att visa ”musklerna” också, men jag tror de flesta ändå ha lärt sig att se skillnad på jägarförbunden.

    Där önskade jag att även du lärde dig lite mer om de skillnader som finns, och hur så pass olika vi arbetar. Istället händer det då och då att alla värnare dras över en kam, ungefär som värnare alltför ofta gör med jägarna.

    Den enda jakt – och då talar vi licensjakt – vi är motståndare till i dagsläget är på varg och järv. Däremot har vi synpunkter både på antal djur, och ibland även hur jakten bedrivs.

    Gunnar! Jag är fullt medveten om att det finns krafter inom värnargrupperna som också vill ha ett totalförbud för jakt, eller åtminstone jakt med löshund.

    Lika väl som ni inser det orealistiska med 0-vision för varg, så inser SRF det lika orealistiska med att lägga krav på att jakt med löshund ska förbjudas totalt. Har du detta i åtanke, så kanske du också klarar av att skilja på de olika värnarföreningarna på liknande sätt vi skiljer på jägarförbunden.

  44. Lennart Westerdahl says:

    Att opinionen svänger märks inte minst här i Västmanland nu, de som protesterar mest är storstadsbor som flytta ut på landet. De ser rovdjuren som ett stort intrång i deras livskvalité

  45. Thomas Berggren says:

    Sture Sjöstedt!
    Jag gillar inte att peka finger men eftersom du… Modern forskning visar att en ökad grispopulation ger minskad grävlingspopulation så resultatet blir som sämst plus minus noll för dina markhäckande fåglar.
    Som man säger ”Gör om och gör rätt”.
    Thomas

  46. Kerstin Fredin says:

    Albert Fridborg, jag ser att det kan uppfattas som om jag hade länken även senare, men den fungerade tyvärr inte. Det framgår av det jag skriver sist i inlägget, och det var därför jag kontaktade Aftonbladet för att få informationen från dem.

    Att det inte skulle gå att rösta flera gånger på Expressen (och antagligen även på Aftonbladet) stämmer inte.

    Det går alldeles utmärkt om man t ex byter webbläsare, eller rensar webbläsaren från s k ”cockies”. Om de som har hand om undersökningarna, istället registrerar IP-adressen, så kanske det går att förhindra fler röster från en och samma dator, men då förhindras även andra, som använder datorn att rösta.

    Som sagt – den här typen av undersökningar visar egentligen ingenting av värde, men visst är det kul ändå att se siffror som stämmer överens med sin egen uppfattning. Men man måste ta dem för vad de är.

  47. Mats S Johansson says:

    Kerstin Fredin/SRF.
    När jag nu ändå är igång. (lite OT kanske)
    Ni har nu under en lång tid kört en kampanj mot oss jägare generellt och SJF speciellt som går på s.k. Neutraliserande Argument och brist på avståndstagande mot/uppmaningar till tjuvjakt. Kampanjen toppas av den nu utlovade belöningen på 100.000 kr.
    Jag vet inte om du hade en aning om vad neutraliserande argument var innan du läste BRÅ’s utredning (Illegal jakt på stora rovdjur) från 2007, men jag tror inte det. Ur en rapport på 225 sidor väljer ni ut 5 sidor (ungefär som du väljer ord i citat eller inlägg) och lägger upp en anfalsstrategi baserad på antagandet att de flesta antagligen aldrig kommer att orka läsa rapporten. Jag vet att du har läst hela rapporten och att du också har läst deras slutsatser och förslag på hur man ska förebygga och bekämpa tjuvjakten (sidan 169-…). Två år efter rapporten enades en överväldigande majoritet i Sveriges riksdag om en plan som till mycket stor del bygger på BRÅs förslag. Vad som hände med den torde du veta allt om, men de fem sidorna om neutraliserande argument går tydligen bra att använda. Vad var det för fel på resten av BRÅ’s rapport?
    – Att de inte rekommenderar, eller för den delen, med ett enda ord nämner sponsat angiveri som ett medel mot tjuvjakt?
    – Att de talar om vikten av dialog med de som berörs?
    – ….?
    – …?

  48. Kerstin Fredin says:

    Ledsen Mats, men jag måste nog be dig specificera lite mer i detalj vad du menar. Möjligen är jag dum och korkad, men 2 undersökningar som är utförda vid samma tillfälle visar helt motstridiga resultat – det är de fakta vi har.

    Gunnar väljer en att utgå ifrån, och jag lägger fram den andra. Gunnar tolkar ”sin” som att opinionen har ändrats från vad den var för några år sedan, medan min visar att så inte är fallet.

    Med mitt ”opinionen verkar svänga väldig, väldigt snabbt”, avser jag naturligtvis just de två aktuella undersökningarna, dvs inte någon jämförelse med någon undersökning ett par år bakåt i tiden. Men visst, det kunde jag ju också ha gjort och fått bekräftat att opinionen INTE svängt.

    Som jag nämnde initialt, sätter jag inget större värde på den här typen av opinionsundersökningar, och skulle som sagt – aldrig bygga ett debattinlägg på en sådan.

    Ber om ursäkt om jag tidigare uttryckte mig så luddigt att detta inte framkom.

  49. Mats S Johansson says:

    Kerstin Fredin.
    Herregud Kerstin! Läs det citatet du själv anväder en gång till och missa inte de sju sista orden. Om du nu tror mer på Aftonbladet (kanske något närmare V och MP, vad vet jag) kan du väl åtminstone jämföra undersökningen den 14:e jan i år med någon liknande ”för några år sedan”. Det du igen uppvisar här är tyvärr ganska typisk för SRF’s/KF’s definition av fakta och det är precis det fler och fler inser.

  50. Jan Bratt says:

    Jo men Kerstin.
    Om frågan var att skjuta/skyddsjakt, kan det bli annorlunda då en stor del av jägarna, mig själv inräknad inte har den ringaste lust att skjuta en varg.
    Kallt med massa snö, inga hundar släpps, regler som passar i Sverkers soptunna samt risken att bli påhoppad och polisanmäld.
    För att kompensera dessa olägenheter och få folk att ställa upp när den dagen kommer behövs kanske en rejäl skottpeng. Någon kanske protesterar när jag skriver så, men
    att lagar och regler inte är värda ett smack ser vi tydliga exempel på när paret i Skultuna skall tas av daga med motorfordon och strålkastare allt sanktionerat av våra myndigheter.

  51. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, det stämmer att jag ofta kritiserar inte minst SRF. Men har du någon gång funderat på varför? Det finns ett tydligt mönster i min kritik, de bygger nästan alltid på era egna utspel, som har ett och samma syfte. Fler rovdjur, mindre hänsyntagande till jägarnas intressen, begränsning av jakt i allmänhet och rovdjur i synnerhet. Du kommer att hitta få om ens något angrepp på bevarandearbete i sig.

    Berätta vilken jakt på rovdjur som ni stöttat det senaste året?
    Björnjakten?
    Lodjursjakten?
    Licensjakten på varg?
    Har ni stött något skyddsjaktsbeslut på varg?
    Skyddsjakt på järv?

    Om du hittar något, är det då ett enda som visar att ni tar någon som helst hänsyn till våra jaktliga intressen?

  52. Kerstin Fredin says:

    Hur menar du Mats?

    Det är ju expressens webbfråga hela inlägget bygger på. Gunnar skriver:

    CITAT: Nu är jag inte så naiv att jag tror att de speglar svenska folkets inställning. Men det är ett tydligt tecken på att opinionen vänder. Ett sådant resultat hade varit omöjligt för bara ett par år sedan. SLUT CITAT

    Är det fel då av mig att säga ungefär samma sak, men då med en annan undersökning med 2 gånger så många svarande?

    Hade länken funnits kvar, så hade jag kunnat komma med den här informationen mycket tidigare, men för att inte bli beskylld för att förfalska fakta, så ville jag ha tillgång till just det, innan jag gick ut med informationen.

    Nej du Mats, jag tror Gunnar inser att värnarorganisationerna inte är något man kan vifta bort med en handrörelse. Varför tror du själv han lägger ner så mycket tid och energi på att i vart och vartannat inlägg försöka smutskasta och nedvärdera oss?

    Hade vi inte varit så betydelsefulla som vi faktiskt är, så hade du sannolikt inte sett oss omnämnda här.

    Man kanske skulle kunna säga att antalet inlägg som handlar om oss, också är ett mått på Gunnars aversion gentemot värnarna och allt vad de står för.

  53. albert fridborg says:

    Kerstin om du precis hittat länken när Gunnar skrev det här inlägget
    varför kom du på det först nu?
    Det som eventuellt var intresant med expressen var att det bara gick att rösta
    en gång per dator vilket inte varit fallet med Aftonbladet.
    Sture vildsvin tillhör den svenska ursprungsfaunan så jag antar att om man
    bara lämnar dom ifred så kommer dom nog i naturlig balans.

  54. Mats S Johansson says:

    Kerstin Fredin.
    Jag vet inte om du är medveten om det men tack för att du bekräftar det Gunnar skriver. (äs inlägget igen så ser du det) Din senaste kommentar här, för att inte tala om utspelet med belöningen och det du sysslat med på er FB-sida det senaste dygnet, (ska bli intressant att se vad du ska använda det till) kan väl inte vara annat än tecken på desperation.
    Eller ska vi tolka dina tre smileys som att ditt inlägg bara är exempel på Fredin-humor?

  55. Kerstin Fredin says:

    Jaa Jan, Gunnar och ni andra!

    Opinionen verkar svänga väldigt, väldigt snabbt. ;-)

    Runt 14/1 – så hittade jag en länk till Aftonbladet, där följande fråga ställdes under rubriken ”Dagens fråga”: Max 32 vargar får fällas under skyddsjakt, vad tycker du om det?

    Totalt 32832 svar kom in, fördelat enligt följande

    Ja, det är rimligt 4 108
    Nej, fler borde skjutas 7 735
    Nej, färre borde skjutas 5 380
    Nej, låt alla vargar leva 15 609

    De två senare svaren, utgör alltså 64% av de som svarade. Slår man ihop denna med Expressens – där betydligt färre svarade – så får man en även då en klar övervikt för dem som positiva till varg. Inte illa, och något jag tyckt mig märka på min sida – opinionen är på vår sida s a s. ;-)

    Men, men – att tro så mycket på den här sortens undersökningar, att jag skulle bygga ett debattinlägg på det – näää, tror inte det.

    Har tyvärr ingen länk, men jag fick en skärmdump skickad till mig från Aftonbladets Debattredaktion. Skickar den till Gunnar om han är intresserad av den ;-)

  56. Jan Bratt says:

    Opinionen vänder är ett intressant tema och undersökningen som Expressen har visar nu att 63% av de röstande inte vill ha varg i Sverige, åtminstone inte frilevande.
    Kramarna påstår att jägarna röstar fler gånger, men jägarna är inte några större teknikfreaks så jag misstänker att det är precis tvärtom och ändå visar siffrorna just 63%.
    Nu har vi haft varg ett tag och alla kan se att vargen blivit en stor belastning för samhället både i form av pengar och en oacceptabel påfrestning för landsbygden,
    kanhända detta är den största orsaken till opinionen vänder.
    Det kan finnas ytterligare en orsak, EU. Vi svenskar kan mycket väl ”resa borst” när någon kommer med pekpinnar och talar om för oss vad vi har att rätta oss efter.
    Länder som inte ens är i närheten av vår kultur och våra förhållande sitter med och bestämmer att vi måste finna oss i en mängd rovdjur som drabbar oss hårt.
    När man skrev under direktiven fanns en vilja att få vara med i så mycket som möjligt och vargen var långt borta. Nu är den påtaglig och läget helt annorlunda.
    Saker och ting förändras över tid och även om vargstammen fortsätter öka kommer vi snart till ett dead läge, vad som sen händer vet vi inte.

  57. Sture Sjöstedt says:

    Thomas Berggren.
    Det är inte bara golfbanorna som förstörs av grisarna. Har du funderat över hur grisarna påverkar de markhäckande fåglarnas populationer ? Och så lär grisarna döda/skada en hel del jakthundar också enligt Daniel Ligne.

  58. Mikael Moilanen says:

    Jan Åhman, passar det inte med vildsvinen får du kanske fundera på att flytta. Det är ett vanligt argument mot människor som har problem med varg. Vad ska ”vi” göra? Vad gör just du åt saken?

  59. Anders says:

    Jan Bratt
    Det som återstår av alla utfästelser är alltså valputsättning och så lär det bli. Kvar sitter vi i varglänen med svarte Petter , en del av de vargar/revir som tidigare inte var genetisk värdefulla kommer genom valputsättning att helt plötsligt att bli oerhört värdefulla. När vi kommer till hösten så har vi antagligen mer än dubbla antalet vargar jämfört med de från myndigheterna tidigare utsatta 210, många fler genetiskt värdefulla individer, ingen licensjakt och en skyddsjakt som kommer att ha samma utformning som tidigare trots löften om annat. Du har rätt i att det var ett stort paket från början men nu återstår en liten ask.

  60. Thomas Berggren says:

    Jan!
    Kul att du läst min insändare och jag förstår att du spelar golf.
    Olika djur har olika egenskaper, positiva och negativa, förstår du inte skillnaden kan inte jag hjälpa dig.
    Men lycka till i framtiden.
    Thomas

  61. Mats S Johansson says:

    Kerstin Fredin/SRF.
    På tal om opinionsbildning.
    Tipsbelöning. Amerika och ”the american way” är ”the way to do it” enligt er ser jag oavsett om det gäller påverkan på biologisk mångfalld (läs pilar i Yellowstone) eller rättsystem. Har ni frågat BRÅ/polisen om de vill ha er hjälp.
    http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=359&module_instance=12
    För det är väl inte ännu ett kortsiktigt populistiskt utspel/sätt att försöka få opinionen att svänga igen? ?? Jag ser att du, Jan B och vem det nu än är som står bakom när det står ”Svenska rovdjursföreningen” fösöker utnyttja det till max på er egen och andras fb-sidor.
    Vad tycker Nordulv om att ni stal idén, eller fick ni den av dem?
    PS. Tack för att du fick bort ordet ”skjuten” från er hemsida.DS.

  62. Jan Åhman says:

    Till Thomas Berggren: ”Det finns inga svenska vargar”. Nähä. Men det finns ännu mindre några svenska vildsvin! Vad vill du göra med alla de tiotusentals grisarna?

  63. Mats S Johansson says:

    Kerstin Fredin.
    Du skriver: ”Vad jag som styrelsemedlem kan säga är att SRF inte har större ambitioner när det gäller vargen, än att det ska finnas livskraftiga stammar av den i Sverige. Vi är alltså inte ute efter att vargen ska tillåtas växa fritt över det antal som forskarna menar behövs.”
    I er rovdjurspolicy står det:
    ”Under alla förutsättningar skall populationsstorleken inom landet hos alla rovdjursarter vara minst så stor att varje arts långsiktiga överlevnad garanteras.”
    Tre frågor: När blev ni överens om att stryka ordet ”långsiktiga”?
    Varför begränsar ni utbredningsområdet till bara ”inom Sveriges gränser”?
    Vilka forskare ska bestämma antalet?

  64. Gunnar Glöersen says:

    Perra Hälsing, ställ frågan till Fredin om hon tycker att den utveckling ni har i älgavskjutningen är en sådan ”bråkdels” påverkan som SRF tycker är ok.

  65. Gunnar Glöersen says:

    Jan Erik Karlsson, såvitt jag vet har utspelet inte ens stöd i JRFs ledning eller i JRFs policy.

  66. Thomas Berggren says:

    Självklart vill ingen vettig människa ha varg runt husknuten så ju mer dom sprider sig och närmar sig ”demokratin” desto mindre omtyckt blir dom. Hittills har dom varit för långt bort ifrån demokratin, läs Stan, för att demokratin skal överhuvudtaget bry sig.
    Vargen är ett ödemarksdjur och Sverige är mångt och mycket en glesbygd. Där det finns människor och varg så blir det problem, PUNKT.
    Det är ett faktum som man inte kan blunda för oavsett hur mycket Walt Disney eller Martin Emtenäs man tittat på, sorry.
    Nä vargarna skall vara där dom hör hemma. Ryska vargar=Ryssland.
    Det finns inga Svenska vargar. Sluta och lek med människor och svenskarnas skattepengar.

  67. Perra Hälsing says:

    Till Gunnar och Kerstin:
    I verklighetens djupa hälsingeskogar sköt vårat jaktlag fina 136 älgar på 4600 ha under perioden 1995-2005. Därefter eteblerade sig vargen på vårat område och vi sänkte våran avskjutning till mindre än hälften redan 2006 (6st). Sedan dess har älgstammen varit i fritt fall och i år lyckdes vi bara fälla 3 st älgar. Tillsammans med våra 4 närmanste jaktlag har vi skjutit katastrofala 8 älgar på ett område bestående av närmare 25000 ha under 2011. Får vi inte skjuta bort vargarna och kraftigt reducera björnarna som vi har här på skogen så kommer älgjakten vara förstörd under en lång tid för oss framöver!

  68. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!

    Ja, det går ju att gå in på detaljnivå på allt, och det är väl inte bara storleken på reviren som spelar roll, utan även tillgången på mat för älgen eller på vissa håll, annat klövvilt som kan komma att ingå på vargens meny, vartefter den sprider sig.

    Hur SRF ställer sig till de frågor du ställde, kan jag tyvärr inte svara på.

    Vad jag som styrelsemedlem kan säga är att SRF inte har större ambitioner när det gäller vargen, än att det ska finnas livskraftiga stammar av den i Sverige. Vi är alltså inte ute efter att vargen ska tillåtas växa fritt över det antal som forskarna menar behövs. Vi är inte heller anhängare av flytt hit och dit, men kan i något undantagsfall tänka oss omflyttning av små valpar från djurparker. Inget av detta är något nytt, och det här med flytt och valpar, finns även med i remissvar till NV, så det är säkert redan känt av de flesta.

    När det gäller större älgstam, så har den frågan inte diskuterats. PERSONLIGEN, så tycker jag att den är intressant, men eftersom mina kunskaper i skogsbruk inte är så stora, så avstår jag ifrån att spekulera kring den.

  69. Calle Seleborg says:

    Kerstin
    En kontroll i gamla skickade mail hittade jag ett svar när du tydligen ifrågasatte händelserna i Indien.
    ”Rajpurohit presenterade historien på en konferens i Finland första gången och möttes naturligtvis av tvivelsmål. Artikeln i Ambio tillkom något senare efter vad jag tror. Hur som helst ansågs uppgifterna så sensationella att David Mech själv åkte till Indien för att kontrollera. Han fann att de var korrekta.
    Så utgå från att faktauppgifterna är korrekta i artikeln.
    Glöm allt vad som har med extrem fattigdom att göra. Föräldrarna i Indien är lika måna om sina barn som några andra föräldrar. Det var därför de aldrig släpptes ut ensamma från byn. Därför vuxna som boskapsbevakare. Därför var inte boskapen åtkomlig för de ganska små indiska vargarna. (Detta missade Rajpurohit).”
    Nej jag ljuger inte.
    Sen bör du läsa Geist lite noggrannare. Vargar i vildmarken förblir skygga om de vid de få tillfällen de möter en människa det händer tråkiga saker. Vargen är inte naturligt skygg för ett presumtivt bytesdjur. Däremot är den försiktig vid första mötet med ett obekant djur. Det är alltså en omhuldat myt att vargar är skygga av naturen. Liksom myten om dess ekologiska oumbärlighet i villaområden.
    Älgboomen var över när jag började jaga. Har du verkligen besökt Värmland de senaste åren? Bara på de sista 5 åren har det blivit en markant skillnad på hur mycket mat befolkningen kan skörda ur skogen. Kom ihåg att älgjakten är (var) att jämföra med gamla tiders skördefester när alla var glada och ladorna fylldes och djuren slaktades. Och utbytet är fortfarande större än lamm- och rennäringen sammanslagen.
    Men hela sanningen är inte populär att redovisa. Min uppskattning är att det under 2012 kommer att skjutas betydligt mindre varg än 2011. Ändå går SRF och WWF ut med stora rubriker att skyddsjakten ökar kraftigt och vargstammen är åter i fara. Man undviker att nämna att licensjakten upphör.

  70. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, dina siffror är ok. Men de slutsatser du drar stämmer inte fullt ut. Du missar att revirstorleken påverkar älgarnas uttag. i många områden är jägarnas andel av uttaget långt under 50%. I län med mycket lägre älgstam än i Värmland blir påverkan mycket större än hos oss.
    Din motfråga är intressant, för om vi skulle gå på t ex vissa skogsbolags linje att älgen inte får skada mer än 2% av tallarna årligen skulle vargens uttag bli 100% av avkastningen, alltså inget kvar till markägare och jägare. Grimsö säger minst 7-10 älgar / 1000 ha i vinterstam om det skall finnas utrymme för jakt. Men det kräver revirstorlekar på ca 100 000 ha. Är reviren mindre än 50 000 ha kan man inte bedriva älgjakt ens vid de tätheterna.
    Om du anser att det bör finnas något över till markägarna/jägarna, kommer SRF då att verka för att hålla vargstammen i schack eller kommer ni att verka för en större älgstam? Jag frågar SRF, inte Fredin!

  71. Fjollträsk says:

    Kerstin är ju bara för kul… Inte för att jag ger särskilt mycket för Geist, men Kerstins motsatsslut; ”bara för att Geist inte nämner jakt så behövs det inte” är av det halsbrytande krock-slaget, dvs ett felslut. Han har UPPENBARLIGEN skrivit om vargens beteende, inte hur man kan förändra vargens beteende. Han har UPPENBARLIGEN skrivit för en obeväpnad allmänhet, hur de skall agera vid vargmöte.

    Du får säkert gärna maila honom och fråga hur han tror vargens beteende förändras vid jakt.

  72. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!

    Om man utgår ifrån den preliminära rapporten för 2010/2011, så ser det ut som antalet familjegrupper + par, uppgick till 53. Därtill tillkommer stationära vargar, som jag får till 5 st.

    Multiplicera 58 med 120 för det ungefärliga antal älgar som varje grupp slår på ett år, så får jag det till knappa 7000 älgar.

    Det skjuts väl runt 80-90 000 älgar per år i landet, så det vargarna slår utgör mellan 8-9% av det vi människor ”skördar” som det så vackert heter. Men då räknat för hela landet.

    För att du inte själv ska behöva påminna mig Gunnar, så inser jag att man måste titta på de områden där det verkligen finns varg, eftersom siffran ovan gäller för hela landet. Det var lite svårt att veta vilka av prickarna i den preliminära rapporten som till övervägande del ligger i Värmland – som sägs vara det revirtätaste – men om jag drar till med 17, så kanske även du blir nöjd. Då får jag det till runt 2000, vilket är ca 30% av de älgar som skjuts där, och då tror jag 6000 skjutna älgar i Värmland, ändå är en för låg siffra.

    Så även i områden med varg, så räcker älgarna gott även till oss människor – eller?

    Till sist: Du ställde frågan:
    CITAT: Hur stor ”bråkdel” skall markägaren acceptera att vargen tar? SLUT CITAT

    Då ställer jag motfrågan, Hur stora förluster ska markägaren acceptera att älgarna förorsakar?
    Är älgstammen tillräckligt stor när varg etablerar revir i området, så kommer älgen räcka väl till både 4-benta och 2-benta jägare.

  73. Jan Bratt says:

    Anders. Paketet var rätt stort från början och däri ingick också att det skulle ske en naturlig invandring från Finland. Detta börjar man nog se att det inte blir så mycket med då Finlands vargstam minskar. Det innebär ju också som sägs att det inte går att få valpar därifrån.
    Alternativen minskar men man kommer att i det längsta köra på. Nu med lite av facit i hand hade det varit betydligt enklare att ha en väldigt liten vargstam men frisk, än alla dessa hundratals inavlade som finns här.

  74. Anders says:

    Naturvårdsverket har bevisligen vetorätt om rovdjuren i Sverige och har gått emot riksdags och regeringsbeslut utan att blinka ett antal gånger (antar att det skett med ansvariga ministrars goda minne). Nu när det kommer till utsättning av djurparksvalpar så drivs denna fråga med enorm frenesi, varför? Jag trodde i min enfald att tar man bort två av tre delar i en paketlösning då har man inget paket.

  75. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, vad är en bråkdel av älgstammen i din värld? Hur stor ”bråkdel” skall markägaren acceptera att vargen tar?

  76. Kerstin Fredin says:

    Calle Seleborg!

    Har du så ont om argument, att du måste ta till rena löger nu Calle?

    Var har jag påstått att händelserna i Indien aldrig har inträffat? Första gången jag läste om den, var f ö i NINA:s rapport ”The fear of the wolf”, en sammanställning över händelser där varg dödat människor över världen.

    Jag skulle tro att älgarna har minskat med ännu mer på andra håll Calle, och då talar jag om områden där det faktiskt inte har funnits varg eller andra större rovdjur än människan. Det lustiga är också, att man ofta jämför dagens jaktuttag med de som var på 80-talet, då älgstammen nådde en klart avvikande topp. Till största delen förorsakad av det ändrade skogsbruken, och den enorma mängd föda, älgarna plötsligt fick tillgång till.

    Så mycket älg som jag sett i Värmland, har man inte en chans att få se här i mellersta Uppland, så blanda inte in vargen. Visst tar den en hel del älg, men det är ändå bara bråkdel av vad människan tar ut ur älgstammen.

    Å du Calle, t o m V Geist kan ju ge förslag på hur man ska uppträda för att vargen inte ska bli farlig för människor. Det tycks inte ens behövas jakt enligt honom, Ett bestämt och självsäkert förhållningssätt vid eventuella möten, är det som ger effekt enligt V Geist Varför tar du aldrig upp den delen av det han skriver? Det finns i samma dokument som du så ofta refererar till – de 7 stegen till att varg kan bli farlig för oss människor.

  77. Anders Hermansson says:

    Rättelse: Ordet ”majoritet” skall bytas mot ”minoritet” enligt

    ”överens tycks dock SJF och vargivrarna vara om att det är en så försvinnande liten minoritet som inte vill ha frilevande varg i Sverige att till dem behöver inget hänsyn”

  78. Anders Hermansson says:

    Daniel Kvarnström 19 januari, citat ”Hur kan ni ens påstå att fler är för en växande rovviltstam i Sverige? ”. Ja, det är en berättigad fråga, vargivrarna hävdar ständigt att de har stöd av en överväldigande majoritet, dock utan att närmare beskriva denna majoritet. Men även SJF brukar hävda att det är SJF som företräder ”majoriteten”, överens tycks dock SJF och vargivrarna vara om att det är en så försvinnande liten majoritet som inte vill ha frilevande varg i Sverige att till dem behöver inget hänsyn tas. Citat Gunnar Glöersen: ”… SJFs linje stöds av en överväldigande majoritet. Så egentligen har vi haft opinionen på vår sida hela tiden …”. Här sätter Glöersen likhetstecken mellan en odefinierad men överväldigande ”majoritet” och ”opinionen”. Det borde ju åtminstone till stora delar vara två varandra huvusakligen överlappande delmängder av svenska folket som SJF och WWF/SNF refererar till? Men har det någon gång överhuvudtaget visats vara ”en överväldigande” majoritet av svenska folket eller av riksdagsledamöterna som varit för ”150 vargar/2 revir per län” eller den fria och ohämmade tillväxt av vargstammen som WWF/SNF och ytterligare några extremistorganisationer vill ha? Vargivrarna brukar hänvisa till en ”vetenskaplig” undersökning som sägs visa att nästan alla, ja til och med även djurhållare i skogslänen, vill ha varg! Hur trovärdigt är ett sådant resultat? Nej, strikt talat finns ingen majoritet vare sig för SJF:s linje, för de extrema vargivrarnas WWF/SNF linje ELLER för den politik som faktiskt bedrivs: Det finns ingen folkomröstning och det finns av riksdagen ingen beslutad lag som dels stadgar att inaveln bland vargar skall minskas med artificiella metoder kombinerat med den fria och ohämmade tillväxt av vargstammen som regeringen nu tillåter. I detta läge har det inte förekommit någon folkomröstning eller för den delen omröstning i riksdagen om huruvida vi skall ha frilevande varg eller inte. Eftersom med hänsyn till situationen aktuella omröstningar saknas så är det fritt fram för alla att påstå att de företräder ”en överväldigande majoritet”! Resultatet av Expressens webbomröstning har vad jag förstått blivit en påtaglig och djupgående chock både för politiker och vargivrare, mer en 60 % angav att de INTE VILLE HA FRILEVANDE VARG överhuvudtaget i Sverige, och det i en STOCKHOLMSTIDNING! Men ingen vet vad ”den överväldigande majoriteten” anser om att som vi nu har det med en vargstam i fri och ohämmad tillväxt som av O Liberg uppgivits vara ända upp till 40 % samtidigt som staten lägger ned miljoner på minska inavel bland annat i syfte att öka tillväxten ytterligare! Jag TROR att ställer man i en folkomröstning dagens de facto vargpolitik mot noll frilevande vargar så vinner nollförslaget. Varför ordnar inte SJF, WWF och SNF en ärlig omröstning bland sina medlemmar vilket de föredrar, dagens de facto vargpolitik eller noll frilevande vargar i Sverige? Jag tror det är därför att de är övertygade om vad utfallet skulle bli och det utfallet vill ingen av dessa organisationer ha svart på vitt.

  79. Håkan H says:

    Jerker,
    De har ju inte bestämmande rätt i frågan heller och det var ju inte det som jag frågade efter, men nu när du tar upp det så..
    Tycker du att det är rimligt att så länge man avslår alla ansökningar till skyddsjakt på vargar så är det bra men om man tillåter jakt oavsett anledning så är det fel?

    /Håkan H

  80. Calle Seleborg says:

    Så Kerstin. Tidigare har du hävdat att händelserna i Indien inte inträffat och SRF påstod att det berodde på att mödrar satte ut barn för att få ersättning.
    Garanterar du att det alltid kommer att finnas tillräckligt med bytesdjur för den växande vargstam ni vill ha?
    Trots vad Gunnar G. hävdar så har utbytet av älgjakten minskat med över 2 tredjedelar det dussin år jag jagat här. De enda gångerna jag ser älg nu är vintertid när de kommit ner till dalen.
    Förr kunde jag ta besökare på älgsafari och vara säker på att se en älg vid en kvällstur i omgivningarna.
    Sedan Anders Åberg. Det hjälper inte med enstaka jakter för att göra vargar skygga i bebyggda trakter. De får alldeles för många möten när inget otrevligt händer.
    Dvs. Vargen ska vara fredlös i människors närhet. Annars händer förr eller senare det som inte får ske. Undrar om vi kan stämma EU-kommissionen då?
    Blanda för övrigt inte ihop demokrati med majoritets-diktatur. I en demokrati skyddas minoriteter. Läs FNs Deklaration om mänskliga rättigheter. Svensk rovdjurspolitik bryter mot flera paragrafer i denna.

  81. Lars Söderberg says:

    Jag förstår inte vad ni på bevarandesidan vill. Gynnsam bevarandestatus beskriver ni med allt från 900 till 5000 vargar men ni säger samtidigt generellt nej till licensjakt. Inte ens en skyddsjakt utan kraftiga protester. Men ni har säkert en lösning på hur vargantalet skall regleras när gynnsam bevarandestatus uppnåtts. Med jakt? Hur många vargar/år rör det sig om? Vem skall göra detta? När jägarna tagit sitt förnuft till fånga och genom ert goda föredöme insett det djupt omoraliska att själva ta ansvar för sitt behov av kött så blir det ju inte många jägare kvar?
    Kanske lösningen är den turistnäringen ni tänkt att vargen skall generera? Skjutglada tyska stadsbor med äventyr i blicken? En punkt till Kerstin Fredins efterlängtade 10-punktslista?
    Eller skall det bli som många av er vill, att naturen själv skall reglera stammen utan mänsklig inblandning? Hur många vargar blir det då? Hur kommer de att bete sig när svälten börjar reglera stammen? Jag vet inte, ni är otydliga med det tycker jag.

    Markägarna /jägarna fortsätter säkert med viltförvaltning , t.ex. vinterutfordring till rådjuren så vargen slipper gå hungrig. Jägarna har ju gott om tid över eftersom det inte blir mycket älg och rådjur för dem att jaga längre när dessa djur är förbehållna vargen. För vargarna har väl första tjing, de kan ju inte gå till ICA och köpa falukorv?

    Angrepp på tamboskap kan vi ju bortse från. Det ju inget problem efter det att fårägarna satt upp 1,1 m höga svagströmsstängsel runt alla hagar. Det finns väl ingen varg som kan hoppa så högt? Fårägarnas verksamhet är ju dessutom så lönsam att de lätt kan hosta upp de 5000 milj staketen kostar och ändå leva gott. Om staketen mot förmodan inte funkar och de inte själva orkar vakta 24tim/dygnet så kan de skaffa rejäla hundar som kan bita ifrån sig om den skygga vargen skulle drista sig till att komma till hagarna.

    Med utbildning från kringresande representanter från SRF i skolorna känner sig alla barn trygga och förstår att vargen är snäll och lekfull. Skulle någon ändå vara lite rädd så får de leka inne och mamma eller pappa följa dem till och från skolskjutsen. Arbetsgivare har säkert förståelse för att de måste ta ledigt eller deltidsjobba för att ta sitt föräldraansvar. Lönen blir naturligtvis lite lägre men man måste acceptera att skaffar man barn så är det inte gratis eller hur?

    Våra folkbildningsinstitut ordnar säker grupparrangemang för svamp och bärplockare som tvekar att gå ut själva i skogen. Se där, nu hittade jag ytterligare en inkomstkälla som vargen kan generera. En punkt till att sätta upp på sin listan över 10 positiva saker med varg.

    En sak jag inte förstått är om bevarandesidan anser att lokalt inflytande är negativt eller om ni tycker att ni kan agera efter devisen “ ändamålen helgar medlen“.
    Regeringen har i vart fall följt ert föredöme, struntat i riksdagens beslut och överlämnat beslutsrätten till Eu-byråkratin och genomförandet till sina tjänstemän.
    Jag har svårt för det där att förlita mig på överhetens klokhet och avstå från inflytande över min vardag. Min mamma lärde mig dessutom att principen “ändamålet helgar medlen” var lite moraliskt suspekt.
    Jag kanske skulle behöva en större dos av indoktrinering f-låt information från er för att bli lite fogligare?

    Men nog om mina egna tvivel, ni ser ju en ljus framtid, med er visdom måste ju alla människor förstå att vargen är ett ickeproblem skapat av den blodtörstige jägaren. Ni kan dessutom lugnt förlita er på att regeringen följer devisen att “den som inget gör, gör inget fel“. Eller det är kanske just det man gör då??
    Aj då, nu slank det med lite personligt tvivel igen men ni behöver inte vara oroliga, så rakryggade är regeringen säkert inte.

  82. Gunnar Fernlund says:

    Uffe Stridsberg: Enligt SRFs verksamhetsberättelse för 2010 uppgick medlemmarnas stängslingstid till mellan 1000 och 1200 timmar. Det motsvarar 55% till 66% av en årsarbetstid. Inte alls att förakta, men knappast i paritet med de behov som finns.

    http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=verksamhetsber%C3%A4ttelse%20rovdjursf%C3%B6reningen&source=web&cd=1&ved=0CCAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.rovdjur.se%2Fdownload.do%3Fug%3DAdministrator%26f%3DVerksamhetsber%25C3%25A4ttelsen%2B2010.pdf&ei=KqEYT6fFKObi4QSKmLiQDQ&usg=AFQjCNH4qCC_YgJSpZ89GOV0ot2KDxG2sQ&sig2=eNot5nrLPtseksPUzI-gDg&cad=rja

    man får lägga till ”…pdf” i slutet av filnamnet för att kunna öppna den i adobe acrobat reader.

    Per Bengtsson: Läs SLUs rapporter:
    http://www.slu.se/Documents/externwebben/s-fak/s-fak-kansli/Pressmeddelanden/Stockholm_rovdjurssverige10_2010.pdf
    http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/SiteCollectionDocuments/sv/nyheter/2009/Rapport_1_2009.pdf
    http://www.regeringen.se/content/1/c6/16/48/25/d0be853a.pdf
    Trenderna finns där. Dessutom är jag rädd att EU-kommissionens hot om att dra sverige inför rätta är en Pyrrhusseger, och kommer att ytterligare putta opinionen bort från stadigvarande vargetablering i Sverige.

    I den första kan man se att 37% av de svarande ”Stockholmarna” INTE ville leva i närheten av varg, och att 47% av de svarande innevånarna i ”rovdjurslänen” INTE ville leva i vargens närhet. Detta var 2009 När vi fortfarande trodde att det fanns ett tak på 210 vargar. I frågeformulärets text frågade man utifrån förutsättningen 200 vargar i Sverige som mål.

  83. Daniel kvarnström says:

    Till Kerstin fredin med vänner! Hur kan ni ens påstå att fler är för en växande rov viltstam i Sverige? Och vad är er försvar ? Du skrev själv nyss att attacken var pga bristande tillgång på byten.. Ja du man behöver inte vara geni för att räkna ut då att om rov stammen växer ännu mer då blir det ännu mindre bytes djur för bl.a. Vargen .. Eller hur får ni den ekvationen att gå ihop??? Vet inte hur ni räknar men minus minus blir inte plus ute i naturen .. Sen kan jag ju lova en sak möjligen att fler i storstäder o tätt orter är för ökat antal rovdjur ., men inte vi som bor på glesbyggd.. Vi varken tycker det är intressant eller häftigt med varg inpå hus knuten! Dessutom är det ju skrattretande att höra er o myndigheter prata om värde fulla genetiskt starka aveldjur… När de inte ens är renrasiga vargar som tillåts leva här.. Trodde att den sk rödlistningen som är ett stort skämt den med gällde renrasiga vargar.. Inte hybrider.. Nej ni ska skämmas å de grövsta.. Att ni värde sätter kampen osv utan en hänsyn till oss som drabbas det borde ju faktiskt vara straffbart

  84. Jerker Nilsson says:

    Håkan – Bortsett från att fårbönder, eller jägare eller varganhängare också för den delen, inte ska ha ensam bestämmanderätt över rovdjursfrågan, så tror jag intresset är att skydda fåren först och främst oavsett hur det görs.

    Men naturligtvis var den lättaste och billigaste vägen att skjuta vargen, det inser jag också.

  85. Tommy Olsson says:

    Gunnar ja det ser onekligen så ut men än är vi inte där
    jag tror att ju fler fakta om kostnaderna för vår vargpolitik som kommer fram till Svenska folket
    ju snabbare går den prosessen
    Återinförandet av Varg i vårt land är med facit i hand det mest idiotiska som hänt i modern tid
    Den har inte på något sätt gynnat mänskligheten utan enbart skapat elände i form av dödade tamdjur mäniskor som inte vågar skicka barnen ensamma till skolbussen
    kostnader i mångmiljon klassen . För att inte nämna mordhot Grova anklagelser från båda lägren ett till närmelsevis öppet krig mellan dem
    Samt sist men inte minst vatten på kvarnen för vargkramare helt säker tidigare Trädkramare djurrätts aktivister och annat Löst folk

  86. Kerstin Fredin says:

    Tommy Olsson, var ställde du frågorna?

    Kan inte se annat än ett (1) inlägg från dig här?

  87. Håkan H says:

    Jerker,
    Menar du på allvar att er hjälp att inhängna en hage var ett bättre sätt att hantera en varg som nästan enbart åt tamboskap än att skjuta den?? Och jag frågade efter fårbönderna inte just den som du var hemma hos, han var säkert jättenöjd med er hjälp..
    Jag har aldrig sagt utrota vargen! Det är dina ord.

    /Håkan H

  88. Tommy Olsson says:

    Uffe jag stälde ett par enkla frågor till dig Och Kerstin och Torbjörn
    att ni inte svarar är svar nog och försätter er i mina ögon hos skaran som inte har något existensberätigande
    För ert uteblivna svar visar med all tydlighet att ni sätter rovdjur före mäniskor
    Alla dom miljoner som vargflytten kostat plus alla andra kostnader som finns tack vare vargen hade som ett exempel kunnat hjälpa dom åldringar som vanvårdas och svälter ihjäl ute i vårt land
    en i mitt tycke mycket bättre sak att lägga resurser på. Det är ingen av er som tänkt bli gammal förstår jag försök tänka er in i en fårbondes situation där din försörjning plötslig försvinner utan föregående varning och där ni måste lämna hus och hem för att ni inte har kvar er försörjning
    Att ni inte skäms

  89. Jerker Nilsson says:

    Om jag ska säga något om det här inlägget i sig så tycker jag snarast att det är varghatarsidan som andas desperation efter att regeringen inte helt går på deras linje hela tiden trots Eskil Erlandsson m fl…

    Det mest radikala, och mest uppmärksammade, förslaget, vilket verkligen tyder på desperation, är den att vägra utföra skyddsjakt.

    Att sen i den här bloggen spä på det med osanningar tycker jag tyder på ännu mer desperation. Men jag kan förstå er eftersom vi är en demokrati och en majoritet av befolkningen är för att rovdjuren ska existera.

  90. Kerstin Fredin says:

    Calle Seleborg!

    Du bortser medvetet från den viktigaste detaljen – det fanns i princip inga vilda bytes djur för vargarna i området.

  91. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, jag är glad att oipinionen vänder. Allt fler inser att en stor vargstam och för den delen de övriga rovdjuren skapar problem och kinflikter som en reglering av stammen kan lösa. Att utifrån det dra slutsatsen att jag eller SJF skulle driva nollvision är väl långsökt. Det enda jag skriver är att det är allt fler som faktiskt ser problemen. Jag skrev också att Expressens undersökning INTE betyder att det finns en majoritet som vill utrota vargen.

    I sak är det inget nytt att allt fler vill begränsa vargstammen. Alla opinionundersökningar, givetvis mera vetenskapliga än expressens. visar samma sak. Vargstammen skall regleras och det är lika få som vill att vargstammen skall öka som de som vill utrota den, SJFs linje stöds av en överväldigande majoritet. Så egentligen har vi haft opinionen på vår sida hela tiden, så det är väl mera den officiella debatten som förändras till vår fördel.

    På din fråga om gentisk förstärkning kan jag svara, ja. Det var SJF tillsammans med JRF, Jordägareförbundet, SSR, LRF och SKK som drev den linjen. Det blev också riksdagens beslut. Fortfarande är det den linjen som kan leda till färre vargar, tyvärr har såväl regeringens agernade och framför allt EUs inblandning omöjliggjort för oss 6 att fortsätta på den linjen. Myndigheternas trovärdighet är noll just nu.

  92. Per Bengtson says:

    Gunnar: Opinionen vänder kostaterar du glatt, och hänvisar till en enkät i Expressen. Denna visar att drygt 60% tycker att det inte ska finnas varg i Sverige. Varför så glad? Har du och SJF svängt om och antagit en noll-vision? Om inte riktas ju den vändande opinionen även mot er.

    Sen har jag en kort fråga som är lite off-topic: Vem var drivande med att vargstammen skulle förstärkas genetiskt så snart som möjligt, vilket nu resulterat i flyttningar och snart utsättningar av djurparksvalpar? Var det SJF som drev detta för att därmed kunna argumentera för jakt och att hålla vargstammen på så låg nivå som möjligt? Jag har ingen aning om spelet bakom dörrarna som föregick detta beslut, så frågan är uppriktigt menad.

  93. Anders Åberg says:

    Naturligtvis är den frivilliga stängslingen från SRF alldeles utmärkt och den kanske kommer att hjälpa till att hysa vår vargstam med något mindre obehag.
    Dock kvarstår problemet med orädda vargar som rör sig inne i byar och på gårdsplaner och skapar oro och ger sig på tamdjur.
    Det som kan göra vargstammen hanterlig är regelbunden jakt, så den bibehåller rädslan för människor och hålls på en förnuftig nivå.
    Detta tillsammans med bra stängsel är den enda vägens politik i vargfrågan, frånsett då dom insatser som behövs för att stärka genetiken.
    Jag hoppas verkligen att Gunnar har rätt i att opinionen vänder och förhoppningsvis då att dom värsta gapstararna och extremisterna på båda sidor får mindre manöverutrymme.

  94. Håkan H says:

    Jerker,
    Vilken lösning tror du fårbönderna i området tyckte fungerade bäst, er stängsling eller jägarförbundets hjälp med skyddsjakt?

    /Håkan H

  95. Jerker Nilsson says:

    Det var inte i Kronoberg i alla fall. Det finns lite detaljer kvar innan stängslet är helt klart eftersom merparten av oss var ovana vid stängsling och vi dessutom tog ner det gamla stängslet åt bonden, något som normalt sett är gjort när man kommer till platsen.

    Hade inte Kynna skjutits så hade den gjort nytta och varit i rätt område eftersom hon rörde sig bokstavligt talat i det området (även om det inte var exakt där hon uppehöll sig mest).

    Men som någon klok person var så måste man bygga förebyggande och ska vargstammen öka så måste man naturligtvis agera i förväg och inte som nu stå handfallen när rovdjursattackerna är ett faktum.

    (För sakens skull, innan jag får höra det också, så var jag med under älgjakten i området Kynna uppehöll sig mest och jag bor på landsbygden i Älmhults kommun – likväl är jag för varg och andra rovdjur.)

  96. Calle Seleborg says:

    Visst kan man bygga stängsel. Bygg bara inte för många. Våra vargar är nog lika kloka som de indiska. När vuxna herdar skyddade boskapen i Haziribagh vände sig vargen mot lättare byten. Barnen i byarna. För vargen svälter inte frivilligt. Alla vill ju framhålla vad vargen liknar människan. Och här gäller det. När svälten gnager i tarmarna gäller inga lagar och regler. Varken för varg eller människa. Och de som är unga nu kommer säkert att få uppleva det personligen inom de närmaste 50 åren.

  97. Gunnar Glöersen says:

    Jerker Nilssson, beklagar om uppgifterna var fel. Det kanske var i ett tidigare skede. Synd bara att stängslet står i område utan varg, ni hade väl gjort mer nytta i varglänen.

  98. Gunnar Glöersen says:

    Uffe Stridsberg, tydligen trampade jag på en öm tå! Det är bra att ni stängslar, det hjälper säkert några. Men vad gör du och SRF för att hjälpa oss jägare och markägare? Inte ett dugg. Ni fortsätter att förringa våra problem och de skador vi drabbas av. Ni får gärna fortsätta att stängsla och skaffa er godwill om ni vill. Men förvänta dig inte att vi skall lägga tid på att lösa andras problem när vi har fullt upp med våra egna. Vänd dig till LRF om du söker stängselbyggare.

  99. Jerker Nilsson says:

    Jag var med i Kronoberg och hagen stängslades runt om av 20-25 personer under en lördag och söndag. Jag fotade och skrev en del om det här och i blogginlägget finns länkar till lokalmedia också: http://alltidrottalltidratt.blogspot.com/2011/11/en-fin-helg-med-rovdjurstangsling-for.html

    Du borde kolla fakta innan du sprider rykten.

    Det är hundratals rovdjursstängslingar som skett och en person har varit med om 120: http://www.rovdjur.se/viewNavMenu.do?menuID=9&oid=3142

    Med vänlig hälsning,
    Jerker Nilsson

  100. Uffe Stridsberg says:

    Gunnar förklenar i vanlig ordning de ideella insatser som Rovdjursföreningen gör för att hjälpa lantdjursägare att skydda sina djur. Han skriver:
    ” Visst de stängslar någon enstaka fårbesättning i PR syfte, nu senast i Kronoberg, men endast på ena kortsidan av hagen var det någon som påstod. ”
    Sanningen är att SRF med sina ideella stängselbyggare har genomfört långt över 100 stängslingar runt om i landet, och fler djurägare vill ha hjälp. Hur kan det komma sig? Varför vänder sig inte lantdjursägarna till Jägareförbundet och gallapyende Gunnar för att få hjälp? Svaret är enkelt Gunnar eller hans bloggande kollegor vill inte sätta en enda stolpe eller dra en enda tråd för att skydda tamdjur. De vill inte göra ett skit när det gäller sådant slitgöra och lantdjursägarna kommer inte att få någon hjälp från Jägareförbundet Men det går att prata skit om de som offrar sin fritid för att hjälpa lantdjursägarna, antagligen för att Gunnar känner sin egen otillräcklighet i ämnet.

  101. Gunnar Glöersen says:

    Mats S Johanssson, felskrivning jag rättar! Tack för påpekandet, jag korrekturläste fel i all hast och ändrade till det obegripliga.

  102. Mats S Johansson says:

    Ett sådant resultat hade inte varit omöjligt för bara ett par år sedan. ?????

Kommentering är stängd.