Rovdjursutredningens misslyckande!

Som många vet har jag ingått som expert i rovdjursutredningen, jag har som avslutning i det arbetet skrivit ett särskilt yttrande. Jag hade önskat att jag sluppit och att han lyssnat mindre på genetisk fundamentalism och mer på människor som drabbas! Nu riskerar flera av de förvaltningsverktyg som han föreslår och som faktiskt är bra att inte fylla någon funktion. Verktygen finns, men de går inte att använda till lösa huvudproblemet, för många rovdjur. Det är ungefär som att dela ut bestick till svältande barn!

Varför blev det återigen så att de på landsbygden som påverkas negativt, anser sig vara lurade? Jo, utredningarna kom i fel ordning. Att först låta genetiker och andra naturvetare fritt få tolka art- och habitatdirektivet utan politisk styrning kan bara ge ett resultat, krav på tusentals rovdjur. När genetiker fått säga sitt fanns inget eller mycket lite utrymme kvar för socioekonomsikt hänsynstagande i slutbetänkandet. Men det allvarligaste var att Liljelund inte följde själva utredningsdirektivet! Han struntade fullständigt i att låta göra beräkningar av hur många rovdjurs som krävs för att stammen skall vara livskraftig. Regeringens direktiv till utredningen var tydligt, han skulle låta göra en sådan beräkning och med den som stöd och i enlighet med EU kommissionens egna rovdjursriktlinjer lämna förslag till tolkningen av gynnsam bevarande status. Liljelund gav istället en internationell forskargrupp i uppdrag att sätta Sveriges mål för vargförvaltningen! Svensk vargpolitik styrs alltså inte ens av svenska forskare utan i praktiken av två finnar, en dansk, en amerikan!

Vad händer nu, är en berättiga fråga? Jag önskar att jag visste vad regeringen vill, men konstaterar att Liljelund själv verkar ha insett att hans ambition att ta socioekonomisk hänsyn gick om intet. Han lyckades bakbinda sig själv. Liljelund är dessutom före detta GD på Naturvårdsverket och nuvarande VD för Mistra och då kan man ju inte erkänna att man gjorde fel. Ändå gjorde han nästan det vid presskonferensen! En journalist som påpekade att Finland angett ca 200 vargar som gräns för gynnsam bevarandestatus och frågade om en annan utredare hade kunnat komma till ett annat resultat? (23:35 in inslaget) Liljelunds svar var tydligt! Han svarade kort och gott ”ABSOLUT!” Dessutom la han till att hans eget förslag är hans personliga ”bedömning” och att den är ”preliminär” och att det tillsammans med remissvaren kan lika till grund för regeringen slutligt ställningstagande. Tydligare kan det inte sägas, utan att erkänna att man gjort fel!

Nu är det regeringen som måste gå tillbaka till sitt eget utredningsdirektiv. Uppdraget var att beräkna minsta livskraftiga population och därefter ange de högre ambitionerna än att enbart förhindra utdöende som direktivet kräver. Det skall göras av svenska politiker i Sverige riksdag, inte av två finnar, en dansk och amerikan. Den sammansättningen får mig att tänka på Bellman historier som var populära när jag var ung. Jag tillåter mig en liten omskrivning av en!

Bellman stod och hoppade på ett gatubrunnslock och sa:
– 450, 450, 450, 450
Då kom en Liljelund gående och frågade Bellman vad han gjorde. Sen frågade Liljelund om han fick prova. Liljelund ställde sig på locket och började hoppa och sa:
– 450, 450, 450, 450.
Då drog Bellman undan locket så att Liljelund föll ner i brunnen.
Sen ställde sig Bellman igen på locket och hoppade och sa:
– 451, 451, 451, 451.

Mitt tips till regeringen är att sluta hoppa!

71 Kommentarer
  1. albert fridborg says:

    Dag tack för svaret.
    Jag förstår att det övergripande släktskapet i vargstammen inte ändras mer
    om man jagar just dessa vargar,men det är lättare att argumentera för jakt för att förhindra
    vidare innavel.
    Jag förspråkade jakt på föräldrarna,annars fortsätter ju syskonparningarna.
    Om man vill få till stånd någon form av decimering så måste arumenten vara greppbara
    för en bred grupp.(alla vet att syskonparning är osunt).
    Faktum är att det inte är sämmre att jaga dessa även om det inte bättre ur genetisk synvinkel.
    Förvaltning handlar mer om praktik än teori det är därför det går så dåligt just nu.

  2. Dag Lindgren says:

    Albert Fridborg: Det är ett bra ämne att ta upp, men mitt svar är nej, det finns inget skäl att inrikta jakt speciellt mot valpar efter helsyskonparningar. Detta är genetik i den högre skolan och jag förväntar mig inte att mer än ett fåtal skall förstå.
    ”Vi genetiker” talar populärt om att sänka vargens inavel, vilket inte exakt uttryckt, utan bara ungefär beskriver målet. Vad ”vi” vill är att sänka vargens ”genomsnittliga släktskap” eller ”gruppinavel” eller ”group coancestry” eller ”mean kinship”. Detta ”är” den inavel som uppstår om alla vargar paras med varandra (inklusive sig själva). Man kan se detta som potentiell inavel. Genetiker kan ofta antas underförstå att det är denna typ av inavel de talar om i detta sammanhang. Jag diskuterar begreppet på http://vargdag.wordpress.com/2011/10/23/genomsnittligt-slaktskap-berakningsmetod/ och tror att de viktigaste ”experterna” förstår och tillämpar det på rätt sätt.

    Jag har diskuterat incest i den skandinaviska vargstammen på http://vargdag.wordpress.com/2011/11/12/stamtavla-och-resultat/ . Ungefär en tiodel av alla vargpar som fått avkomma sista decenniet är helsyskon och ytterligare några är förälder-avkomma. Samtliga vargpar som ger avkomma med mycket hög inavelsgrad är sådana incestfall. De utmärks av låg avkomma och litet bidrag till den framtida vargstammen. Det kan ses som ett skäl att de inte behöver jagas, de har ändå liten betydelse för stammens framtid. En avkomma till helsyskon har hög inavel, men är inte mer släkt med resten av vargstammen än om dess föräldrar valt andra partner. Det minskar inte det genomsnittliga släktskapet speciellt mycket om man skjuter just dem. Den relativt höga frekvensen av incest gör att ”den genomsnittliga inaveln” blir högre än det genomsnittliga släktskapet. En annan konsekvens av att använda gruppsläktskap istället för genomsnittlig inavel är att F1 avkommornas med inavel 0 väger mindre, eftersom de faktiskt är släkt med resten av vargstammen.

    Den exakta definitionen av vad som menas med att rovdjursutredaren vill inaveln skall sänkas till 0.1 har betydelse. Därför är det viktigt att förvaltningsplanen har en exakt definition. Möjligen kan man ironisera lite över att utredningen och dess expertgrupp fastlagt ett kvantitativt värde på inavel utan att förstå eller definiera vad de egentligen uttalat sig om.

  3. Gunnar Glöersen says:

    Calle Seleborg, riksdagsbeslutet var högst 210 vargar! Erkänner att jag inte kollade uppgiften om tamdjur i norra Värmland, men vet att det bedrivs tamdjurskötsel i andra områden med varg. Påståendet jag kommenterade var att det är omöjligt! Jag har inte sagt att det inte försvåras.

  4. Calle Seleborg says:

    Jag vet inte var du får din information om Värmland från Gunnar. Det är stora skillnader mellan vänerlandskapet och norra klarälvdalen. Jag tror inte det finns kvar en enda fårbesättning mellan Stöllet och Långflon. En sträcka på nästan 10 mil. Några få dikor-besättningar finns. Det är allt.
    Kontrollerar man status för Värmlands miljömål finner man bl. a. följande lydelse:
    ”En stor del av länets jordbruksanknutna natur- och kulturhistoriska värden finns dock kring småjordbruk i skogsbygderna, där nedläggning och igenväxning är ett stort hot och i många fall ett faktum.”
    Faktum är att Värmland konstaterar att 11 av de 16 miljömålen kommer inte att uppfyllas . Naturligtvis skrivs inte en rad om att vargförekomsten är en kraftigt avskräckande faktor för de som vill etablera djurhållning i skogsbygderna.

    Dag! När du diskuterar antalet vargar verkar du glömma att riksdagsbeslutet var MAX 210 st. Alla diskussioner och beslut har haft för avsikt att det ska var MINST 210.

    Varför vågar ingen politiker eller organisation tala om att kejsaren har inga kläder (=vargen har ingen positiv effekt i vårt kulturlandskap)? Däremot massor med problem. Däribland biologisk utarmning.

  5. Gunnar Glöersen says:

    Anders Hermansson, vad medlemamrna tycker i frågan om att ha varg på den egna jaktmarken vet vi båda. De flesta vill slippa! Däremot tycker inte flertalet att vi skall driva nollvision för det. Motsägelsefullt? Nej, inte alls! De vet nämligen att nollvission har lika stor chans i en folkomröstning som en snöboll i helvetet! Märkligt att inte 100 % uppslutning för varg i Sveriges riskdag får dig att inse det! Vilket parti tror du kommer att driva frågan dit du vill, folkomröstning om vargens vara eller icke var! Om det lyckades, vilket partis linje skulle du rösta på, alla vill ju livskraftig stam?

    Jag ser därför ”livskraftig stam” som vägen ut mot färre vargar. Att numera genetiker som Dag Lindgren ifrågasätter genetikspöket borde tilltala dig istället för att de argumenterar emot. Du diskuterar inte ens samma sak som vi.

  6. Anton says:

    Det värsta i hela utredningen är förslaget att Naturvårdsverket ska få överta beslutsrätt från riksdagen i rovdjursfrågan. Det är dels direkt odemokratiskt, men också en klar jävdiskussion då ju utredaren själv kommer just från Naturvårdsverket och därmed kliar sina gamla kollegors ryggar. För att inte tala om kompisarna på SRF (som ju på arbetstid värmer kontorsstolar på Naturvårdsverket)…

    Mitt största klagomål mot den i Sverige förda rovdjurspolitiken har varit just att Naturvårdsverket hela tiden kringgått riksdagens beslut. Nu har man dessutom fått in en före detta genereldirektör som utredare och (trumvirvel, ta-ram, ta-ram)…
    han kom fram till att Naturvårdsverket ska få mer beslutsrätt!

    Hela soppan stinker och förhoppningsvis går den rakt i komposten. Vi kan inte låta den myndighet som misslyckats så totalt få utökat inflytande. Snarare borde den fråntas all inblandning. Rovdjuren är en landsbygdsfråga. Låt landsbygdsdepartementet handha det hela istället! Den biologiska positiva påverkan på naturen (av i synnerhet varg) är försumbar. Den biologiska mångfalden minskar istället i och med att det småskaliga jordbruket minskar och därmed också det viktiga naturbetet. Därtill står kulturvärden (fäbodar) på spel. ”Matlandet Sverige” kommer i framtiden att handla om att lossa köttcontainers i Göteborgs hamn om inte vansinnet snarast avbryts.

  7. Anders Hermansson says:

    Gunnar Glöersen, citat (8 april 20.55): ”jag förstår att du inte vill föra debatt om GYBS eftersom den innebär varg i Sverige”.
    Så är inte fallet, jag vill ta saker i rätt ordning, se mitt inlägg 8 april 16.56: ”Frågan är således inte vargens INAVEL – frågan är vargens i Sverige VARA ELLER ICKE VARA!”
    Det har stiftats lagar, skrivits eu-direktiv och undertecknats dokument; men så länge lagar inte får legitim status bland berörd del av befolkningen så länge kommer frågan att vara en fråga om politik, förtryck kontra legitimitet. Vår rovdjurslagstiftning har en så solkig, rent ut skamlig historia, att enda lösningen torde bli att riva upp den helt med början 1966; ny lagstiftning måste utgå från folkets vilja och folkets rättigheter. Jag kan hålla med dig om att visst tycks det möjligt att i stort enbart genom tämligen fri jakt hålla en vargstam i storleksordningen 100 djur i Sverige i långa tider utan inavelsproblem, även om jag inte kan se för mig hur en sådan jakt rent praktiskt skall gå till om det skall vara frilevande vargar fördelade över landet. Men folket där dessa vargar måste finnas vill inte ha varg och därför är GYBS-debatt prematur!
    Den omoraliska svenska vargpolitiken vilar i huvudsak på två fundament; sakinnehållet i propositionen ”En sammanhållen rovdjurspolitik” och att Sveriges vargstam påstås härröra från spontaninvandrade vargar. I propositionen blandas fakta, fabler och fanatikers åsikter, en skräpproposition som aldrig borde ha kommit till riksdagen. Göran Persson tackade med denna proposition mp för stöd och riksdagens ledmöter gjorde som de blev tillsagda att göra; de godtog propositionen utan märkbar granskning och utan konsekvensutredning. På detta sjaskiga sätt stiftade riksdagen år 2001 lag för att skydda något man ANTOG var varg men som lika gärna kunde varit olagligen utplanterade, eventuellt starkt inavlade hundbastarder. Dvs. sådana djur som man i Norge sköt för att utrota! Dessa lagars tillkomst präglas av dödssynderna högmod, girighet och lättja och kommer ALDRIG att kunna få legitim status bland berörd allmänhet.
    Vargpolitiken har på grund av sitt tillkomstsätt blivit varaktigt infekterad och har ur politisk synvinkel blivit en LOSELOSE-situation: Vargarna ynglar och Alliansen förlorar röster hur de än gör. Gunnar Glöersen formulerar läget enkelt och slående, citat ”Politikerna måste hitta en politisk väg ut, …”.
    Ja, politikerna letar efter en utväg men hittar ingen i Liljelunds fabler; Skultuna gav knappast mersmak på ”förvaltningsjakt” samt är licensjakt i politisk blockad. Vem som tror på eller vågar satsa politiskt kapital på Liljelunds märkliga alster får vi kanske se till hösten.
    I detta läge kommer SJF med en plan A, en på teori och erfarenhet(?) baserad vargskötselplan som påstås visa att man kan göra EU nöjda genom att ha 150 vargar i Sverige och 50 vargar i Norge. För att komma dit måste man få avtal med Norge, hundratals övertaliga vargar måste avlivas och EU skall godkänna både avlivning och plan och svenska politiker skall återigen satsa politik på vargskötsel. En möjlig plan men sannolikheten att plan A kommer att genomföras är enligt min åsikt NOLL.
    Men SJF har en plan B, en plan som applåderas av biologer och det är att få EU att betrakta de svenska vargarna som en del av vargarna i Finland, ryska Karelen och Baltikum, man har gett konstruktionen det stolta namnet ”den nordeuropeiska vargstammen” – fast någon sådan existerar inte. För att bryta en nu nästan absolut isolering krävs att renskötseln i Sverige och Finland upphör, omfattande lagändringar och avtal krävs mm. En omöjlig plan och sannolikheten för att denna plan B kommer att genomföras är enligt min åsikt NOLL.
    Återstår modellen med NOLL vargar – den är genomförbar, den är långsiktigt stabil, den är lönsam för samhället, den accepteras utan problem av allmänheten och den är ur politiskt synvinkel en WINWIN-modell helt utan ”biverkingar”, tvärtom kan vi då leva upp till önskemål från WHO/FN genom att utrota dvärgbandmask. Planen uppfyller kanske inte EUs förmodade vargkrav, men i så fall torde det vara upp till EU att ta fram en fungerande modell för en långsiktigt livskraftig dvärgbandmask- och rabiesfri vargstam i Sverige – då kanske vi får ändringar i direktiv och lagar?
    Gunnar Glöersen, tänk att det alltid skall kännas så mycket bättre att slå ihjäl budbäraren jämfört med att åtgärda egna brister. Du skriver, citat ”Min och SJFs bedömning är dock fortfarande att den linje vi nu diskuterar har större chans att lyckas än nollvisionen”. Självklart skall SJF företräda jägarna och jag vill SJF väl, men jag tycker att detta är en till dårskap gränsande envishet – anslut i stället SJF till det stora jägarkollektivets vilja och gå in för noll vargar! I sak spelar det kanske ingen roll, för jag är övertygad om att det blir krav från allmänhet, areella näringar och samhällsbyggande som kommer att tvinga fram en ny legitim nollvargpolitik.
    Värmland och särskilt norra Värmland ser inte jag som något lyckat exempel på att djuruppfödning och frilevande varg går att kombinera. Självklart förekommer jordbruk och djuruppfödning även där det finns varg – kulturer dör som tur är långsamt. Men när kulturdöden väl inträffat så är den lika oåterkallelig som den fysiska döden. Och i Värmland sprider sig denna kulturdöd likt en medeltida pest, med varg som den dödliga pestbacillen som staten med lagen i ryggen sprider över landet.

  8. Jan Bratt says:

    Även en vanlig jägare som jag läser med intresse vad Dag L. skriver, fast hans uträkningar, ja hela den genetiska biten kan man naturligtvis inte kommentera, om man inte har just dessa specialkunskaper. Men, Dag skriver, nämner en del om Carlgren och Januz samt EU och vår regering, mao alla som har något att bestämma i frågan om man undantar Carlgren. Däremot nämns inte något om div djurrättsorganisationer eller miljöorganisationer som säkert inte bryr sig särskilt mycket om Dag,s förträffliga slutsatser, men som jag ändå tror har ett stort inflytande över såväl Januz som de svenska politikerna.
    Att djurrättsorganisationerna motarbetar alla förslag från jägare, lantbrukare, SKK m.m handlar om något helt annat än genetik, det handlar nog mer om att man vill ha ett reelt inflytande över rovdjurs och viltförvaltning i framtiden. Man såg sig nog stå kvar på perrongen den dagen 2009 då förvaltningsplanen om 210 vargar lades fram.
    Allt har i princip överklagats som går. Friska vargar har man endast haft som argument i debatten.
    När politikerna sedan skall bestämma, kan resultatet bli hur den s.k miljörörelsen lyckats, och långt ifrån vad vi själva trodde skulle bli.

  9. albert fridborg says:

    Om man försöker motverka inaveln,varför tillåts syskonparningar?
    Att ta bort sådana revir borde vara lika högprioriterat.
    Förvaltningen verkar handla mer om volym och mindre om kvallitet.
    Hur ska man få naturvårdsverket att lyssna argument för en liten frisk varg stam,när dom
    inte kan tillämpa ens de enklaste regler för avel?

  10. Gunnar Glöersen says:

    Dag Lindgren, det är tillåtet för vem som helst att skicka in remissvar på rovdjursutredningen. En idé vore väl att du gjorde det i egenskap av genetiker som satt dig in i varggenetiken och konsekvener av vargjakt.

    Jag delat som sagt din uppfattning i princip alla delar som du skrivit om. Men glöm inte bort att det är politk, mer än biologo just nu. Det du skriver om EU kommissionen och om att ”inte förlora ansiktet” är synnerligen relevant. Både regeringens och kommissionens agerande just nu är en fråga om prestige. Regeringens enda prioritering är att inte hamna i domstol, vilket jag har svårt att förstå. All data talar för att kommissionens skulle förlora. Kommissionen misstror regeringen och säger öppet att de tro att Sverige försöker lura dem. Nu står vi med Liljelunds utredning som säger 450 vargar. Ingen kan förklara varifrån just den siffran kommer. Men kommissionen kommer att ifrågasätta varje avsteg från den. Alltså behövs ett nytt vetenskapligt underlag. För det första måste man, som jag ser det, göra en ny demografisk sårbarhetsanalys som bygger på epirisk data från den Skandinaviska stammen. Sen måste man bestämma sig för hur genetiken kan säkras, du har ju svar på den frågan. Om vi förutsätter att du har rätt, skulle den naturliga invandringen vara tillräcklig för att uppnå GYBS om den kombineras med vargjakt på inavlade vargar. Vad regeringen borde fastställa är alltså en plan för att följa upp invandringen och eventuella kompletterande förstärkningsåtgärder. Kommissioenns egan riktlinjer förordar en genetiskt effektiv ny varg per generation, vilket du noterat. Inga andra mål än dessa två, PVA och invandrings-/förstärkningsmål behövs enligt min mening. Det skulle leda till en livskraftig stam med färre vargar än idag och skulle hålla vargstammen och problemen på en någorlunda acceptabel nivå. Alla borde kunna enas kring detta, om det inte vore för personliga värderingar och politik!

  11. Dag Lindgren says:

    Det är sant att jag är på väg nedför som händer när vi blir gamla, men detta innebär ju inte med automatik att vad jag gör behöver vara dåligt eller irrelevant. Folk har olika kompetenser och det har ett stort värde för en debatt att olika kompetenser och balgrunder deltar. Möjligen kan man bli irriterade på ”gamlingar” om de allt för ofta upprepar samma argument under decennierna. Argumentet att vargjakt är bra trodde jag var klart nog, för att det inte skulle kunna avfärdas som ett symtom på åldersdemens.

    Som forskarsjäl tycker man att beslut skall ha bra underlag. Nu beaktar de beräkningar som gjorts av migration inte ”jakteffekten”, dvs underdriver med en faktor två eller mer. Och beräkningarna utgår från ett vargantal som är avsevärt lägre än för planerade tillämpningar. Och någon vilja att korrigera för dessa brister har jag inte märkt, känner någon annan till det?

    När jag började prata om detta trodde jag att ”de riktiga vargforskarna” med sin större trovärdighet och möjligheter att justera sina simulatorprogram skulle räkna mer detaljerat och jag är frustrerad att detta inte skett.

    Debatten på SLU-bloggen resulterade i några kommentarer varav ett par relevanta och bra och en från Grimsö. Inget fiasko! Bättre respons än många andras försök att ta upp något! Så inte särskilt frustrerad.

    Jag skrev direkt till Carlgren med ett diplom för hans goda varginsikter, som jag föreslog att han kunde sätta upp på väggen inför besök av vargdelegationer, sånt smicker var han nog inte van vid!! Fick det längsta svar jag fått på något varginlägg, det mesta var förstås standardskrivningar, men några meningar bar prägel av direkt från honom till mig. Men syftet att få honom att förstå att vargjakt är bra genetisk vargförvaltning och att man nog kunde skaka av sig EU om man kunde förklara detta för EU misslyckades. Funderar på att skriva till ”Januz”, om att han har bidragit till att strö stenar i vägen att reducera vargens inavel och svensk rovdjurspolitik förutom att minska trovärdigheten av Sveriges parlamentariska demokrati. När regeringen gjorde sitt utspel så trodde jag först det var en mer eller mindre uppgjord deal med EU, ”politiken” fungerar vanligen så, man går ”halva vägen” var. Sverige gör en eftergift och i gengäld avskriver EU ärendet. Trodde det fanns ett ”gentlemens agreement”. Kloka ”politiker” tycker ofta att det finns skäl att inte låta en motståndare i en sakfråga ”förlora ansiktet” och att envist segdra frågan genom åren, det finns ofta ett liv bortom sakfrågan också. Därför kände jag först mest för att försvara regeringen. Men detta skedde inte, EU fortsätter att mala och tänker tydligen se till att det inte blir någon jakt 2013 heller och omöjliggöra för regering och riksdag att leda en trovärdig rovdjurspolitik.

    Utredaren har ändrat positioner i den riktning jag avsåg mellan delbetänkande och slutbetänkande, det reflekterar kanske min påverkan. Jag bad om ursäkt på förhand för att jag avsåg vara överdrivet kritisk för att propagera för ”gynnsam bevarandestatus nu” för att möjliggöra inavelsreducerande jakt trots EU och man ju uttrycka det som att han lagt manken till.
    Vad jag först gör är att publicera kommentarer på utredningen som är relativt snälla bl a eftersom jag faktiskt tror jag i någon liten mån tillåtits påverka den.
    http://vargdag.wordpress.com/2012/04/10/rovdjursutredningen-slutbetankande/

    Sedan sända till förvaltningsplanen med påpekande om de utvidgade förväntningarna på att förvaltningsplanen skall göra vad rovdjursutredningen inte gjorde.

    Sedan har jag förberett ett inlägg där jag klagar på jägarna och LRFare för deras genetikfientliga attityder (vargdrev mot försöken att rädda både den genetisk hyperviktiga gula och renarna och sånt).
    Ett något bättre utformat ”skräckscenario” om man fortsätter med fri tillväxt? Innan det ligger en proposition kan man inte avskriva fri tillväxt, och då bör man tänka mer på var man hamnar och hur det utvecklas och det verkar inte finnas någon annan som tänker. I Värmland och Dalarna ligger det nog nära i tiden att det börjar bli påtagligt att det ”biologiska taket” nalkas. Gunnar G tipsade om en artikel, men nu tror jag på fler vargar eftersom det finns ganska mycket vargmat. Vargarna verkar inte bli SÅ elaka ens vid matbrist så skyddsjakten blir kanske inte SÅ begränsande, skyddjaktsbehovet verkar inte stegras trots växande ramar och vargantal, synd för de som inte gillar vargar, kraftig ökning av tamdjurangrepp skulle varit bra som argument. Ingen verkar veta hur många vargar det egentligen fanns förut, enda hårda data är cirka 600 dödade per år ca 1830, som var många nog för att stammen så småningom reducerades. http://vargdag.wordpress.com/2011/12/31/verlater-kontrollen-till-eu/ http://vargdag.wordpress.com/2011/12/09/historia-fore/
    Anders Hermansson: Jag tycker inte det i den överblickbara framtiden behövs extra många vargar i Sverige för att nå en internationell megapopulation på tusentals vargar, som dock inte innebär ökat vargtryck i Sverige. För att förbättra kontakten österut föreslår jag EN familjegrupp i renbetesområdet som kommer att orsaka mycket stora problem i renköttsproduktionen på mindre än 1% av ”renbeteslandet” http://vargdag.wordpress.com/2012/03/12/ren/

  12. Anders Hermansson says:

    Dag Lindgren, de svenska vargarna lever och förökar sig i en miljö där föda i form av bland annat älg, tamren, hjort, får, kor, hästar, rådjur, hundar, andra tamdjur och sällskapsdjur finns i överflöd och där det finns rikligt med landområden med plats för nya revir. Att i ett sådant läge gissa på en ökning om 13 % för en djurart med kapacitet att föröka sig mångdubbelt är inte ärligt, Grimsö ger med sitt agerande näring åt misstankar om biologer som när drömmar om och aktivt arbetar för tusentals vargar. Men så har också myndigheterna förlorat all prestige bland berörd allmänhet, folk som bor i skogsbygderna ser att antal vargar och antal vargrevir ökar och det snabbt. Men enligt Grimsö så har beståndet knappt ökat på åratal. Många sätter större tilltro till O. Libergs ”egna” uppgifter om 40 % ökning och det under år med jakt! Att du hävdar 15 % är heller inte trovärdigt, bortförklaringen i ditt förra inlägg till trots. Men om vargarna i Sverige även framledes får fortsätta expandera utan hinder så är det knappast någon som tror att vargstammen kommer att dö ut av inavelsdepression, för det är precis så som Gunnar Glöersen säger, att ”Vargarna själva mår alldeles utmärkt!”. Vad du talar om är ett självklart och enkelt matematiskt samband och är inte till någon nytta i verklig vargjakt, en jakt som har hamnat i ett inrikes- och eu-politiskt baklås som någon snarast måste öppna för en omfattande vargjakt med syfte att minska antalet vargar rejält och det utan hänsyn till arvsanlag. Men å andra sidan företräder vare sig du eller andra involverade biologer vett och förnuft vad gäller rovdjurspolitik. I ett inlägg skriver du, citat ”Visst tycker ’vi genetiker’ att det på mycket lång sikt är bra med många tusen vargar för att behålla den evolutionära potentialen hos den nordeuropeiska vargen”. Detta uttalande innebär att du föredrar att vargarna i Sverige utgör en integrerad del av en mångtusenhövdad ”nordeuropeisk vargstam”. En sådan vargstam skulle få ohyggliga konsekvenser i bland annat hela Skandinavien och kräva en utradering av svensk och finsk renskötsel! Göran Perssons expertgrupp angav år 2000 att dina ”många tusen vargar” var minst 5000 vargar, vilket tal även du omnämner i ett annat inlägg, citat ”… dvs om det varit vargar hade det varit 5000 …” (2012-04-08 kl 19:39). Till detta har diverse ”experter” vid olika tillfällen angett divergerande krav på minsta antal vargar, ända upp till mer än 10000 vargar. Några vetenskapliga rön som ändrar expertgruppens utlåtande har inte framlagts och är knappast att vänta, så trots ivriga förnekanden från betraktarsidan så är målet ett Sverige där i stort all skogsmark och även odlad mark i skogsbygderna inklusive renbetet är ”återförvildad” och rovdjuren är så talrika att all jakt är förbjuden. Vägen dit må vara krokig, ta tid och innehålla många delmål, även tillfälliga reträtter, men inget tyder på att betraktarsidan har ändrat slutmål.

  13. Dag Lindgren says:

    Riksdagens vargpolitik från 2009 ser inget vidare lyckad ut våren 2012
    http://vargdag.wordpress.com/2012/03/16/riksdagens-vargpolitiska-beslut-till-2012/
    Det skulle funnits 200 vargar men finns 300. Inte lätt för rovdjursutredningen med det dåliga utgångsläget!
    Vid den inställda licensjakten 2012 skulle det behöva skjutas 100 för att leva upp till riksdagsbeslutet. Vargförvaltningen borde väl bedrivits så att man inte behövt skjuta mer än säg 40 för att ligga inom ramarna för riksdagsbeslutet? Att man hamnat så högt kan väl inte bero på EU? Det var i augusti 2011 regeringen – för att blidka EU – ställde in licensjakten 2012 och gav instruktioner till vidgad skyddsjakt. Denna kursändring kan väl inte påverkat vargantalet redan före den inställda licensjakten? Vargantalet skulle inte rusat i höjden vintern 2012 om licensjakten 2011 varit större, varför var den då inte större? Intressant fråga, som jag tittade på
    http://vargdag.wordpress.com/2012/03/21/varfor-fler-an-210/
    Natuvårdsverket beställde ett underlag från Grimsö, som räknade på några alternativ med en låg tillväxt 13% och en hög 19%. Naturvårdsverket valde ett lågt alternativ. Jag tycker dock inte man kan anklaga någon för överdriven försiktighet (faktiskt till min förvåning). Det var flera olika mekanismer som ledde till att både naturvårdsverkets val och Grimsös underlag kan sägas ligga lite lågt. Hotet från EU kan ha bidragit, men ganska lite. Även om man tagit det högsta förslaget hade det funnits många vargar nu. Mitt intryck är att huvudorsakerna ligger i sådant som inte kunde förutses och tas hänsyn till i slutet av 2010 när besluten togs och innan man ännu hade information om hur många vargar som fanns hösten 2010. Dels finns det fel i skattningarna av antalet vargar (kvalitetssäkrade och övriga), dels finns det slumpmässiga variationer i hur antalen föryngringar och vargar faktiskt ändras mellan år. Dessa får en kumulativ verkan när man skattar utrymmet för jakt och ändringar av stammen mellan våren 2010 och hösten 2011. ”Den förväntade tillväxten i avsaknad av licensjakt” bör nog sättas något högre nu än i kalkylerna inför licensjakten 2011, men inte mycket högre. Inte heller är det troligt att vargens tillväxt nu slutat. De fluktuationer man tycker sig se är nog mest ”statistiska fluktuationer” snarare än stora ändringar i trender. Det användes sannolikhetsanalyser för att testa hur fel man kunde komma i verklig effekt av licensjakten 2011, men de bibringade nog ett intryck av för stor säkerhet omkring de vargantalsskattningar som skulle komma att framläggas våren 2011. Något borde väl svensk varförvaltning lära sig av denna historia.

  14. Dag Lindgren says:

    Ursäkta jag är sen att replikera på två inlägg
    Anders Hermansson: Fördubblingen på en varggeneration (5 år) var en medveten förenkling i avsikt att uttrycka mig enkelt och begripligt som en lobbyist, vilket jag sade att jag normalt försöker att inte göra. Jag har räknat ut att generationstiden i den skandinaviska vargstammen ligger lite under fem år http://vargdag.wordpress.com/2011/11/21/generationstid-lagre-an-formodat/ och möjligen inte riktigt fördubblas på en generation http://vargdag.wordpress.com/2011/11/09/effektiva-vargar-olika-effektiva/ , men detta är historiskt och de sista åren verkar fertiliteten ha ökat. Liberg (m fl) antog (som en nedre gräns) 13% tillväxt inför licensjakten 2011, jag skall återkomma till det i ett kommande inlägg! Det finns mer att säga men det var alltså inte meningen att mitt inlägg skulle uppfattas som en analys av vargstammens tillväxt.

    I övrigt får jag intrycket att jag får medhåll om att det är trivial matematik, men förstår inte varför detta skulle sakna verklighetsförankring. Jägareförbundet har accepterat iden med en vargstam och att inaveln skall reduceras. Jägareförbundet har också en ambition att förvalta och vårda vilt inklusive varg (viltvård är förstås inte samma sak som maximering av en art). Så jag tycker inlägget platsar här. Man kan inte diskutera allt i en enstaka bloggkommentar!

    Andreas Mårtensson: Du har rätt i att det vad jag förstår inte finns det ringaste i mitt förflutna som gör att man kan misstänka mig för gågna lojaliteter (eller framtida förmåner) när det gäller varg. Det går ju att åberopa vad jag faktiskt skrivit. Jag skrev att det förbättrar vargarnas genetik om man jagar dem som i licensjakterna 2010 och 2011 i Svensk Jakt (som väl har några 100 000 prenumeranter) och trodde sedan att argumentet skulle utnyttjas och räknas vidare på, inte bara av jägare utan forskare och andra intresserade. Lite vidare men kortare har jag skrivit i Land. Jag skrev på SLU bloggen. Sedan har jag skrivit några andra tidningsartiklar om varg, som ”jägarna” kanske inte gillar. http://vargdag.wordpress.com/vargartiklar-lindgren/ . Jag överväger att skriva en artikel på Newsmill. Jag har hittills kommit in på alla ställen jag försökt, men skulle jag komma in i SvD? DN verkar för vargfientlig.

  15. Gunnar Glöersen says:

    Dag Lindgren, i sak är vi som sagt överens. Frågan är hur vi/du går vidare. Du reagerade på ”föredetting” med all rätt. Men tyvärr är det så att de som vill ha många vargar avfärdar dig med just de argumenten! Jag vet, för jag har hört det, flera ggr. Dina inlägg noteras, lite så där i förbifarten, som uttalade av just en pensionär som inget kan om vargar! Jag vet t ex att du hade kontakt med utredaren i genetikfrågan. JAg vill minnas att han t o m kommenterade det jag sa med att han hört samma sak från dig!

    Du verkar frustrerad över att dina kollegor inte nappar på dina inlägg på forskarbloggen. Jag misstänker att det har med lojaliteter att göra. Det är inte ”inne” att använda genetiska argumment för att hålla nera antalet vargar!! Det tror jag är den enkla förklaringen, återigen politik istället för naturvetenskap. Vem vill ta en debatt och riskera att sitta med Svarte Petter när forskningsmedlen fördelas? Nej, som jag skrivit länge. Vargdebatten är politik förtäckt till naturvetenskap!

  16. Gunnar Glöersen says:

    Anders Hermansson, jag förstår att du inte vill föra debatt om GYBS eftersom den innebär varg i Sverige. Min och SJFs bedömning är dock fortfarande att den linje vi nu diskuterar har större chans att lyckas än nollvisionen. Du säger att det ”inte går” att ha varg i Sverige där det bedrivs jord och/eller djuruppfödning. Det är inte sant, även om jag precis som du ser problemen. Det har funnits varg i Värmland i 30 år, vare sig jord eller djuruppfödning har upphört. Inte ens i de norra delarna. Jag företräder jakten och jägarna. Det intresset/näringen däremot förlorar enorma belopp. För mig som företräder SJF är jakten det väsentliga, om det inte vore så så skulle väl våra medlemmar välja LRF istället.

    Hur demokratin sköts i SJF avgörs av våra stadgar och av förbundsledningen. Enskilda personer, speciellt sådan som inte ens är medlemmar, har inget inflytande i den frågan.

  17. Dag Lindgren says:

    Det finns väl kanaler att skriva där Laikre och Ryman inte sitter i redaktionskommitten?
    Även om jag har förståelse för känslan att ligga i lä vid muntlig debatt.
    Vargjakt förstärker effekten av tillförda vargar!
    Och du borde inte vara alldeles ensam att framföra argumentet om tanken fått genomslag!
    Det finns massor med ställen där det sägs att vargjakten görs för att få acceptans för den genetiska förstärkningen, men jag hittar inte var det står att vargjakten ”väsentligt förbättrar” effekten av den ”genetiska förstärkningen”.
    ”Att min teori stämmer”. Vad är det som gör att man inte övertygas av vad jag skrivit? Det borde räcka med logiken jag har inga problem med att övertyga mig själv, men jag tycker andra borde övertygas också, det borde vara intuitivt klart. Men den logiska slutsatsen har ju faktiskt bekräftats med markörgener!! Varför skulle det vara så angeläget att undanta genetiskt värdefulla vargar från licensjakt om inte de flesta trodde det hade effekt?
    Inte kan jag garantera att invandringen från Finland blir tillräckligt hög och jag tycker vi tills vidare skall hålla fast vid förstärkningstanken, men om fem år eller tio år är det trolligt vi finner att invandringen förstärkt med jakt är tillräcklig och kan lägga av med valpflytt.
    Du frågar om den storryska populationen. Jag har skrivit på http://blogg.slu.se/forskarbloggen/?p=630
    Detta är SLUs forskarblogg och den har en ansvarig redaktör (en genetikerkollega!) som lägger in artiklarna. Vem som helst kan inte komma in med en artikel. SLU bryr sig inte så mycket om exakt vad ”vi forskare” ”tycker”, men det skall vara kvalificerat underbyggt och inte extremisttänkande, det kan sägas ge en auktorisation av att åsikterna kommer från en ”vettig” källa. Det står mer i de andra delarna av min artikelserie på forskarbloggen.
    Den bevarandevetenskapliga vetenskapen är nog inte tillräckligt utvecklad för att ens teoretiskt ge ett bra svar om megapopulationer. Inte heller känner vi strukturen eller dess förändringar tillräckligt bra i den faktisak megapopulationen. Men nog tycker jag att chansen att det funkar är tillräcklig för att tills vidare utgå från det.
    Det står också om kontakten med Finland på http://blogg.slu.se/forskarbloggen/?p=591
    Kolla tabellen! Två invandrare per generation är nästan tillräckligt för att sänka inaveln till önskvärd nivå. Förstärks de en faktor två med jakt så räcker det med en invandrare per generation. Sista varggenerationern kom det två invandrare och sedan vargen etablerarde sig knappt en per generation i genomsnitt. Så troligen räcker det med bara nuvarande invandring förstärkt med jakt för att på lång sikt få ned inaveln i närheten av önskad nivå. Men som jag sagt är det en så osäker slutsats och dessutom är vargen fortfarande genetiskt skraltig så att jag ändå tycker man skall arbeta vidare med genetisk förstärkning. Hade ”den gula”, ”pendlaren” ”Kilsbergstiken” lämnats ifred och fått valpar 2012 kanske det vore så säkert att den naturliga invandringen kombinerad med jakt var tillräckligt för att förstärkningsambitionerna kunde reduceras.
    Det är klart att det är en viss stimulans för en forskarnatur som bara tänkt på jakt de sista åren att få jägare att fatta att vargjakt är jättebra för vargarna! En viss envishet att få gehör för sina ideer är nog utmärkande för en bra forskare (fast det är ju viktigare att ideerna är bra). Om nu detta är ett mentalt problem, vilket det verkar vara, eftersom det inte framförs med större eftertryck.
    Vad jag skriver är kommenterbart. Jag har inte fått någon kommentar som jag uppfattar som ett påpekande av ett allvarligt felslut eller misstag. ”Kollegorna” har i allmänhet inte hört av sig trots att jag ibland hört av mig på ett sånt sätt att jag själv som anständig vetenskapsman skulle svarat och vad jag skriver är öppet för kommentering. Egentligen ingen reagerade på en vädjan från redaktören att berika vargdebatten. Tydligen har forskarbloggen efter en tid tagit bort kommenteringsfunktionen, men den fanns där ganska länge och på min egen blogg går det bra att omodererat kommentera gamla bidrag.
    ”Föredetting”, det finns nog ingen som kan lika mycket relevant varggenetik som jag, som börjat med det för två år sedan. Just genom att jag har fräscha ögon och öppet sinne och är oavlönad och inte har några lojaliteter eller förväntningar att ta hänsyn till borde jag betraktas som trovärdig. Jag har jobbat i fyrtio är nära skogsträdsförädling och skogsbrukets fröförsörjning, mycket centrerat omkring inavel och släktskap. För tall har ”vi” en ”förädlingspopulation” med effektiv populationsstorlek på 1000, dvs om det varit vargar hade det varit 5000 och det har jag varit med och lägga upp och välsignat. Att det är så stort är INTE huvudsakligen av naturvårdsskäl utan till mycket stor del produktionsskäl. Att höja produktionen på svensk skog 10% har ett MYCKET stort värde för Sverige. Därför borde jag vara trovärdig när jag talar om FÅ vargar. Det är jag som senast skrivit ett beslutsunderlag till regeringen om förädlingens påverkan på skogarnas genetiska variation. Min lojalitet är hos tallarna om någonstans och jag gillar INTE att jägarnas älgar fördärvar tallskogens produktion. Så därför är det trovärdigt att jag inte uttalar mig för få vargar pga av någon slags lojalitet med jägarkåren! och trots att mågna vargar möjligen skulle kunna vara en allierad i kampen mot skogsskadorna!!!! Jag är inte helhjärtat för få vargar, jag vill bara ge samhället allsidigt beslutsunderlag som visar att få vargar ibland kan vara genetiskt fördelaktig. Fast när jag börjat överväga de icke genetiska aspekterna så kanske jag blivit lite mer inriktad mot få vargar, många vargar verkar sas kosta mer än det smakar och reta upp en stor men viktig minoritet som upplever stora problem, och de ekologiska fördelarna verkar små.

  18. Anders Hermansson says:

    Citat Dag Lindgren ”Utan jakt fördubblas vargstammen varje varggeneration (5 år)”.
    En fördubbling vart femte år motsvarar en årlig ökning om ca. 15 %. Skulle vargstammen haft en sådan årlig ökning i genomsnitt sedan 1983 års vargar så skulle vi år 2012 ha haft drygt 200 vargar, eller politiskt uttryckt 210 djur! Ett tal som ser ut som en tanke, men ett tal som knappast någon insatt tror är sanning, antalet vargar i Sverige är av allt att döma väsentligt högre. Exempelvis ger motsvarande 19 % tillväxt (fördubbling vart fjärde år) ca 500 vargar år 2012. Detta innebär att Lindgrens påstående är falskt. Att påståendet är osanning styrks även av att O Libergs mätningar visar på 40 % tillväxt under år då jakt bedrevs! Därefter påstår Lindgren att om vi genom jakt uteslutande skjuter inavlade vargar och spar alla icke inavlade vargar så kommer kvoten mellan inavlade vargar och icke-inavlade vargar att minska! Tja, detta är ju knappast en vetenskaplig upptäckt, utan är ett elementärt matematiskt samband som helt saknar verklighetsförankring vad gäller svenska vargaveln och är därför i grunden utan intresse. Lindgren talar alltså mycket riktigt om att om vi vill ändra värdet av en kvot så är det effektivt att ändra både täljare och nämnare samtidigt! Vad Lindgren inte förstår eller inte vill låtsas om är att det är lagen som är ifrågasatt, dvs. själva riksdagsbeslutet om att Sverige skall hysa en långsiktigt livskraftig vargstam som DÄRUTÖVER är talrik nog att AV EGEN KRAFT sprida sig till hela sitt ”naturliga” utbredningsområde. Detta beslut är inte accepterat av och kan aldrig bli accepterat av de som drabbas av vargodlingen. Om detta riksdagsbeslut skulle genomföras bokstavligen så skulle konsekvenserna bli långt större än vad Sverige som nation skulle kunna tolerera. Det hjälper då föga att EU står bakom och att Sverige har undertecknat dokument som påstås kräva en sådan vargstam. De drabbade kommer heller aldrig att godkänna denna politik; frilevande varg saknar framtid i Sverige och därmed är det också helt ointressant hur många djur som en vargstam måste bestå av. Inavelsdiskussionerna förs enbart i syfte att få bort fokus från den väsentliga frågan om frilevande varg eller inte. SJF/Glöersen brukar ofta hänvisa till att de företräder en majoritet, tidigare angavs att det var frågan om en stor majoritet av folket, nu talas det bara om att beslutet togs av en riksdagsmajoritet. Här trampar SJF rejält snett, SJF:s uppdrag är INTE att företräda den politiska makten; SJF skall företräda sina medlemmar – och då duger det INTE för ett jägarförbund att i en fråga om jaktens vara eller ickevara nöja sig med att hänvisa till stämmodemokrati. Därtill må nämnas att SJF:s linje INTE har visad majoritet vare sig i riksdag eller i befolkning (vem vill ha 150 vargar?). Politikerna är å sin sida väl medvetna om att rovdjurspolitiken saknar sådant hänsyntagande som normal modern demokrati kräver och förutsätter; svårigheterna att genomföra beslutet samt beslutets ödesdigra konsekvenser börjar alltmer uppdagas. Därför sjösätts ständigt nya rovdjurspolitiska utredningar, allt i syfte att ge politikerna rådrum, flyktväg och möjlighet att överleva nästa val. Sanningen har gått upp för politikerna; det finns mycket få röster att vinna på rovdjursavel, men ett snabbt ökande antal viktiga röster står att förlora, röster som kan avgöra vem som framledes får bilda regering.
    Frågan är således inte vargens INAVEL – frågan är vargens i Sverige VARA ELLER ICKE VARA! Och i det långa loppet kan ingen politik på tvärs av inte bara berörda folkgruppers utan även mot nationens rättmätiga intressen överleva. Det har ALDRIG gått och kommer ALDRIG att gå att ha frilevande varg där jordbruk och/eller djuruppfödning bedrivs – jakten är inte det väsentliga. Men beslut om massavlivning av varg måste tas skyndsamt, ty vargstammen fördubblas troligen snarare vart tredje år än vart femte år. Men oberoende av om fördubbling sker vart femte eller vart tredje år så kommer inom ett fåtal år vargstammen att vara så talrik att massavlivning blir nödvändig. Och skall varje beslut föregås av flerårslånga utredningar, ja, då gäller att den som har väntat på något som gått har väntat för länge.

  19. Andreas Mårtensson says:

    Gunnar,

    WWF är med i varje dagstidnings nätupplaga, vare sig det gäller DN eller UNT osv på ledarplats om det handlar om rovdjur. Det är slående när det gäller rovdjuren men framför allt vargen och dess förvaltning och inverkan på den enskilda att kunskaps nivån är väldigt låg. Och framför allt väldigt vinklad där man hela tiden framställer jägarna som blodtörstiga dårar som bara är ute i skogen och mark för att döda så många djur som möjligt och fylla frysboxen. Det dem sällan eller aldrig fattar är att jägarkåren har en väldigt stor känsla för etik och moral i det förvaltnings arbete jägarna bedriver (fins givetvis undantag även i jägarkåren).

    Dag,

    Du verkar ha väldigt stor insikt i detta ämne som vi jägare har svårt att få fram i debatten, framför allt till våra folkvalda politiker i regering och oposition. Men jag har även sett att Olof Liberg har gjort liknande uttalanden, men det avfärdas väldigt ofta med att Liberg är köpt av jägarlobbyn.
    Sedan ser man kommentarer från Laikre som menar att vi måste ha en stam på minst 3000 individer eller vad det var som senast sas. Detta tar ju ivrar sidan till sig som en torr svamp.

    Alla dessa forskare är ju på något sätt beroende av framför allt vargarna för att få fortsatta anslag och jag känner att det blir ett sätt för dem att berättiga sin egen kostnad!?

    Kanske vore en bra idé att du om jag förstår det rätt som pensionerad ger din syn på saken i ett bredare forum? Jag menar du är ju inte ”bränd” eller vad man ska säga, du är då heller inte beroende av anslag osv.

  20. Gunnar Glöersen says:

    Dag Lindgren, möjligen missförstår du mig. Jag och SJF driver exakt samma linje som du. Vargjakten bidrar till att förbättra genetiken för vargstammen. Mitt problem är att jag som motståndare i debatten har dina föredetta kolllegor, Laikre och Ryman. Min trovärdighet som amatör genetiker är därmed inte speciellt stor. Det krävs att andra genetiker, som du, tar debatten med dem.
    Men jag gissar att du kommer att avfärdas som en föredetting som inte begriper dig på varg! Åldersdiskrimineringen i Sverige är stor. Men om du lyckas få kollegor på samma spår så kanske debatten inte blir fullt så vinklad som den är idag.

    Om du läst den skrivelse som 6 organsiationer skickade till regeringen i april 2009 förstår du att vi förstått problematiken. Om du dessutom har rätt i att vargjakten i sig är tillräcklig för att uppnå GYBS så är det ju ännu bättre. Jag kan föra fram det, men lär inte nå någon framgång, åtminstone inte i den allmänna debatten i media. F1:orna är framgångsrikare än övriga vargar. Den teoretiska kunskapen, eller misstanken om detta, fanns tidigare men eftersom genetikerna själva undvek att lyfta frågan var det svårt att med trovärdighet föra den debatten. I det särskilda yttrandet hade jag krav på att inte skriva mer än 3500 tecken. Jag fokuserade på juridikens minimikrav. Det vill säga att GYBS kan nås med lägre antal vargar och att genetiken kan garanteras med invandring och som du skriver kombinerad med jakt på varg. Men för att den senare diskussionen skall bli av krävs att regeringen börjar om med juridiken istället för att låta naturvetarna sätta risknivåer. Du glömmer lätt att det till stor del är personliga värderingar och politik som styr skeendena, inte strikt naturvetenskap. Om frågan handlade om vargens inavelsgrad, genetiska variation och jaktens ”sanna” effekter hade EU lagt ner processen för länge sedan. Men nu är det enbart politik. Politikerna måste hitta en politisk väg ut, som stöds av empirisk vargdata. Det är den viktiga uppgiften just nu! Vargarna själva mår alldeles utmärkt!

    En annan avgörande fråga är gränsdragningen mellan nordeuropeiska delpopulationer. Det ligger i vissa gruppers intresse att minimera ”vår” populations utbredning, eftersom det talar för fler vargar. Sanningen torde vara att vi är en del av en gigantisk rysk population. Men återigen driver naturvetare sina egna värderingar genom naturvetenskapliga avgränsningar.

    Om din teori stämmer, vilket jag finner för sannolikt det är ju bara matematik, så kan jag garantera att vi kommer att driva den linjen. Men ensamma utan stöd av andra naturvetare och genetiker har vi inte en chans! Men var säker, jag kommer att läsa varje rad du skrivit! Det får nog bli ett blogginlägg i ämnet.

  21. Dag Lindgren says:

    Varför är detta så svårt att få fram ens blan jägare?
    Att jaga vargar minskar inaveln väsentligt:
    http://vargdag.wordpress.com/2011/09/07/vargjakt-sanker-inaveln/
    Det kostar ingenting. Det spelar ingen roll hur många vargar som finns. En invandrad varg blir (approximativt) två om man jagar vargar. Det går enkelt att argumentera för att det bli fem som jag försökte visa nedan. Jag tycker argumentet borde vara lätt att förstå och ta till sig även för lekmän. Artificiell vargtillförsel blir obehövlig med vargjakt. Det hade inte behövts några svåradministrerade valpflytt där man måste irritera markägare och jakträttsinnehavare med tillstånd. Vargjägarna kunde känna sig delaktiga i en viltförvaltningsåtgärd med delsyfte att förbättra förutsättningarna och uthålligheten för en svag stam.

    Men det står inte på någon lista av åtgärder för att förstärka vargstammen, har någon jägare föreslagit det? Inte vad jag vet. Jägarna kunde sagt att de föredrog vargjakt framför valpflytt för genetisk förstärkning. Det kunde framhävts mycket bättre i regeringens svar till EU. Det står inte i jägareförbundets remissvar eller någons särskilda yttrande till slutbetänkandet. Minns inte jag har sett det framhävas någon gång i debatten i Svensk Jakt eller denna blogg. Inte ens den vars huvuduppgift kan sägas vara att lobba för vargjakt nappar på att jag säger att vargjakt är bra för genetiken. Mer än att hålla med, förklara sig bränd och fråga efter mina ideer att gå ut med budskapet!! Ett budskap som jag alltså inte märkt att jägareförbundet eller dess representanter försökt gå ut med annat än på ett mycket blygsamt sätt.
    Kollade på DN och WWF annonsen, det såg likadant ut för mig.

  22. Gunnar Glöersen says:

    Andreas Mårtensson , det är politikerna som tar besluten även om man kan tro att det är media. Media glömmer tyvärr bort sin granskande roll och blir opinionsbildare istället. Försök läsa en artikel på DN som handlar om varg utan att WWF reklam finns mitt i den. Kanske känner systemet av mitt intresse, vad vet jag. Men du och andra kan väl kolla om samma sak sker för er. Jag sökte på mitt efternamn och vargjakt på DN. WWF mitt i det jag säger!
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/stort-intresse-for-vargjakten

    Samma sak för er?

  23. Andreas Mårtensson says:

    Gunnar och Dag,

    Ni verkar ha kommit på något som andra (många) har missat.
    Min käpphäst i denna debatt är som vanligt den enskilda människan och konsekvensen av den idag förda politiken vare sig det gäller barn och barnföräldrar tex i Köping där jag läst att man känner osäkerhet och rädsla att släppa ut barnen i sandlådan eller i Dalarna där en enligt mitt tycke en väldigt rakryggad rektor medgav skolskjuts. Eller markägare och jakträttsinnehavaren som inte kan eller vågar hålla sina djur eller släppa taxen för att risken är för stor att djuren går åt.

    Men kan detta som ni skriver om vara en framkomlig väg utan att alla instanser löper amok, skall jag gladeligen läsa på och förkovra mig gällande detta för att kanske föra en mer sansad debatt och kanske uppnå något reellt istället för att hela tiden hamna i svaro mål med ivrar sidan!?
    Men jag ser fler problem i denna teori, inte teorin i sig. Men det är många enskilda personer och organisationer som är beroende av att hålla ett sken uppe av att vargen är utrotningshotad i Sverige.
    Och där drar man gärna in vargen i sin helhet. Titta åt öster gott folk.

    Hur skall man få politikerna att greppa detta, men även media som är så blanka i fråga om detta ämne framför allt på ledar och debatt-sidor!?

  24. Gunnar Glöersen says:

    Dag Lindgren, det gläder mig att är överens i sakfrågan. Mitt problem är att jag är ”bränd” i genetikfrågan enbart för att jag är SJFs rovdjursansvarige. Journalisterna tror mer på en ”forskarpolitiker” än på mig som utryckligen lobbar för jägarnas sak. Ytterst få tycks inse att SJFs vargmål och förvaltningstrategi nästan i alla delar bygger på Stockholms univeritets och SLUs data. Media ser inte heller att t ex Liberg och Laikre är helt överens i de biologiska grundförutsättningarna. Media klarar inte att skilja ut de olika forskargruppernas egna personliga värderingar från EUs juridiska krav. De fokuserar enbart på skillnaderna som bygger på värdegrundsfrågor, men ger sken av att det är vetenskapliga meningsskiljaktigheter. Journalisterna förstår inte att allt handlar om olika risknivåer som olika invandringstakter, avskjutningstrategier, antalsmål m.m. leder till. Ett lägre antal vargar med högre genetiskt utbyte, kan vara ”friskare” än en betydligt större och isolerad. Utredaren skriver detta tydligt, men media fokuserar enbart på fler vargar. Jag vet inte hur vi skall nå ut med det budskapet. Har du själv någon idé?

  25. Dag Lindgren says:

    Jägarna kan sexdubbla den effektiva invandringen!
    Utan jakt fördubblas vargstammen varje varggeneration (5 år).
    Om en reproduktiv varg A inte jagas så har den en generation senare 4 reproduktiva barn, men om detta gäller för alla vargar så innebär det inte att den första vargens andel av generna ökat.
    Om vi däremot jagar andra vargar så att stammen hålls konstant men skyddar A och dess avkomma tills barnen blir reproduktiva så fördubblas andelen gener från A. Om vi också skyddar barnen och barnbarnen tills barnbarnen blivit reproduktiva men håller stammen konstant genom jakt på andra vargar så fyrdubblas andelen gener från A, och de kan femdubblas om det också finns visst begränsat skydd för barnbarnens familjer. Sedan läste jag först idag (eftersom jag letade på Jägareförbundets web) om Libergs redogörelse för hur det gått för ättlingarna till de två faktiska invandrarna 2008 när man inkluderar 2011 års föryngringar (Grimsö) och det verkar som deras effekt förmerats av ”hybridstimulering” mer än jag antagit, säg 25 % för invandrargenerationen och 25% för F1-orna (barnen). Multiplicerar jag ihop blir det över sju men man skall väl inte räkna med att allt går på räls så då blir det sex. De 20 invandrare som rovdjurutredningen anser nödvändiga har sjunkit ihop till drygt tre och två har redan kommit!
    Ja, så skulle jag uttryckt mig om jag varit lobbyist för hård vargjakt och få vargar! Men trots att jag är pensionerad så är min attityd forskarens och vill vara lite försiktig med att ta till vad som kan vara överdrifter och det kan ju finnas någon hake särskilt eftersom ingen annan tar upp argumentet eller ger användbar feedback, så jag nöjer mig med en faktor 2.5.

    Men de blygsamma jägarnas och deras modesta talesmän tycks tala i mycket små bokstäver om denna spektakulärt gynnsamma effekt av aktiv vargförvaltning med beståndsbegränsande jakt. Inte står det ett ord i jägareförbundets remissvar på rovdjursutredningens delbetänkande, i regeringens svar till EU tycks man fokusera på verifikation med markörstudier och att jakten inte tycks försämrat situationen.
    Detta är logik och jag trodde att det var ganska elementär viltförvaltning, vilket jag trodde att det fanns några som behärskade och jag tycker att det borde vara enkelt att förklara och föra vidare i princip, även om det tål att diskutera om förstärkningsfaktorn blir drygt två eller sju. Det behöver i princip inte verifieras, men ändå skjuter man in sig på verifieringen med markörer. Jag har inte tillgång till någon intern skriftväxling, jag vet bara vad jag upptäcker på webben och jag upptäcker nog inte allt där heller.

    ’Huvudeffekten av att förstärka ättlingarna till de två invandrarna 2008 genom jakt har ännu inte verkställts. Det är inte försent att skörda huvuddelen av effekten om jakterna 2013 och 2014 görs intensiva beståndssänkande. Sedan kommer generna från invandrarna att bli för utsmetade över hela stammen för att tillfullo utnyttja möjligheten att förstärka dem.

    Jo i många avseenden så är jag och jägareförbundet på liknande spår. Du, Gunnar, har bidragit till att jag förstått hur mycket som är ”politik” och generaliseringar av dogmatiska forskarpolitiker och hur relativt litet som är faktisk tillämpad genetik/naturvetenskap i kombination med ”sunt förnuft” och logik (som jag själv försöker stå för).

  26. Gunnar Glöersen says:

    Dag Lindgren, vi är helt överens. I varje detalj du skriver! Det är också exakt den linjen jag och SJF driver. Dina konstateranden om utredninge är också helt rätt. Vi har inte missat några nyanser, om du trodde det. Däremot är den här diskussionen alltför komplicerad för de flesta: Påverkan på viltet och jakten är viktig, inte minst för att förklara varför vi skall ha färre vargar. Men vägen dit är du och jag fullständigt eniga om! Möjligen av med olika drivkraft, vad vet jag.

    Jag kan nämna för dig att jag använder även det du skriver som underlag för min argumentation.

    ”Hybridstimuleringseffekten” känner vi också till, även om jag inte visste att det hade ett namn. Grimsö har visat att F1 orna är mycket mer framgångsrika än de inavlade vargarna.

  27. Dag Lindgren says:

    Jägareförbundets representanter är inte särskilt duktiga på att kommunicera de argument som finns för bara ett par hundra vargar, t ex på min web se på den, till rätt personer, då kanske det skulle blivit färre i utredningen. Du säger det men motiverar inte särskilt väl. Andra kunde verbalisera det.

    Visst tycker ”vi genetiker” att det på mycket lång sikt är bra med många tusen vargar för att behålla den evolutionära potentialen hos den nordeuropeiska vargen. Men det finns det nog redan. Expertgruppen föreslår att utnyttja vargar i ryska Karelen också för att komma upp till tillräckligt många. Men den genetiska kontakten verkar tillräckligt bra för att gå ännu längre bort från Sverige! Det finns en del som stödjer det och inget som definitivt motbevisar det. Så det här med 5000 vargar löser sig bara man vill. På kortare sikt är det viktigare även för internationell ”samförvaltning” att inaveln minskar och det gör den lättare i en mindre population.
    Det går att hävda att invandringen från Finland är tillräckligt stor som den är. Inom den senaste varggenerationen har det invandrat två reproduktiva vargar, och kravet är minst en. Men två invandrade reproduktiva vargar är faktiskt fem effektiva vargar per generation och det är det som räknas och det ligger skyhögt över vad som behövs för att reducera inaveln och hålla den nere. Hur kan en reproduktiv varg då bli 2.5 effektiva? Jo först så blir det en ”hybridstimuleringseffekt”, så invandrarna och deras barn får större avkomma än vanliga vargar. Detta är inte bara en hypotes utan invandrarna har faktiskt fått fler barn och barnbarn än andra vargar. Sedan skonar licens och förvaltningsjakt invandrare och deras avkommor vilket gör att invandrarna blir dubbelt så effektiva på att sprida sina gener som andra reproduktiva vargar. Se t ex http://vargdag.wordpress.com/2011/12/14/underskattning-migrationens-betydelse/ där jag tog mig friheten att ganska utförligt besvara en fråga jag faktiskt fick på den här bloggen.

    Jägarna borde i positiv anda notera att utredaren (utan en övertygande motivation) prutat avsevärt på de ”fundamentalistiska utländska genetikernas” bud och att utredaren utan att uttrycka syftet särskilt klart ändå vill ge utrymme för den typ av genetisk förstärkning av ”förvaltningsjakt” som jag pläderar för, och delvis också blivit överkörd av EU i det avseendet. Dessutom lämnar han ju faktiskt en öppning genom att betona att det är hans personliga åsikt där andra kan komma till andra resultat istället för att det är en naturvetenskaplig sanning vad direktivet obönhörligt leder till, dvs inbjuder faktiskt till ytterligare argumentation!

    ”Jägarna” fokuserar på hundar och mindre jaktbyte och sämre liv på landet, vilket jag förstår är frustrerande att få lite gehör för och att många behandlar argumenten ganska nonchalant, men ”jägarna” är faktiskt förvånansvärt ineffektiva att kommunicera bevarandebiologiska argument och det är ett av skälen till att det blivit som det blivit.

  28. Gunnar Glöersen says:

    Jörgen Bergmark, jag är osäker på om han återkommer, han har fått andra viktiga arbetsuppgifter.

  29. Anders Hermansson says:

    Citat Gunnar Glöersen kl 18:51: ”Nollvision lär inte heller uppfylla några av de krav som ställs på oss!”. Ja, självklart, så är det; men eftersom kraven är att Sverige inom sina gränser skall hysa en långsiktigt livskraftig vargstam talrik nog för att sprida sig till sina ”naturliga” utbredningsområden, så är det OMÖJLIGT att uppfylla kraven. Varför skall vi då fjäska med 150, 210, 450 eller 5000 vargar med tillhörande bandmaskar? Noll frilevande vargar är det enda ”naturliga” för vår kultur och vår fauna och är därmed också vad vi skall gå in för. Vi behöver en regering som ställer upp för Sverige och svensk kultur, vare sig det gäller land eller stad. Vi behöver jägar-, bonde-, djurägar- och andra organisationer som för fram sina medlemmars vilja, då räcker det inte alltid i krislägen att förlita sig på normal stämmodemokrati. Men en sådan regering har vi inte och sådana organisationer har vi inte och ingetdera lär vi få i tid för att hejda förödelsen av de mellansvenska skogsbygderna. En förödelse som nu enligt Liljelunds utredning även föreslås drabba både det södra och det norra rovdjurförvaltningsområdet.

  30. Tommy Olsson says:

    Till Alla Att vi befinner oss i denna situation beror på Svensk sjukan!
    Vi måste alltid vara bäst tycker Eu att vi skall ha 200 vargar så säger den svenska regeringen att 500 kan vi klara av! Eu kan bara komma med rekomendationer och medlemms land har ingen plikt att följa det:
    Se på England Frankrike o Tyskland dom följer bara dom rekomendationer (Kalla det lagar)
    som dom tycker är bra
    England o Frankrike har bakåt i Historien inte gjort annat än att kolonicera andra länder Tyskarna försökte bli envåldshärskare på 40 talet:
    Av vilken anledning tror inte Svenskar att dom är ute efter exakt samma sak nu.
    Att bestämma över resten av värden! Att vara medlemm i Eu är ett självmords försök som kommer att lyckas oavsett vad det handlar om. Utan LRFs kamp om att övertyga Lantbrukarna om alla fördelar det blir om vi kommer med i Eu hade vi aldrig varit där vi är i Dag
    Vår möjlighet till att bedriva sådan jakt som vi gjort i generationer är det första som får styka på foten . Om någon tror att det stoppar där så måtte dom vara blinda
    Så för min del är det bra ju fler får o tamdjur Vargen käkar upp

  31. jörgen bergmark says:

    Förresten Gunnar G, jag saknar Daniel Ligne på bloggen, när kommer han tillbaks?

  32. jörgen bergmark says:

    Calle Seleborg, jag hoppas att du (och övriga kommentatorer här) har skrivit på uppropet för bättre rovdjurspolitik. Nu måste alla goda krafter stå enade mot flummeriet och hyckleriet.

  33. Jan Bratt says:

    Jag tycker Bo Bergströms inlägg är bra, idén har dykt upp till och från några gånger och borde ha betydligt fler anhängare då den nog är det mest skonsamma för alla parter.
    Den rovdjurspolitik som det talas om förutsätter alldeles för mycket. I denna avlånga tarm som är Sverige förutsätter man att en kontinuerlig växling av varg mellan Finland och Sverige skall finnas och bestå, detta trots att vargen minskar i Finland. Man förutsätter också att samerna skall tåla betydligt mer. Kanske utredarens förslag om mindre björn och lodjur är en del i detta. En del pratar om stora mängder i Sverige och att vargstammen skall få sköta sig själv. Politikerna pratar ofta och gärna om ökad acceptans.
    Allt som man pratar om kommer inte att kunna genomföras trots oket från EU, trots kostnader som redan nu passerat alla rimliga gränser. Liljelunds 450 vargar kommer också att fördubbla allt det negativa som vi hittills sett och hört.
    När och om riksdagen så slutligen skall bestämma färdriktningen vet vi att för 9 av 10 politiker är detta något som de inte har en aning om utan man beslutar mer av bekvämlighetskäl.
    Osäkerheten inom svensk rovdjurspolitik har nog aldrig varit större.
    Det som framförallt politikerna borde prata om är vad rovdjuren kostar och vi såg helt nyligen vad fårstängsel kostar. Alla berörda organisationer borde kanske gå ihop och göra en fullständig beräkning och konsekvensutredning som sedan kan publiceras i alla våra tidningar, radio och TV.
    Två andra stora intressegrupper har också svårt att förändra till deras bättre. Vi har kanske 6 milj. bilister och samtidigt skyhöga bensinskatter.
    Vi har 1,7 milj ålderspensionärer varav hälften är organiserade. Samt pensioner som inte alls hängt med på flera år. För tio år sedan pratade man om över 70% av lön i pension, nu pratar man om 45%.
    Det är inte alltid demokratin fungerar som tänkt.

  34. Peter Storm says:

    Calle Selborg!
    Det ligger mycket i vad du säger! Det som slagit mig är om inte EU (med Janez ”H” Potocnik) i spettsen har lagt in en trojanskhäst (vargen) i vår svenska fauna för att tex påverka vår inhemska matproduktion? Så Sverige blir utslaget med att vi minskar vårt egna svenska kött och måste börja importera mer kött från andra EU länder!

    Vargen kanske bara är en förevänning i detta, för han (Janez) gör ju inget självt för att stärka sitt lands Sloveniens vargstam (De gör som dem själva vill)! Och de blå ögda svenska människorna (Sverige = Världens samvete) sväljer detta med hull å hår! När vargen slagit till så står vi där med mössan i hand för att köpa kött av våra ”goda” EU grannar och att vårt fina viltkött som är en av de bästa ekologiska köttet i världen försvinner med en kraftigt minskad viltstam! Hämska tanke!

  35. Calle Seleborg says:

    Gunnar. Håller helt med om ditt sista inlägg från 21:30.
    I intervjun med Mikael Moilanen avslöjade sig Liljelund.
    Avsikten med arbetet var att hålla EU stången. Det är naturligtvis huvudorsaken varför den viktigaste biten inte blev av. Den socio-ekonomiska påverkan på människorna.
    Finns det någon bland kommentatorerna som inte anser att landsbygdsbefolkningen bevarandestatus är viktigare än vargens. Landsbygdsbefolkningen förser oss med mat och andra förnödenheter. Vargen ger oss endast död, misär och konflikter.
    Och de kan inte samexistera. Har aldrig kunnat någonstans någonsin. EU rovdjurspolicy bygger på att utmaningen med stora rovdjur i kulturbygd är möjlig att klara. Vilket är en omöjlighet. Inte ens om NVVs chef sätter sig och dricker kaffe med en fårbonde som behöver ut och ta hand om resterna av ett vargangrepp.

  36. Gunnar Glöersen says:

    Anders Hermansson, om inget görs kommer verkligheten inom några få år att få alla att inse det vansinne som pågår. VSC har beräknat att det kostar 1,2 miljarder att stängsla fårbesättningarna i södra Sverige. Rennäringen skulle snabbt gå under och jakten vara förstörd. Norges fårskötsel kommer att haverera. Bevarandesidan kommer att få förklara sig!

  37. Anders Hermansson says:

    Gunnar Glöersen påpekar helt rätt att Liljelunds utredning formellt inte är sista halmstrået, man kan naturligtvis sätta sitt hopp till den kommande propositionen och om även den går på Liljelunds linje så kan man hoppas på att riksdagen får ett anfall av sunt förnuft och man kan fortsätta hoppas på framtida utredningar, propositioner och schakrande i riksdagen. SJF må lägga ned hur mycket arbete som helst, men utvecklingen kommer man inte att kunna påverka. Och jag säger som du – minns vad jag skrivit – därför att oskickliga regeringar har på grund av lättja och underlåtenhet manövrerat det hela dithän att ingen politiker kan eller kommer nu eller senare att stoppa denna katastrofala rovdjurspolitik. Vi kommer självfallet få se att många vägrar ge upp och tar till de extremt desperata lösningarna för att försvara sin rätt. Det kommer inte att hjälpa, men det kanske kan kännas bättre om SJF ansluter sig till oss på fyren.
    Bo Bergström, jo, nog håller jag med dig och nog tycker jag att din lösning är förnuftig, men förnuft har inget inflytande på dagens politik. Därför finns det inte en chans att vi kommer att få hägnade rovdjur. Först en katastrof, sedan kan vi hoppas på förnuft, för som så många gånger tidigare i historien så är förnuft en skör och dyrköpt vara.

  38. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, nej det krävs större invandringstakt, det var ju hela politikens syfte!

  39. Per Bengtson says:

    Nej Gunnar, det kan jag inte. Däremot kan jag hitta empiriska data som säger att det krävs 3000-5000 individer för att en population ska antas ha MVP (< 10% risk för utdöende på 100 år).Som tur väl är kan den svenska vargstammen räknas som en del av en större population och vi behöver inte husera alla dessa vargar i Sverige, men det gäller bara under förutsättningen att den svenska delen av populationen har kontakt med den östliga delen. Under såna förutsättningar skulle det gå alldeles utmärkt 200 vargar i Sverige, så länge minst 5-10 effektiva immigranter invandrade per generation. Ett annat alternativ är att vi åker runt i världen och köper upp ett stort antal vargar/vaplar som vi planterar ut varje år för all framtid. Men du, om det kommer till ett sånt scenario låter iallafall jag personligen hellre bli att ha varg överhuvudtaget, och kapitulerar inför faktumet att Sverige var det första I-landet i världen som under modern tid valt att inte bevara en naturligt förekommande toppredator. Personligen anser jag inte att det är på det sättet Sverige ska vara ett föregångsland.

    Till sist tar jag mig friheten att ställa motsvarande fråga till dig som du ställde till mig: Kan du hitta någon sårbarhetsanalys som bygger på empiriska data från den skandinaviska stammen som visar att det (med den historisk invandringstakten av effektiva individer) INTE krävs fler än 200 vargar för att en vargstam skall ha < 10 risk för utdöende på 100 år?

  40. Peter Andersson says:

    Det som många rovdjursälskare och korrupta politiker och EU-tjänstemän samt urbaniserade storstadsbor inte fattar är att… De har inte en chans ute i skogsbygderna! Där bestämmer folket själva och denna förbannade löjliga lekskola kommer tillslut leda till att vi själva tar tag i problemet och helt enkelt skjuter ner vargstammen till en mininivå! Det är bara tragiskt att läsa om allt gapande från okunniga som aldrig sätter sin fot i skogsbygderna!

  41. Tommy Olsson says:

    Gunnar jag följer dina inlägg varje dag och tycker det är intresant och lärorik t att följa
    Måste däremot säga att jag saknar Daniels inlägg
    MVH Tommy

  42. Tommy Olsson says:

    Bo Bergström du är som vanligt mycket saklig o påläst håller fullkomligt med dig
    Men eftersom inte Sjf varit pappa till den iden så kommer vi aldrig få något stöd därifrån.
    Prestige Tror jag det kallas

  43. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, kan du hitta någon sårbarhetsanalys som bygger på empiriska data från den skandinaviska stammen som visar att det krävs fler än 200 vargar för att en vargstam skall ha < 10 risk för utdöende på 100 år?

  44. Gunnar Glöersen says:

    Anders Hermansson, det är långt ifrån självkalrt att regeringen går på Liljelunds linje. Följ utvecklingen och minns vad jag skrivit! Utredningen är inte liktydigt med vårt juridiska åtagande. Nollvision lär inte heller uppfylla några av de krav som ställs på oss! Men jag lovar att SJF och jag vare sig är overksamma eller har gett upp!

  45. Anders Hermansson says:

    Gunnar Glöersen, två mycket klargörande inlägg som även Per Bengtson tydligen till dels förmått ta till sig. Jag håller helt med i vad du skriver utom, citat ”Så fungerar inte samhället!”, du borde ha skrivit att: ”Så borde inte inte samhället fungera!”. Men problemet är att när vi gick med i EU tog vi f-n i båten och vi orkar inte ro honom iland ensamma, EU är en icke demokratisk maktnivå ovanför vår folkvalda riksdag, om vi som nation inte sätter oss till motvärn så kommer kommissionen att tvinga på oss en rovdjurspolitik som fullständigt föröder våra skogsbygder. Nästan allt talar för att det är vad som kommer att ske. Liljelund hänvisar i sin utredning till att det är och framledes kommer att vara lagstiftningen från år 2001 som utgör grunden för svensk rovdjurspolitik, citat ”Det övergripande målet med politiken är att svenska staten ska ta ansvar för att björn, varg, järv, lodjur och kungsörn finns i ett så stort antal att de långsiktigt finns kvar i den svenska faunan och att arterna kan sprida sig till sina naturliga utbredningsområden.” Här är det frågan om vad du kallar ”evolutionär potential”, detta innebär att allt tal om risknivåer, GYBS och begränsade stammar av rovdjur är avfärdat redan inledningsvis, begreppen är av intresse endast under ett uppbyggnadsskede. Tvärtom framstår det klart att de förändringar i lagen som planeras är att stora delar av det södra rovdjursförvaltningsområdet införlivas i Projekt Varg, citat ”Åtgärder för att förebygga skador på andra tamdjur än ren är viktiga för att varg och lodjur ska kunna sprida sig naturligt över hela södra Sverige. Här måste djurägare och den regionala förvaltningen samverka för att åtgärderna ska vara effektiva.” Man kan således notera att man planerar för en framtida lagstiftning som kräver av bland andra djurägare att de skall AKTIVT hjälpa till att sprida vargstammen (och lo) även i södra Sverige. Tydliga är även planerna på att införliva hela norra rovdjursförvaltningsområdet i varguppfödningen, citat: ”För rennäringen bör systemet utformas så att större ansträngningar görs för att vidta skadeförebyggande åtgärder, samt att nya metoder för att förebygga skador utvecklas.” Innebörden torde stå klar för var och en att samerna skall tvingas ha varg i norra rovdjursförvaltningsområdet! Alla tankar på en begränsad vargstam är här bekräftat begravda. Detta kommer inte att ske helt utan motstånd varför politikerna nu drar sig ur projekt Varg och ger biologerna fria händer. Så även om vad du skriver är sant, så är det utan intresse eftersom SJF:s modell om 150 vargar aldrig kommer att komma till uttryck i någon lagstiftning. SJF kommer enligt min åsikt inom ett fåtal år tvingas att kräva noll vargar, Liljelunds utredning var sista halmstrået som brast. Som jag har sagt förut så är det svårt att se något lyckligt slut på svensk rovdjurspolitik, det kommer att bli ett långt utdraget elände som kommer att sluta i ett ännu större elände. Ditt (utmärkta) exempel med krigsfartyget som styr rakt mot undergången kommer att förverkligas med svensk rovdjurspolitik.

  46. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson i sak verkar vi vara överens. Det är MVP < 10% risk på 100 år som är direktivets minimikrav. Ingen beräkning jag sett har angett det värdet till högre än 200 vargar! Expertgruppens 3000-5000 vargar är något helt annat, det handlar om evolutionär potiential! Alltså oaändlig tid. Tyvärr gjorde inte Liljelund någon beräkning av MVP. Det ingick i hans uppdrag, vilket jag påpekar i mitt yttrande. Båda departementen påpekade detta under utredningstiden, innan första delbetänkandet.

    Direktivet behöver inte ändras i denna del, vi kan mycket väl ha 200 vargar! Dt kräver dock genetiska åtgärder, men inte fler vargar.

  47. Per Bengtson says:

    Gunnar, jag håller fullständigt med dig om att det är politikerna som skall ange risknivåerna och först därefter skall man överlåta åt experter att beräkna miniminivån för den risknivån. Och det är ju precis det som skett! MVP finns kvantifierat i art- och habitatdirektivet, och en population måste fara större än MVP för att anses ha gynnsam bevarandestatus. Forskarna har sedan blivit tillfrågade och svarat på hur många vargar som krävs för att nå upp till denna nivå, utifrån den politiskt beslutade acceptabla risken av <10% risk för utdöende på hundra år. För du kan väl inte hävda något annat än att art- och habitatdirektivet är ett ”politiskt” dokument? Det finns säkerligen många som tycker att risken är alldeles för hög, och andra som tycker att den är för låg, och det kan alltid diskuteras. Men en sak är jag säker på, och det är att det inte finns några biologer eller genetiker som kan gå in och ändra i art- och habitatdirektivet hur som helst, oavsett hur ”fundamentalistiska” de är. Det är nämligen en politisk process. Eller har jag fel?

  48. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, allt handlar om risknivåer! Du noterar helt riktigt att Liljelunds egen siffra inte finns i någon rapport, det är hans personliga bedömning som han inte ens kan förklara. Han kunde precis lika gärna ha sagt 200 vargar eller 1000 vargar. Allt ryms inom ramen för rimliga tolkningar av direktivet. Alltså borde du hålla med om att det är politikerna som skall ange risknivåerna och först därefter skall man överlåta åt experter att beräkna miniminivån för den risknivån. Om amn istället väljer att låta naturvetare sätta risknivåerna har man alltså indirekt låtit dessa sätta gränsen för vilka hänssyn man kan ta till mänskliga intressen. Så fungerar inte samhället!

    Gynnsam bevarandestatus är inget tydligt definierat vetenskapligt begrepp. Om du kollar på t ex IUCNs egna kriterier kommer du att upptäcka hur subjektiva och obiologiska de i mångt och mycket är. En art som ligger under gränsen för sårbar anses livskraftig. En art som minskat med mer än 50 % under tre generationer anses hotad. Rådjurstammen i Sverige har minskat mer än så, alltså är den hotad!

    Vissa menar att 1% risk, 5 % risk eller 10 % risk är det högst acceptabla. Skillnaden är en ungefär tio ggr så stor stam för att få förvalta den. Det är inte rimligt att forskare ensamma skall få avgöra det. I den diskussionen hittar du fundamentalsiterna som enbart ser till genetik.

  49. Per Bengtson says:

    Gunnar, ditt svar gör mig förvirrad. Man får väl anta att Liljelund lyssnat på de experter och sakkunniga som han anlitat. Eller? Jag har då inte hört några av dessa säga att genetiken är viktigare än människor. Inte heller har jag hittat det i något av expertutlåtandena. Allt de har gjort är väl att göra de jobb de ålades, nämligen att reda ut hur många vargar som krävs för att populationen ska anses ha gynnsam bevarandestatus enligt gällande politiska definition. Att de svarar korrekt på en direkt fråga utifrån tillgängliga vetenskapliga fakta gör dem väl varken till fundamentalister eller påvisar att de sätter genetiken och provrör framför människor? Eller har de kanske sagt något dylikt bakom stängda dörrar på de möten du varit med på? I så fall är det väl bara att säga detta rätt ut istället för att komma med anklagelser som för en utomstående tycks sakna grund. Eller har du belagts med yttrandeförbud angående vad som dryftats på dessa möten? Jag skulle tvärt om säga att Liljelund valt att inte lyssna på de experter han anlitat, eftersom han angett en minimumnivå som ligger under deras beräkningar av hur många vargar som krävs för att populationen ska ha gynnsam bevarandestatus.

    För övigt begriper jag inte varför jägarleden tycks vara så missnöjda med rapporten. I mångt och mycket är det ju en återgång till den politik som fördes innan EU anmälan och som bland annat SJF var så stolta över. Den enda skillnaden jag kan se är att den denna gången iallafall har ambitionen att genomföras på ett professionellt sätt. Och att det inte blir licenjakt utan istället förvaltningsjakt, men det borde ju du och många andra vara glada för eftersom ni tidigare uttryckt hur tråkigt det är att jaga varg.

  50. Björn Isaksson says:

    Gunnar, det finns bra saker i utredningen också som t ex lokala beslut, §28-anmälning mm. Dock finns inget hopp för framtida jakt med hund.
    Men det är allvarligt om man, som jag uppfattade på presskonferensen, vill att nivåbesluten ska fattas av NVV. Möjligen i syfte att få bort en het potatis från politikens bord, vad vet jag, men vissa C-politiker verkar nöjda….
    Om NVV med minimerat politiskt styre ska besluta nivåer har vi redan sett har det kommer att bli, varför skulle dom då ändra sin uppfattning?
    Jag vet inte om jag kommer att skaffa mig någon ny jakthund när mina nuvarande går till dom sälla jaktmarkerna? Det kanske är ett icke-problem i utredarens ögon, det omnämndes knappt på presskonferensen, men för mig är möjligheten till jakt med hundar en viktig anledning till att jag bor på landet. Fler resonerar säkert som jag, det är nog inte roligt att släppa sin hund i vargrevir. Vem ska då hålla älgstammen nere, hålla efter vildsvinen och sköta trafikeftersöken?

  51. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, genetisk fundamentalism är personer som anser att genetik är viktigare än människor! När provrörden blir viktigare än t ex biologisk bärkraft och när man struntar i de problem som t ex vargen orsakar då är man fundamentalist. Jag struntar i att nämna några namn, du kan säkert själv räkna ut vilka som driver genetikspåret! Har du någonsin hört någon av dess överhuvudtaget diskutera konsekvenserna av 3000-5000 vargar.

  52. Gunnar Glöersen says:

    Bosse, jag håller med om det mesta du skriver. Ur bevarandesynpunkt måste vargen vara en av de mest misslyckade prioriteringar som naturvården gjort. Den stjäl resurser från allt annat naturvårdsarbete och den skandinaviska vargen är på intet sätt unik. Det finns diskussioner om att inrätta reservat, men oavsett var så kommer någon att drabbas. Så jag tror inte att det blir verklighet.

    Men absurd är hela debatten, vargens påverkan på brukarintressen måste tas på större allvar. Det är inte rimligt att människor som slipper alla problem och som aldrig en kommer att få se ett vargspår skall styra rovdjurspolitiken.

  53. Gunnar Glöersen says:

    MJ, du har fel! Direktivet kräver att jakten inte påverkar bevarandestatusen negativt. Det finns inget krav på viss genetisk variation. Inte heller på högsta inavelsnivå.

  54. Per Bengtson says:

    Gunnar, vad är genetisk fundamentalism, och vem/vilka är det du syftar på?

  55. Gunnar Glöersen says:

    Janne, menar du att Öster-Malma som ligger mitt i skogen norr om Nyköping är en del av Stockholms innerstad? Det finns en restaurang inom flera mil, den drivs av SJF och besöks av Stockholmare som vill uppleva god mat i landsbygdsmiljö! Inte ens en så enkel sak känner du till.

    Du får gärna kalla mig okunnig om genetik och anse att jag inte förstår lagtext, men jag konstaterar att andra länder t ex Finland tolkar direktivet precis som jag. Du gör som så många andra misstaget att blanda ihop vetenskapliga värderingar och risker med vad politiken sätter för gränser. Det finns risk att kärnkraftverk drabbas av härdsmälta, ändå är den politiska värderingen att vi bör ta den risken. Om politiker däremot hade överlåtit åt vetenskapsmän som beräknar risker att också bestämma acceptabla risknivåer hade vi kanske inte haft någon kärnkraft. Men i vargfrågan får samma personer ange både acceptabel risknivå och beräkna risk! Inte undra på att det blir konflikt. Det är folkvalda som skall sätta risknivåerna, inte naturvetare utifrån sina värderingar.

  56. Bo Bergström says:

    Hej Gunnar- Jag tar av mig hatten för Ditt oförtröttliga engagemang i varg frågan!
    En fråga som enligt mitt tycke fått orimliga proportioner i den svenska/europeiska ankdammen.

    Vargens (Canis lupus) bevarandestatus inom sitt utbredningsområde kategoriseras som ”least concern” av IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) sedan 2004. Således är vargen som art inte utrotningshotad trots att artens utbrednings område har minskat på grund av mänskans aktiviter. Vargarna i Sverige är en liten delpopulation av det stora men fragmenterade euroasiatiska vargbeståndet. Populationen i Sverige har ett mycket begränsat genetiskt utbyte med övriga delar av metapopulationen pga olika former av migrationshinder.

    Man ställer sig frågan vilket värde har vargarna i Sverige för artens bevarande?
    Jag vågar som populationsekolog påstå att det är försumbart ur ett euroasiatiskt perspektiv och att det ekonomiska/politiska engagemang som satsas på att hålla frilevande varg i Sverige är ur artbevarande synpunkt stolligt och okonstruktivt.

    Jag är den förste att försvara en samhällelig vilja att bevara biologisk mångfald av både förnufts och känslomässiga skäl men inte till priset av att folk som bor och verkar på landsbygden ska känna otrygghet och olust.

    Om det är så att det finns en demokratisk vilja (värdefullt) i Skandinavien (Sverige och Norge) måste finnas klokare sätt att bevara ett litet men livskraftigt vargbestånd på den Skandinaviska halvön än att låta den fritt få störa landsbygds livet.

    Har någon diskuterat möjligheten att skapa vargreservat på statligt och kontrollerad ägd mark? Hägnade reservatsområden som är tillräckligt stora och av sådan beskaffenhet att varggrupper kan existera på ett någorlunda naturligt sätt. Fördelen med att etablera sådana reservat vore att man kunde på liknande sätt som med exempevis europeisk bison (visent) i polen kunde driva ett bevarandearbete som inte skapar problem för landsbygdens folk. Etablering av större (mycket stora!) hägnade reservatsområden skulle dessutom ge fantastiska möjligheter till förvaltningsbiologisk forskning och kunskapsinhämtning. Om målet är att bevara en icke inavlad Skandinavisk vargstam så borde det vara mycket enklare att övervaka, förvalta och styra vargbeståndets numerär och genetiska status i ett system av hägnade vargreservat. (Principen med att skilja vild djur från mänskliga aktiviteter är ju inte ny! Vi har ju tusentals av kilometer viltstängsel som ska hålla älg, hjort, ren från vägarna redan i landet!)

    Ökade möjligheter till ekoturism och folkbildning skulle sannolikt också bli ett resultat av reservats hägn. Kan man tänka sig samarbeten mellan exempelvis Sverige/Norge/Finland? Jag inser att att etablera sådana reservat inte är problemfritt och sannolikt krävs det stora ekonomiska satsningar. Men vi måste acceptera vår roll som naturförvaltare och försöka tänka nya tankar och prova nya grepp.

    Vad är alternativen!
    Ska vi fortsätta lägga kraft på ett som jag ser det fruktlöst mer eller mindre demagogiskt käbbel och dessutom lägga miljonbelopp på skyddsjakter, rovdjursstängsel, förlorade jaktintäkter etc. etc.och dessutom ytterligare vidga gapet mellan naturbrukare och naturbetraktare.

    Hälsningar

    Bosse

  57. MJ says:

    Anton:
    Uträkningen kommer från en person inom djurparksvalpsprojektet som var med på radio, därför kan jag inte ange källan bättre. Den beräkningen är ju gjord utifrån EU:s definitioner. I princip innebär EU:s regelverk att det inte får ske någon jakt alls på varg så länge den genetiska variationen inte blir större (och den blir inte större alls utan invandring eller utplantering) så det är egentligen inte begränsat i antal över huvud taget.

    Vargjakten var en skam. Det går inte att med hedern i behåll påstå att den bedrevs seriöst på något sätt. 30% skadeskjutningar säger väl allt? Om all jakt bedrevs på det sättet så skulle vi bli förbjudna att jaga.

    Fredrik Franzén:
    Om det inte går att skjuta av vargen så är det väl inget att diskutera över huvud taget?

  58. Janne says:

    Det är minsan inget fel på Gunnars G:s självförtoende. Jag kan förstå att Gunnar genom åren har samlat på sig kunskap om djur och natur. Men när man läser Gunnars särskilda yttrande, så ger han sig in på att tolka EU-rätt, i det här fallet EU-kommisionens rovdjurdirektiv samt Art och habitat direktivet. Finns det fler områden som du Gunnar hävdar dej vara expert inom, genetik kanske? Har svårt att Gunnar och många i SJF kan vifta bort 100 års forskning, bara sådar. Tror att det går att härleda till Gunnars totala okunnighet inom område genetik och arv.
    En fråga, ni i SJF hävdar ständigt och idokt att ni värnar om folk på landet i gelsbyggden. Varför drar inte då SJF sitt strå till stacken och flyttar sitt huvudkontor från den kungliga huvudstaden till en landbyggdsort som lider av avfolkning. Ni skulle tas emot med öppna armar, då gledsbyggdsorter jublar över varje tillskott av arbetsplatser. Dessutom skulle mindre av SJF:s medlemsavgift gå till dyr hyra, pengar som skulle kunna gå till kurser, sänkt meddelmsavgt etc. Nackdelen blir då dock att Mörner och co inte skulle ha tillgång till så många flashiga resturanger.

  59. Kjell Svedman says:

    Hej Gunnar G
    Jag har några frågor.
    1. Hur kan utredaren påstå att citat ”nuvarande vargstam på 250 vargar” är grunden för utredningen när antalet är större?
    2. Om utredaren inte har följt uppdraget finns det möjlighet att få denna utredning ogiltigförklarad?
    3. Varför har du inte före utredningen gavs ut, stoppat den med att anmäla att han inte jobbar efter uppdraget riktlinjer?
    4. Som jag ser det så är trovärdigheten till val av utredare (finns jävsituation?) då han framför NNV:s ståndpunkter istället för att utreda opartiskt och är då detta grund för ogiltigförklarande av utredningen i sig?
    5. Om det nu är som det verkar vara, en ofullständigt genomförd utredning som du skriver så måste man väl kunna KU anmäla eller förvarna om en KU anmälan och anmälan till EU-domstolen om regeringen fattar beslut på så dåliga grund, eller?

  60. peter says:

    Finns det någon här som kan berätta om nån djurart som dött av inavel? Det är att misstro naturens styrka anser jag, Den som dessutom vill lura oss att vi idag inte redan nåt upp till 450 vargar är härligt naiv.
    Trots denna otroligt allvarliga inavel som gör att vargarna som finns inom sveriges gränser idag växer så det knakar, visar inga fel i övrigt, ett bettfel kan väl knappast räknas som inavel, då har vi isåf en hel del att reda ut inom den männskliga rasen om vi skall slå ut alla med överbett som inavlade.
    När allt ändå skall styras ur rent biologiska perspektiv så är det väl dax att börja riva hus, vägar och skrota alla bilar redan imorgon, för en sak är säker, de har ingen positiv inverkan på det biologiska…men det är klart då drabbas ju människor när dom inte har tak över huvudet eller kan åka bil till ica…att människor drabbas av varg betyder dock ingenting..då är det bara att acceptera och hänvisa till biologi, som dessutom styrs av dem som har samma inställning som de flesta andra ”hugg inte av den hand som föder dig”
    Att låta jägarförbund, lantbrukare med flera komma till tals är ett rent spel för galleriet, vi kommer alltid bli blåsta i slutänden…

  61. Jeff says:

    Jag tror inte vi kan förvänta oss något av regeringen och riksdag. Politikerna förstår det här allvaret mycket sämre än vad Liljelund förstår.
    Härdsmältan har börjat men politikerna ser inte det kommande kärnkraftshaveriet.
    Något kraftigare måste hända innan politikerna får upp ögonen och inser var det hela är på väg. Gör vi inget kommer det att ta många, många år att få balans i naturen igen.

  62. Gunnar Glöersen says:

    Fredrik Franzén, nej det finns ingen plan och inte heller redovisas kostnaderna för jakten! Jag har påpekat att det kan komma att kosta 20 miljoner om året, men utredaren redovisade endast skyydsjakt på 4 miljoner. Förvaltningsjakten glömdes bort!

  63. Fredrik Franzén says:

    Med en vargstam på 450 och förslag på förvaltningsjakt betyder att en arme av yrkesjägare måste anställas för att klara en årlig avskjutning på ca 100 djur blir det då dessutom ingen spårsnö känns detta som ett misson impossible kan undra om en sån här beräkning finns med i utredningen?

  64. nils nyberg (nisse) says:

    I samband med vargdebatten hänvisas ständigt till inavelsproblematiken.Det skulle vara intressant att se någon form av statistik över förekommande inavelsdeffekter samt en jämförelse beträffande förväntad frekvens av dessa i en normal population.

  65. Björn Isaksson says:

    MJ.
    Du har rätt om antalet men det var inte jägarna som sänkte riksdagsbeslutet, det var dom så kallade naturvårdsorganisationerna.
    Läs på lite grann du också så kanske blir lite mer trovärdig i ditt gnällande på jägarna.

  66. Anton says:

    MJ är verkligen första klassens hycklare. I sann SRF-anda är hörsägen och omskrivningar legio. ”Enligt en beräkning…”. Jo just det. Enligt min beräkning (kan av vem som helst kallas ”enligt en beräkning” räcker det med fem vargar för att nå GYBS. Vargar har vandrat genom Norrland, eller så fick de skjuts. Är det senare möjligen MJ’s teori? Är det därför du blundar för faktum att vi haft en invandring? Grunden för hela vår vargstam har ju för övrigt vandrat genom Norrland. Eller tror du att de kom som svampar ur jorden i Värmland? Helikopter?
    Och vad svamlar du om när du säger att jakten inriktats på utplanterade och flyttade vargar? Licensjakten utfördes på precis de andra vargarna. De vet alla som läst på. Pinsamt för dig då MJ att du uppmanar andra att läsa på, när den enda som inte gjort hemläxan före det stora läxförhöret är du själv…

  67. Gunnar Glöersen says:

    MJ, ditt språkbruk lämnar en del övrigt att önska. Men i sak är vi helt överens, vem hade väl trott det. 200 vargar är tilräckligt om vi löser genetiken, det är ju exakt SJFs linje. Äntligen har du förstått vad politken gick ut på! Men fyra organsiationer sköt den i sank!

  68. MJ says:

    Om ni slutade gnälla, obstruera och ljuga så skulle det nog lösa sig.
    Hur många vargar som behövs för god bevarandestatus beror på den genetika variationen inom vargstammen. 10 000 helsyskon har en obefintlig bevarandestatus medan 100 vargar från olika populationer i världen har en god bevarandestatus på ett lagom stort område. Med superb genetisk variation räcker det med ca 250 vargar i Sverige.

    MEN varghatarna har ju skjutit av den genetiska variationen där man särskilt riktat in sig på utplanterade och flyttade vargar och framföralt har inte en enda jävla inflyttande varg fått vandra genom norra norrland. Detta resulterar i att populationen måste vara större för att få god bevarandestatus.

    De 450 som man kommit fram till nu är beroende av utplanterade av djurparksvalpar. MEN återigen så obstrueras utplanterandet vilket leder till att det kommer behövas än fler vargar. Enligt en beräkning krävs det ca 3000 vargar för att uppnå habitatdirektivet utan utplanteringarna.

    Tänk om varghatarna kunde läsa på lite eller i vart fall tänka till lite. Fast det är klart, då skulle de ju sluta vara varghatare också.

  69. Gunnar Glöersen says:

    Björn Isaksson, det finns faktiskt en hel del bra i utredningen, men som förmörkas av de 450 vargarna. Om målet hade varit ett annat hade utredningen faktiskt varit gansak bra, om än inte perfekt.

  70. Kennet says:

    Finns utredningen att läsa någonstans?
    Om man nu skulle lyfta ur björnen ur denna utredning så skulle man alltså med angiven siffra närmast kunna halvera björnstammen?

  71. Björn Isaksson says:

    Ja, tyvärr var det inte så mycket att hänga i julgranen. Det som jag tyckte var allvarligast att han vill ta ifrån riksdag och regering makten över rovdjurspolitiken och överlåta den till NVV.
    Det vill säga ungefär motsvarande situation som idag. Det här innebär att stammarna kommer att fortsätta öka eftersom NVV bara lyssnar på EU.
    Av den här utredningen kommer inget gott att komma.
    Dock slipper ju politikerna stå till svars om man nu skulle gå på utredarens förslag.
    Några centerpartister har redan rosat utredningen, de kan uppenbarligen inte ha lyssnat på presskonferensen. Eller är dom bara nöjda med att bli av med ”Svarte Petter”.

Kommentering är stängd.