DN först ut med aprilskämt!

Jag fick en länk av en person i Rovdjursföreningen i morse, han gillar att skicka artiklar som han tror retar mig och där journalister eller krönikörer raljerar med vargfrågan eller jägare. Idag fick jag en länk till en ledare i DN, med rubriken ”Betala ert varghat med egna kulor”. Nu råkade vi diskutera just dagens datum 1 april vid frukost, men hade ändå inte låtit mig luras. Lite märkligt är det ändå att DN upplåter sina ledarsidor till aprilskämt. Dessutom ett så otroligt dåligt skämt att man måste vara lite korkad för att låta sig luras! För att gå på skämtet måste man vara okunnig om jakt, inte kunna något om vem som betalar statligt jaktkort, man måste tro att skattebetalare står det årliga bidraget till jägarorganisationerna. Dessutom måste man helt ha missat att 85 % av Sveriges riksdag röstade för en rovdjurspolitk som stöddes av de flesta organsiationer på landsbygden, däribland Svenska Jägareförbundet. Erik Helmersson, skämtaren, vet givetvis hur det ligger till i verkligheten och att skämtet riskerar att öka polariseringen i en redan infekterad debatt. Skämt skall vara roliga, inte syfta till att kränka enskilda eller grupper.

Nu är det bara att hoppas att ansvariga politiker tänker efter extra noga nästa gång det är dags att öppna plånboken till DN. DN får nämligen årligen mångmiljonbelopp i presstöd. Klarar man inte att skilja seriösa ledarsidor från dåliga aprilskämt bör bidragen dras in. 
Som värmlänning ställer jag mig tveksam till att bidra med skattepengar till en storstadstidning som DN. ”Vissa åsikter och metoder är oförenliga med skattepengar.”

 

16 Kommentarer
  1. Calle Anka says:

    Hanne Kjöller behöver ni inte bry er om. Hennes specialitet är ju att med patos uttala sig i frågor hon saknar kompetens i. I hennes fall är det åsikter och ett självförtroende som kanske kan beskrivas som grandiost som styr. Själva frågan spelar mindre roll.
    Men, är det ingen mer än jag som reagerar på att hela denna diskussion handlar om något som någon trodde var ett aprilskämt men inte var det? Var inte detta faktum lite komiskt? Eller är det så känsliga spörsmål att fradgan i mungiporna överskuggar allt annat…

  2. Henrik says:

    Erling
    Är det din åsikt att vi i Sverige 2012 ska ha barn som går i skogen som vallpojkar/flickor?
    Visst går det att häbergera större mängder varg än vi har nu i Sverige. Frågan som måste ställas är om vi är intresserade av den livsmiljön!
    Jag vill att mina barn ska gå i en bra skola, inte valla boskap i skogen.

    Vem är viktigast?

    De som vill ha varg är fria att köpa skog och arrendera jakträtter o på sin mark gynna vargpopulationen. Att via NVV försöka tvinga på landägare och jakträttsinnehavare mer varg är en bakvänd ordning där en liten gupp låter en annan större grupp stå för notan. Det brukar kallas att åka som fripassagerare.

  3. K Erling says:

    Det har gått långt när man funderar på sanktioner mot media som framför åsikter man inte gillar. Men det är ju inte en ovanlig åtgärd på många håll i världen. I vissa länder skulle man nästan kunna säga att det är normalt att agera så mot misshagliga publikationer.
    Aprilskämt, tja vissa för fram ”fakta” året runt, som man faktiskt funderar på om de tror på själva.
    En sån återkommande uppgift är vargens förmenta farlighet för människors säkerhet.
    Det finns länder, som alltid har haft en vargstam långt större än Sverige nånsin kommer att få, och där uppgiften att vakta fåren ofta har legat på barnen, i bästa fall beväpnade med grytlock.

  4. Gunnar Fernlund says:

    Kerstin: Det skulle vara intressant att vet vad du baserar ditt påstående, ” Viltvårdsavgiften och älgvårdsfonderna uppfyller med råge all kriterier för en skatt…” på? Själv tycker jag att jag har torrt på fötterna när jag påstår att det inte är en skatt. Detta eftersom det regleras av jaktlagstiftningen, och inte av Skatte- och taxerings-författningarna. Avgiften (inte en skatt utan en avgift) går till en fond vars syfte är reglerat i jaktlagstiftningen. Yttermera administreras detta av kammarkolegiet och inte skatteverket. Så jag ser fram mot en förklaring av hur du får detta till en skatt.

    Vad som dock är finansierat av skattemedel är B.l.a. Presstödet, distributionsstödet samt lönebidrag. Det sistnämnda uppbärs T.ex. av SRF för en kanslist. Så det vore trevligt att här och där slippa se representanter för de som som uppbär stöd och bidrag, finansierat av skatter, kasta sten i glashus. Så som Erik Helmersson med flera gör allt för ofta.

  5. albert fridborg says:

    Kerstin, den vise tiger still men dåren avslöjar sig med sitt tal,om man vill vara filosofisk.
    Oavsätt vad du har för förvriden verklighetssyn så kommer pengarna från jägarna själva,eller?

  6. nisse says:

    Kerstin/Om man bortser ifrån att hela ledaren är baserad på felaktigheter så har han helt rätt.
    Du kan ju kalla det vad du vill, avgift eller skatt. Oavsett vilket är det ju inget som kostnadsmässigt drabbar någon som inte jagar och borde således inte behöva bekymra varken dig eller Erik Helmersson nämnvärt. Det stör dock mig att mina skattepengar finansierar skitblaskan Helmersson arbetar för. Vad anser du om det Kerstin, ska vi jägare behöva vara med och delfinansiera denna typ av smutskastning?

  7. Kerstin says:

    Viltvårdsavgiften och älgvårdsfonderna uppfyller med råge all kriterier för en skatt, så visst har Erik Helmerson helt rätt.

  8. Gunnar Glöersen says:

    Lars Dahlén, nej kanske inte. Presstöd får de inte, men tydligen distributionsstöd, Verkligheten överträffar dikten. Jag som skattebetalande jägare betalar för att DN skall kunna sprida sina myter om jakten och jägarna.

  9. nisse says:

    Hasse Brandt/ På vilket sätt var den särdeles kompetent skriven? Texten byggde ju från början till slut på felaktigheter? HUR kan det anses kompetent?

  10. Calle Anka says:

    HA, Ha, detta var en rolig diskussion. DN skriver idag att de detta år inte publicerade något aprilskämt!

  11. Lars Dahlén says:

    Det är sant att DN inte får något presstöd men de får distributionsstöd har inte sett förra årets siffror men 2010 fick de 5,8 miljoner.
    Detta är till skillnad för de pengar som bla SJF får skattepengar.
    Så Gunnar ditt inlägg var inget vidare april skämt.

    //Lars D

  12. Gunnar Glöersen says:

    Hasse Brandt, vilket datum var det igår? Om DN kan sprida irrläror det datumet så kan jag väl få göra samma sak? Jag vet mycket väl att inte DN får presstöd, det var liksom hela poängen med inlägget. April, april!!!

    Du skriver att blogginlägg på SJFs hemsida skall vara sakligt korrekta, ställer du inte samma krav på DN:s ledarsida?

  13. Hasse Brandt says:

    Gunnar Glöersen:
    Nu är du riktigt ute och cyklar. DN har eller har aldrig tagit emot statligt presstöd. Däremot så har konkurrenten Svenska Dagbladet gjort det i många år. Blogginlägg ska vara korrekta.
    Förövrigt så tycker jag att DNs ledare var alldeles särdeles kompetent skriven.
    Hur jag hittade din blogg: En annons i Gefle Dagblad; Vi värnar om vår livsstil. Undertecknat av Jägareförbundet, Gävleborg.
    Vacker illustration av My Hansson, men i absolut fel sammanhang.
    Vänliga hälsningar
    Hasse Brandt

  14. Calle Seleborg says:

    ”Skämtet” upprepar bara vad Rovdjursföreningen ledande figurer ofta har upprepat. Nämligen att jägarna får skattepengar. Fast det är klart många alster från den kanten kan betraktas som aprilskämt året om. Ledaren var dessutom helt i linje med Expressens ledare häromdagen där man gav sitt oförblommerade stöd till APUs huliganpoliser.

Kommentering är stängd.